Προβληματισμούς ως προς τη μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων προκάλεσε σήμερα η παρουσίαση Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών, που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, “είχαμε Συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς και από την Κυβέρνηση και από Ημικρατικούς Οργανισμούς. Η Κυβέρνηση ζητεί 27 εκ. ευρώ Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό. Τα 53 εκ. ευρώ είναι οι ανάγκες και 26 εκ. ευρώ είναι οι εξοικονομήσεις από τις οποίες προκύπτει η διαφορά των 27 εκ. ευρώ”.
Εκείνο που ανησυχεί την Επιτροπή, σημείωσε, είναι δυστυχώς ότι τα 27 εκ. ευρώ που αφορούν εξοικονομήσεις, και προκύπτουν κυρίως από εξοικονομήσεις που έχουν γίνει γιατί έργα αναπτυξιακά δεν έχουν υλοποιηθεί.
“Μια πρώτη απάντηση είναι ότι πολλά από αυτά τα έργα ήταν και είναι ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η απάντηση γενικά, γι' αυτό ζητήσαμε προτού τοποθετηθούμε για τον συγκεκριμένο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό να πάρουμε κατάλογο για όλα τα αναπτυξιακά έργα που δεν υλοποιούνται, γιατί δεν υλοποιούνται, ώστε ο κάθε βουλευτής πριν ψηφίσει να γνωρίζει ενδεχόμενη αύξηση του Προϋπολογισμού με Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό και γιατί έχουμε φθάσει εδώ που έχουμε φθάσει”, πρόσθεσε.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, συνέχισε, γιατί είναι αναπτυξιακά έργα που όλοι περιμέναμε πως θα ήταν ο μοχλός που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να βγαίνει από την κρίση, και βλέπουμε ότι τα αναπτυξιακά έργα δεν υλοποιούνται και αυτό μας ανησυχεί.
“Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το πρόβλημα δημιουργείται γιατί μετά από το πρόβλημα από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών που προέκυψε από την υπόθεση ΣΑΠΑ, σε πολλά αναπτυξιακά έργα υπάρχει η διελκυστίνδα μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες κάνουν τις προσφορές που πάνε στην Αναθεωρητική Αρχή με αποτέλεσμα το έργο να ανατρέπεται”, διευκρίνισε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε πως πλέον του 90% των εξοικονομήσεων που παρουσιάζει η Κυβέρνηση είναι από μη υλοποιηθέντα αναπτυξιακά έργα.
“Όταν διατείνεσαι ότι πας να πραγματοποιήσεις δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα και όλα αυτά τα πλεονάσματα προέρχονται ουσιαστικά από αναπτυξιακά έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Κανένα έργο ανάπτυξης ουσιαστικό δεν θα δούμε προκειμένου να παρουσιάζονται πλεονάσματα. Αν αυτή είναι η φιλοσοφία και φαίνεται να είναι αυτή η φιλοσοφία της Κυβέρνησης, εμείς την απορρίπτουμε. Διαφωνούμε κάθετα και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι μια οικονομία μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να πάει μπροστά”, σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως “η Κυβέρνηση ήρθε σήμερα με ένα Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό γύρω στα 27 εκ. ευρώ. Μέσα στα πλαίσια αυτού του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού υπάρχουν 14 εκ. ευρώ μειώσεις στις αναπτυξιακές δαπάνες, δηλαδή οι ήδη μειωμένες αναπτυξιακές δαπάνες μειώνονται ακόμη περισσότερο”.
Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη, συνέχισε, για το ότι ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης είναι κάθε άλλο παρά αναπτυξιακές και έξω από τις ανάγκες της οικονομίας που έχει σήμερα ο τόπος.
Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών έτυχαν σήμερα παρουσίασης από τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έδειξε τον τρόπο με τον οποίον θα γίνεται πλέον η νέα δομή και καταρτισμός του κρατικού Προϋπολογισμού.
“Το βασικό στοιχείο είναι ότι ο στόχος είναι να παρουσιάζονται συγκεκριμένοι στόχοι δράσης κατά Υπουργείο που να παρακολουθούνται και να μπορεί ο βουλευτής την ώρα που ψηφίζονται οι Προϋπολογισμοί, πέραν των οικονομικών δεδομένων να γνωρίζει συγκεκριμένα ποιοι στόχοι και ποιες δράσεις θα είναι ενώπιον του ώστε να τις παρακολουθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα γίνει στην πορεία του χρόνου. Είπαμε τις πρώτες μας απόψεις και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο πρόγραμμα”, είπε.
Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ΡΙΚ
--------
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΡΙΚ είπε πως αφορά 580 χιλ. ευρώ.
“Εδώ έχει προκύψει αυτή η ανάγκη γιατί δεν προχώρησαν τα πράγματα, όπως προβλεπόταν με τους πλεονασμούς από το ΡΙΚ. Ταυτόχρονα έχουν παραδεχθεί ότι στον περσινό Προϋπολογισμό είχαν προβλέψει μείωση σε συγκεκριμένες παραγωγές, η οποία δεν μπορούσε να γίνει αλλά ήθελαν να είναι εντός του Προϋπολογισμού κι εντός των δυνατοτήτων του κράτους να τους δώσει τη χορηγία. Γνώριζαν δηλαδή ότι θα υπήρχε αυτό το έλλειμμα κι ήρθαν φέτος και ζητάνε να το καλύψουν με Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό”.
Σύμφωνα με τον κ. Βότση, “απασχολεί πολλά από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, κατά πόσον θα προχωρήσουμε στην έγκριση του”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις