Χριστοδουλίδης για Μ. Ανατολή: Ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός – Τα τρία θέματα που συζητά το ΣΕΑ

Χριστοδουλίδης για Μ. Ανατολή: Ο ρόλος της Κύπρου είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός – Τα τρία θέματα που συζητά το ΣΕΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο και ο  ρόλος της, όπως πάντα, είναι σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός, είπε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας, από τη μια, που επιθυμεί να εκκενώσει υπηκόους της από την περιοχή».

Σε τοποθέτηση του κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σύσκεψη έχει τρία θέματα τα οποία θέλω να συζητήσουμε.

Πρώτον, να δούμε ποια είναι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Είμαστε σε επαφή με όλες τις χώρες της περιοχής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα, να  δούμε ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, στον βαθμό που μπορούμε να δούμε τι δύναται να προκύψει.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Η κλιμάκωση δεν βοηθά σε καμία απολύτως κατάσταση.

Το δεύτερον που θέλω να συζητήσουμε είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του Εστία, που ορθώς ενεργοποιήθηκε το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα για εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά υπάρχουν βολιδοσκοπήσεις από τρίτες χώρες.

Είμαστε έτοιμοι, θέλω να δω και τα αεροδρόμια μας και την ετοιμότητα της Στρατιωτικής Βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”.

Το τρίτο θέμα αφορά και θέλω να ενημερωθώ, για την πορεία υλοποίησης όσων είπαμε το πρωί σε σχέση με το εσωτερικό, την Αστυνομία, και όπου χρειάζεται ανάγκη να αξιοποιηθεί και η Εθνική Φρουρά. Να ενημερωθούμε πού βρίσκεται η υλοποίηση της ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας εσωτερικά.

Έχουμε και Κύπριους, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ αλλά και στο Ιράν. Γίνονται οι προσπάθειες που δύναται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης και έκρυθμης κατάστασης πραγμάτων. Άρα, θα συζητήσουμε αυτά τα τρία θέματα και κλείνω, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο. Ο ρόλος μας, όπως πάντα, είναι σταθεροποιητικός, είναι ανθρωπιστικός και είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας, από τη μια, που επιθυμεί να εκκενώσει υπηκόους της από την περιοχή, αλλά και πρωτίστως για το εσωτερικό της χώρας, το θέμα της ασφάλειας είναι η ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βίντεο - Λετυμπιώτης: Νέα αποστολή για τη Γάζα – Διευκρινίσεις για το GSI και τη βιωσιμότητα του έργου

Βίντεο - Λετυμπιώτης: Νέα αποστολή για τη Γάζα – Διευκρινίσεις για το GSI και τη βιωσιμότητα του έργου

Με ξεκάθαρη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στη νέα εποχή που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία για την ειρήνη στη Γάζα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» στο Οmega, τονίζοντας ότι η Λευκωσία «έχει και τη βούληση και την αξιοπιστία να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, συντονισμού και ανθρωπιστικής στήριξης στην περιοχή».

BEST OF TOTHEMAONLINE