Ανακουφιστική φροντίδα: Eνέκρινε το νομοσχέδιο το Υπουργικό - Τι ορίζει - «Σημαντική πρόοδος για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία»

Ανακουφιστική φροντίδα: Eνέκρινε το νομοσχέδιο το Υπουργικό - Τι ορίζει - «Σημαντική πρόοδος για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία»

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο «Περί της Ρύθμισης της Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας Νόμος του 2025», το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα επίσημο νομικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, «με αυτήν την πρωτοβουλία καλύπτουμε ένα σημαντικό νομοθετικό κενό και διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες –μαζί με τις οικογένειές τους– θα λαμβάνουν ποιοτική, ασφαλή και ανθρώπινη φροντίδα.

Το νομοσχέδιο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι κανένα Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας –εντός και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ)– δεν θα λειτουργεί χωρίς άδεια και αυστηρή εποπτεία από την αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας.

Ιδρύεται επίσης Εθνικό Συμβούλιο Ανακουφιστικής Φροντίδας, με συμμετοχή οργανωμένων ασθενών και επιστημονικών φορέων, το οποίο θα διασφαλίζει την ποιότητα, την επιστημονική επάρκεια και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών.

Επιπλέον, ορίζονται οι τύποι δομών φροντίδας όπως κατ’ οίκον, ξενώνες και μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, νοσοκομεία και συστήνονται Διεπιστημονικές Ομάδες ειδικών, οι οποίες θα συνεργάζονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ασθενών – σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές.

Κάθε ασθενής θα έχει εξατομικευμένο πλάνο φροντίδας, το οποίο θα συνδιαμορφώνεται με τον ίδιο, την οικογένεια και τους φροντιστές. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει και μέτρα υποστήριξης για το τέλος της ζωής –ακόμη και μετά θάνατον– με μέριμνα για την οικογένεια και τους φροντιστές.

Τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια που παρέχουν ανακουφιστική φροντίδα θα πρέπει εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου να υποβάλουν αίτηση για αδειοδότηση.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική πρόοδος για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία που σέβεται την αξιοπρέπεια στην ασθένεια και στον θάνατο», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Μετά από χρόνια στασιμότητας στο Κυπριακό υπάρχει μια νέα προοπτική»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Μετά από χρόνια στασιμότητας στο Κυπριακό υπάρχει μια νέα προοπτική»

Την εκτίμηση ότι μετά από χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδου στο Κυπριακό, έγινε εφικτή η επανεκκίνηση των διαδικασιών, έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης του για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό, που έγινε σήμερα στη Γλυφάδα.

BEST OF TOTHEMAONLINE