ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική βοήθεια σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το Βασιλικό;

Οικονομική βοήθεια σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το Βασιλικό;

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής αποφάσισε όπως επαναφέρει σε ισχύ τη νομοθεσία περί Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Παροχή οικονομικής βοήθειας σε κοινότητες που γειτνιάζουν με την περιοχή Βασιλικού), δίδοντας της προέκταση μέχρι το 2025, ώστε να αντληθεί ολόκληρο το κονδύλι των 13 εκατομμυρίων ευρώ και να γίνουν έργα για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής, η οποία είναι υποβαθμισμένη.

Όταν κτίστηκε ο Σταθμός Βασιλικού σε αντιστάθμισμα δόθηκε οικονομική βοήθεια στις γειτνιάζουσες κοινότητες (7 στον αριθμό), ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, που διέπει το ταμείο των 13 εκατομμυρίων, έληξε τον περασμένο Ιούλιο, έτσι η Επιτροπή Εμπορίου, με τροποποίηση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, αποφάσισε ομόφωνα την ανανέωση του νόμου, δίδοντας του ισχύ μέχρι το 2025.

Το συγκεκριμένο κονδύλι ψηφίστηκε από το 1995, ενώ τα λεφτά υπάρχουν σε συγκεκριμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή δίνει ξανά ζωή στο νόμο, ώστε να μπορέσουν οι κοινότητες να τα αντλήσουν, όπως ήταν η υπόσχεση της τότε της πολιτείας.

“Ο νόμος αυτός έληξε το Ιούλιο του 2015. Τα έργα προχωρούν προς υλοποίηση και αυτή τη στιγμή υπάρχει αδυναμία άντλησης κεφαλαίων, λόγω λήξης της νομοθεσίας. Επαναφέρουμε τη νομοθεσία σε ισχύ και της δίδουμε προέκταση μέχρι το 2025, ώστε τα λεφτά αυτά να αντληθούν και να γίνουν έργα για αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής, η οποία είναι υποβαθμισμένη”, είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαρίου, “ο λόγος που αργεί η άντληση των κεφαλαίων είναι γιατί για συγκεκριμένα έργα, που πρέπει να είναι ώριμα να περάσουν μέσα από τις διαδικασίες του κράτους και με έλεγχο από την Επαρχιακή Διοίκηση, αντλούνται τα κονδύλια”, για να προσθέσει πως “αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα ολοκληρωμένα, πρέπει να γίνουν πληρωμές και με την ανανέωση της νομοθεσίας θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους εργολάβους που έχουν κάνει αυτά τα συγκεκριμένα έργα”.

“Συζητήσαμε”, σημείωσε, “στα πλαίσια αυτού του νόμου και μια άλλη τροποποίηση που αφορά το συγκεκριμένο ταμείο για απλούστευση των διαδικασιών ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο να υπάρχουν λεφτά στις τράπεζες και να μην μπορούν να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα. Έχουν δεσμευτεί τόσο η ΑΗΚ, όσο και η Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας, αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου να καταθέσουν εντός δεκαπέντε ημερών συγκεκριμένες εισηγήσεις γιατί υπάρχουν κοινότητες οι οποίες ζητούν να αντλήσουν λεφτά για να πληρώσουν οφειλές προς το κράτος και υπάρχει και το παράπονο εκ μέρους των κοινοτήτων ότι είναι τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τέτοια που τους κάνουν να αδυνατούν να αντλήσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Όλα αυτά θα καταγραφούν”.

Πρόσθεσε πως “υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία θα τροποποιηθεί ώστε και ο στόχος της νομοθεσίας να υλοποιείται, που είναι ουσιαστικά η στήριξη των κοινοτήτων σε έργα ανάπτυξης και ανόδου ποιότητας ζωής”, σημειώνοντας ότι “από την άλλη να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο έντονες, αφού μετά από τόσα χρόνια που θεσπίστηκε η νομοθεσία, από τα 13 εκατομμύρια, ουσιαστικά μόνο τα 5 εκατομμύρια να έχουμε αντλήσει”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε πως “υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση αυτών των κονδυλιών και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες κοινότητες να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά, ως αντισταθμιστικά μέτρα, για την επιβάρυνση που προκαλεί ο Σταθμός Βασιλικού στις κοινότητες”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top