Οι απειλές του κατοχικού καθεστώτος και οι «προσδοκίες» για το αποτέλεσμα της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Οι απειλές του κατοχικού καθεστώτος και οι «προσδοκίες» για το αποτέλεσμα της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Οι δηλώσεις του λεγόμενου <υπουργού μεταφορών> Ερχάν Αρικλί για έκδοση <ενταλμάτων σύλληψης> για όσους χρησιμοποιούν> τ/κ περιουσίες στην ε/κ πλευρά ως αντίμετρο στις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, εξανεμίζει κάθε <προσδοκία> για το αποτέλεσμα της νέας διευρυμένης διάσκεψης, τον Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ο Αρικλί, αναφερόμενος στην διάσκεψη, ισχυρίστηκε ότι μετά τις συλλήψεις στη <νότια Κύπρο>, <η άτυπη αυτή διάσκεψη, δεν θα διαφέρει από ένα τουριστικό ταξίδι, χάνοντας και τα τελευταία ίχνη ελπίδας.>

Το κατοχικό καθεστώς, όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στη νέα διάσκεψη για το κυπριακό, είναι αποφασισμένο να τορπιλίσει οποιαδήποτε δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου, κάτι το οποίο γνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο επιμένουν σε μια διαδικασία που θα κρατήσει <ζωντανό> το κυπριακό, μέχρι και τις επόμενες λεγόμενες <προεδρικές> εκλογές των κατεχομένων.

Από την άλλη όμως, ο Ερσίν Τατάρ μέχρι στιγμής μπλοκάρει κάθε ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας. Μάλιστα, ο λεγόμενος <υπουργός μεταφορών> άγγιξε και το θέμα των οδοφραγμάτων, λέγοντας πως η απόφαση για το άνοιγμα δύο νέων σημείων διέλευσης κοινοποιήθηκε στην ε/κ πλευρά μέσω του ΟΗΕ, αλλά μετά από αυτές τις συλλήψεις, τα οδοφράγματα αυτά, ίσως να μην είναι τόσο απαραίτητα. Ακόμη και τα υφιστάμενα οδοφράγματα, μπορούν να συρρικνωθούν. Αναφερόμενος στις κυρώσεις, σημείωσε πως αν αυτές ενταθούν περισσότερο, οι άνθρωποι θα διστάσουν να περάσουν στη Νότια Κύπρο, κατά την έκφρασή του. <Αυτό, καθιστά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων άνευ νοήματος>, ανέφερε.

Δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την επίσκεψη Μόντι στην Κύπρο

Ως συμμαχία κατά της Τουρκίας βλέπει ο Τουρκικός Τύπος την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, στη Λευκωσία. Αναφέρει, ότι αυτή η επίσκεψη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα <the Hindu> η επίσκεψη Μόντι στη Λευκωσία, θεωρείται ως μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία είχε βοηθήσει το Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor.

O Πρωθυπουργός Μόντι θα επισκεφθεί την Κύπρο καθ΄ οδόν προς τον Καναδά όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G-7 και στην επιστροφή του, θα επισκεφθεί την Κροατία.

Η Κροατία και η Κύπρος, θεωρούνται ως πιθανοί συμμετέχοντες και επενδυτές σε έργα που σχετίζονται με την IMEC.

Πέραν από το ενδεχόμενο συνεργασίας Ινδίας – Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των επενδύσεων, οι θέσεις της Ινδίας στο κυπριακό είναι γνωστές καθώς και η στήριξη της χώρας σε λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και την Δευτέρα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE