17 και ψηφοφόρος: Έτοιμοι ή απλώς εύκολα επηρεάσιμοι; - Τι πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο

17 και ψηφοφόρος: Έτοιμοι ή απλώς εύκολα επηρεάσιμοι; - Τι πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο

Μετά την πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας που παρέχει δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους από τις Προεδρικές Εκλογές του 2028, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό, ο οποίος αναλύει τις διαστάσεις και τις προκλήσεις της απόφασης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη πολιτικής παιδείας και ωριμότητας στους νέους.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και η σύγκριση με άλλες χώρες

Όπως σημειώνει ο κ. Ορεινός, η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μειώνοντας το εκλογικό όριο ηλικίας. Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο όριο στα 16, όπως και η Αυστρία και η Μάλτα. Η Ελλάδα πρόσφατα κατέβασε το όριο στα 17, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες παραμένει στα 18.

Με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας στην Κύπρο, περίπου 6.000 17χρονοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η αρχική πρόταση κατατέθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και στη συνέχεια κατατέθηκε ως κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Δημοκρατία χωρίς πολιτική κουλτούρα δεν έχει ουσία»

Παρότι η νομοθετική αλλαγή θεωρείται βήμα ενίσχυσης της δημοκρατίας, ο εκλογολόγος τονίζει ότι από μόνη της δεν είναι αρκετή. «Ηλικιακά δεν έχει σημασία πόσο ώριμος είναι κάποιος για να ψηφίσει. Σημασία έχει η πολιτική ωριμότητα», επισημαίνει. Όπως εξήγησε αν δεν αναπτυχθεί πολιτική κουλτούρα στους νέους, είναι πιθανό να επηρεάζονται κυρίως από τις οικογένειές τους ή από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο κ. Ορεινός προτείνει συγκεκριμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, όπως η εισαγωγή ενός μαθήματος Πολιτικών Επιστημών στην Α’ Λυκείου. Μέσα από αυτό το μάθημα, οι μαθητές θα μπορούν να ενημερώνονται για τη λειτουργία των εκλογών, τη σημασία της συμμετοχής και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Ένα – δυο χρόνια μετά, θα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και πολιτικά ώριμοι», αναφέρει.

Η επιρροή των social media και το παράδειγμα Φειδία

Αναφερόμενος στο φαινόμενο Φειδία Παναγιώτου, ο κ. Ορεινός υπογραμμίζει τη δύναμη της επικοινωνίας μέσω TikTok στους νέους της Generation Z (ηλικίες 13 – 28). Όπως λέει, οι νέοι ταυτίζονται με πρόσωπα που μιλούν τη «γλώσσα» τους. «Ο Φειδίας τους κέρδισε εύκολα γιατί μιλά τη γλώσσα των νέων. Το πρόβλημα είναι αν αυτοί οι νέοι δεν είναι ενημερωμένοι τι και ποιον ψηφίζουν», σχολιάζει.

Το φαινόμενο αναδεικνύει μια σημαντική πρόκληση: η ψήφος σε τέτοιες ηλικίες να μην γίνεται επιφανειακά ή λόγω δημοφιλίας προσώπων στο διαδίκτυο, αλλά με κριτήρια πολιτικής σκέψης και ενημέρωσης.

Ποιος ο ρόλος σχολείου και οικογένειας και ο κίνδυνος της αποχής

Η παιδεία και η οικογένεια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικής συνείδησης. Ο κ. Ορεινός εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα παιδιά θυμούνται έννοιες από την προσχολική ηλικία. Θεωρεί ότι στο Δημοτικό γίνονται κάποιες σωστές προσπάθειες, όπως οι μαθητικές εκλογές, αλλά είναι ανεπαρκείς. Η ουσιαστική δουλειά πρέπει να γίνει στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα, προειδοποιεί για έναν ακόμα κίνδυνο: την αποχή. «Δεν σημαίνει ότι επειδή τους δώσαμε το δικαίωμα θα πάνε να ψηφίσουν. Αν δεν υπάρχει ένας "Φειδίας" να τους τραβήξει, μπορεί να μην πάνε καθόλου. Από τους 6.000, να πάνε οι 3.000».

Τα κόμματα και η ανάγκη προσαρμογής

Ο κ. Ορεινός καλεί τα πολιτικά κόμματα να μελετήσουν εις βάθος τα χαρακτηριστικά των νεότερων γενεών. Όπως εξηγεί, οι νέοι διαφέρουν σημαντικά από τις παλαιότερες γενιές, έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, επηρεάζονται από διαφορετικά μέσα, και κυρίως, ζουν μέσα από την τεχνολογία και τα social media. Αν τα κόμματα δεν προσαρμοστούν, τότε θα χάσουν επαφή με ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος.

Η μείωση του εκλογικού ορίου ηλικίας στα 17 στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, αλλά όπως επισημαίνει ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός, πρόκειται μόνο για την αρχή. Αν δεν συνοδευτεί από στοχευμένες παρεμβάσεις στην παιδεία και την ενημέρωση των νέων, υπάρχει ο κίνδυνος η νέα γενιά ψηφοφόρων είτε να απέχει, είτε να ψηφίζει επιπόλαια.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι μόνο να δίνουμε το δικαίωμα της ψήφου, αλλά να διασφαλίζουμε πως αυτό θα ασκείται με πολιτική ωριμότητα και δημοκρατική ευθύνη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ - Νέες απειλές από Νετανιάχου

Live: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ - Νέες απειλές από Νετανιάχου

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων ανάμεσά τους και παιδιών. Το Ιράν απάντησε με μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις κάτω:

BEST OF TOTHEMAONLINE