Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αναμένεται και φέτος να καταγραφούν περιστατικά θερμοπληξίας και ηλίασης.
Η ηλίαση με την θερμοπληξία, ως κλινικές καταστάσεις, έχουν ομοιότητες ωστόσο έχουν και θεμελιώδεις διαφορές.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία εξήγησε που διαφέρουν.
«Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι σοβαρές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική έκθεση στη ζέστη ή απευθείας στον ήλιο. Τα παιδιά κυρίως είναι πιο ευάλωτα λόγω του μικρότερου σωματικού τους μεγέθους γιατί παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος σώματος τους τα παιδιά και έχουν ανώριμη θερμορυθμιστική ικανότητα», ανέφερε.
Τι είναι η ηλίαση
Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, η ηλίαση πρόκειται για την σοβαρή κατάσταση η οποία προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίως στο κεφάλι και τον αυχένα, δηλαδή όταν το παιδί έρχεται απευθείας σε έκθεση στον ήλιο με γυμνό κεφάλι και τον αυχένα του.
«Να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πολύ ψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον για να προκληθεί η ηλίαση ακόμη και με σχετικά μέτριες θερμοκρασίες η παραμονή στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κάτω από τον ήλιο χωρίς καπέλο ή χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει την ηλίαση άρα η ηλίαση μπορεί να παρατηρηθεί και σε χαμηλές θερμοκρασίες όταν ένα παιδί είναι εκτεθειμένο στον ήλιο απευθείας με γυμνό κεφάλι και γυμνό τον αυχένα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, ο Δρ. Ηλία επεσήμανε ότι το παιδί θα πονάει το κεφάλι, θα έχει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή εμετό, ζεστό δέρμα (ειδικά κοκκίνισμα στο πρόσωπο). Επίσης το παιδί θα είναι ευερέθιστο, θα έχει υπνηλία και μπορεί να παρουσιάζει δεκατική πυρετική κίνηση.
Τι είναι η θερμοπληξία
Αντίθετα η θερμοπληξία, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, είναι σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη κατάσταση, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα του ανθρώπου δεν μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να ανέβει σε πολύ ψηλά επίπεδα.
«Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πέραν των 40 βαθμών κελσίου αντί 37. Η θερμοπληξία μπορεί να προκληθεί είτε από έκθεση σε πολύ ζεστό περιβάλλον είτε από έντονη σωματική δραστηριότητα υπό ζέστη χωρίς να λαμβάνει επαρκή ενυδάτωση το άτομο. Η θερμοπληξία, σε αντίθεση με την ηλίαση, δεν προϋποθέτει την απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι πιο σοβαρή η κατάσταση», επεσήμανε.
Όσο αφορά τα συμπτώματα, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι τα παιδιά συνήθως έχουν πολύ ψηλό πυρετό, ο οποίος είναι πάνω από 40 βαθμούς, σε αντίθεση με την ηλίαση.
«Ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει την υπερβολική θερμοκρασία του σώματος. Επίσης έχουν ζεστό ξηρό δέρμα και το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ιδρώνουν παρόλη την ψηλή θερμοκρασία του σώματος . Τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν ταχύπνοια ή ταχυκαρδία δηλαδή γρήγορες αναπνοές και γρήγορες σφίξεις, να είναι ανήσυχα, να έχουν σπασμούς και μπορεί να λιποθυμήσουν ή να χάσουν τις αισθήσεις. Η θερμοπληξία θεωρείται πολύ επείγον περιστατικό και απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια», πρόσθεσε.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος, ώστε να αποφύγει τόσο την ηλίαση όσο και την θερμοπληξία, ο Δρ. Ηλία τόνισε το οι γονείς καταρχάς δεν πρέπει να τα εκθέτουν τα παιδιά σε απευθείας στον ήλιο.
«Δεν πρέπει να είναι έξω και να παίζουν σε ψηλές θερμοκρασίες εάν ένα παιδί διαπιστωθεί ότι έχει σημεία ηλίασης τότε πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό και δροσερό μέρος αφαιρούμε τα βαριά ρούχα αν είναι έτσι βαριά ντυμένο το παιδί θα του δώσουμε να πει νερό ή άλλα υγρά αν υπάρχουν διαθέσιμα και θα μπορούμε να του τοποθετήσουμε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο και στον αυχένα του παιδιού ενώ αν έχει θερμοπληξία πρέπει το παιδί να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο», εξήγησε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, μέχρι να πάρουμε το παιδί στο νοσοκομείο, πρέπει να το μεταφέρουμε σε δροσερό μέρος.
«Πρέπει να γίνεται μια προσπάθεια ταχείας ψύξης του παιδιού με δροσερό νερό και με χρήση ανεμιστήρα ή κρύο κομπρέσο. Το παιδί συνήθως είναι ανίκανο να πάρει οτιδήποτε από το στόμα όπως υγρά και δεν του δίνουμε αν δεν έχει πλήρη συνείδηση. Αν το παιδί έχει υπνηλία και παρουσιάζει σημεία κόμματος, δεν του δίνουμε να πιει τίποτε από το στόμα», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Ηλία σύστησε τα παιδιά να μην είναι εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, οπωσδήποτε να έχουν καπέλο και να είναι ντυμένα με ελαφριά ρούχα.
«Συστήνουμε επίσης να είναι καλυμμένα και τα άνω άκρα του παιδιού με ένα λεπτό ύφασμα. πχ. ένα λεπτό πουκάμισο. Να αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10 το πρωί με 5 το απόγευμα. Δίνουμε πολλά υγρά, όχι μόνο όταν διψάει το παιδί, αλλά γενικά να παίρνει νερό, χυμούς καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία και αυτά είναι ένα μέτρο καλής ενυδάτωσης. Επίσης, όταν παίζει, πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα σε σκιερά σημεία», είπε καταληκτικά.