Η δημιουργία αυτής της οργάνωσης ανέρχεται στο 2006, όταν η Αλ Κάιντα στο Ιράκ δημιουργεί με 5 άλλες ομάδες τζιχαντιστών το Συμβούλιο των μουτζαχεντίν στο Ιράκ.
Αυτό το Συμβούλιο ανακήρυξε, την ίδια χρονιά, τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.
Το 2012 το ΙΚ αρχίζει να εξαπλώνεται στη Συρία και το 2013 μετονομάζεται σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, στα αγγλικά ονομάζεται ISIS, γνωστό επίσης ως Daech.
Με το μαύρο χρώμα είναι η περιοχή που καταλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος:
Το 2014 το ISIS καταλαμβάνει τη Μοσούλη και ανακοινώνει την ίδρυση του Χαλιφάτου ενώ ο Abou Bakr al-Baghdadi αυτοανακηρύσσεται Χαλίφης, διάδοχος του Μωάμεθ. Το ISIS αρχίζει τη διαμάχη με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η επίδρασή του εξαπλώνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και ελέγχει και άλλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως είναι το Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία, ομάδες στο Σινά της Αιγύπτου (όπου έριξαν πρόσφατα το ρωσικό αεροπλάνο), στο Λίβανο, στην Αλγερία και στην Υεμένη.
Το Ισλαμικό Κράτος ή ISIS έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από πολλά κράτη και βρίσκεται στο στόχαστρο του ΟΗΕ, της Αραβικής Ενωσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ ενώ θεωρείται υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για εθνοκάθαρση και γενοκτονία.
Πραγματοποιεί επίσης, συστηματικά, επιθέσεις και ανατινάζει διάσημες αρχαιτότητες στις περιοχές που ελέγχει.
Από τον Αύγουστο του 2014, μια διεθνής συμμαχία 22 χωρών παρεμβαίνει στρατιωτικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Πόσο μεγάλο θέλουν το Ισλαμικό Κράτος
Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα κίνημα σαλαφιστών τζιχαντιστών, ιδιαίτερα εχθρικό στους σιίτες. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα μουσουλμανικό κράτος που θα ξεκινάει από την Βόρεια Αφρική και θα φτάνει στην κεντρική Ασία.
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Η Αλ Κάιντα πιστεύει ότι το τζιχάντ πρέπει κυρίως να στραφεί εναντίον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των δυτικών χωρών και των συμμάχων τους. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος πιστεύει ότι ο βασικός εχθρός είναι το Ιράν και οι σιίτες. Τ0 2006 έγιναν πραγματικές μάχες ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Η στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους
Η στρατηγική του δεν είναι τυχαία, δεν εξαρτάται μόνο από τις περιστάσεις, ούτε βασίζεται πάνω σε ένα συναίσθημα καταστροφής και βίας. Βασίζεται πάνω σε μια μακροχρόνια σκέψη, η οποία εγγράφεται στην ιστορία των τζιχαντιστικών κινημάτων. Γι’αυτό και το συγκεκριμένο κίνημα έκανε τα πάντα για να μετουσιωθεί σε κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί μια στρατηγική που διαμορφώθηκε από τις ισλαμιστικές ιδεολογίες από το 2000 και διαχύθηκε παγκόσμια μέσα από το ίντερνετ. Ένα βιβλίο δημοσιεύτηκε το 2002 κάποιου Abu Bakr al-Naji με τίτλο «Η διοίκηση της αγριότητας», και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο συγγραφέας εξηγεί τη στρατηγική με την οποία οι ομάδες των τζιχαντιστών θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν εδαφικά απέναντι στα αραβικά και μουσουλμανικά καθεστώτα από την μία και απέναντι στους Αμερικανούς και τους Δυτικούς από την άλλη.
Δύο χιλιάδες ευρώ από καθένα, από συνολικά 18 πρόσφυγες, πήρε νεαρός Ρουμάνος, προκειμένου να τους μεταφέρει από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη Γερμανία.
Το "ταξίδι" σταμάτησαν όμως αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Τροχαίας Ασπροβάλτας, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της σήραγγας Κερδυλλίων, διαπίστωσαν ότι σε όχημα τύπου van που οδηγούσε 20χρονος Ρουμάνος, επέβαιναν συνολικά 18 αλλοδαποί (16 υπήκοοι Συρίας - 2 υπήκοοι Ιράκ), που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι, οι αλλοδαποί εισήλθαν στη χώρα μας από σημείο της ελληνο - τουρκικής μεθορίου και επιβιβάστηκαν στο van, με αρχικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και τελικό, τη Γερμανία.
Για την παράνομη μεταφορά του, έκαστος αλλοδαπός κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 2.000 δολαρίων, με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται στα 36.000 δολάρια.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις