Χριστοδουλίδης για Μ. Ανατολή: Ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός – Τα τρία θέματα που συζητά το ΣΕΑ

Χριστοδουλίδης για Μ. Ανατολή: Ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός – Τα τρία θέματα που συζητά το ΣΕΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο και ο  ρόλος της, όπως πάντα, είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός, είπε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας, από τη μια, που επιθυμεί να εκκενώσει υπηκόους της από την περιοχή».

Σε τοποθέτηση του κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σύσκεψη έχει τρία θέματα τα οποία θέλω να συζητήσουμε.

Πρώτον, να δούμε ποια είναι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Είμαστε σε επαφή με όλες τις χώρες της περιοχής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα, να  δούμε ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, στον βαθμό που μπορούμε να δούμε τι δύναται να προκύψει.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Η κλιμάκωση δεν βοηθά σε καμία απολύτως κατάσταση.

Το δεύτερον που θέλω να συζητήσουμε είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του Εστία, που ορθώς ενεργοποιήθηκε το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα για εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά υπάρχουν βολιδοσκοπήσεις από τρίτες χώρες.

Είμαστε έτοιμοι, θέλω να δω και τα αεροδρόμια μας και την ετοιμότητα της Στρατιωτικής Βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”.

Το τρίτο θέμα αφορά και θέλω να ενημερωθώ, για την πορεία υλοποίησης όσων είπαμε το πρωί σε σχέση με το εσωτερικό, την Αστυνομία, και όπου χρειάζεται ανάγκη να αξιοποιηθεί και η Εθνική Φρουρά. Να ενημερωθούμε πού βρίσκεται η υλοποίηση της ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας εσωτερικά.

Έχουμε και Κύπριους, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ αλλά και στο Ιράν. Γίνονται οι προσπάθειες που δύναται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης και έκρυθμης κατάστασης πραγμάτων. Άρα, θα συζητήσουμε αυτά τα τρία θέματα και κλείνω, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο. Ο ρόλος μας, όπως πάντα, είναι σταθεροποιητικός, είναι ανθρωπιστικός και είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας, από τη μια, που επιθυμεί να εκκενώσει υπηκόους της από την περιοχή, αλλά και πρωτίστως για το εσωτερικό της χώρας, το θέμα της ασφάλειας είναι η ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Το Ισραήλ χτύπησε δεκάδες εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν - Η Τεχεράνη απειλεί τώρα να πλήξει βάσεις των ΗΠΑ

Live: Το Ισραήλ χτύπησε δεκάδες εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν - Η Τεχεράνη απειλεί τώρα να πλήξει βάσεις των ΗΠΑ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας τον θάνατο 78 ανθρώπων. Το Ιράν απάντησε με μπαράζ επιθέσεων στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Τουλάχιστον 3 νεκροί είναι ο απολογισμός των ιρανικών πληγμάτων. Ιρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα υψηλόβαθμους αξιωματούχους αναφέρουν ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει το Ιράν με φριχτές συνέπειες αν χτυπήσει αμερικανικούς στόχους.  Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις κάτω:

BEST OF TOTHEMAONLINE