Λετυμπιώτης: «Η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία, αλλά εργαλείο στήριξης» - «Επίκεντρο της μεταρρύθμισης δεν είναι οι αριθμοί»

Λετυμπιώτης: «Η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία, αλλά εργαλείο στήριξης» - «Επίκεντρο της μεταρρύθμισης δεν είναι οι αριθμοί»

Μια ριζική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση προωθεί η Κυβέρνηση με την πρόταση για νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια πρόταση με «βαθύτατο παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα», που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση, να στηρίξει τον ρόλο του εκπαιδευτικού και να επαναφέρει την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη στο σχολείο. «Δεν πρόκειται για μια διοικητική προσαρμογή, αλλά για μια αναγκαία πολιτική τομή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το υφιστάμενο, παρωχημένο σύστημα αξιολόγησης που ισχύει για 50 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, έχει οδηγήσει σε στασιμότητα, αποθαρρύνοντας την προσπάθεια και στερώντας δυνατότητες ανέλιξης στους εκπαιδευτικούς. Το νέο μοντέλο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της εποχής, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και την επαγγελματική ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού.

Η πρόταση διαμορφώθηκε ύστερα από εννέα μήνες διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πολλές εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων ενσωματώθηκαν, με στόχο ένα ευέλικτο, λειτουργικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:

  • Πολυπρόσωπη αξιολόγηση με τη συμμετοχή των Διευθυντών.
  • Συνεχή, διαμορφωτική αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας των εκπαιδευτικών.
  • Αντικειμενικά, αριθμητικά κριτήρια για σκοπούς προαγωγής.
  • Θεσμοθέτηση βαθμίδας Ανώτερου Εκπαιδευτικού, χωρίς ανάγκη διοικητικής ανέλιξης.
  • Συνεχή επαγγελματική μάθηση και στήριξη.
  • Διαφανές σύστημα ενστάσεων και διαδικασία μεταξιολόγησης.
  • Πενταετή μεταβατική περίοδο με ενεργή συμμετοχή των οργανώσεων.

«Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: αξιολόγηση όχι ως έλεγχος και τιμωρία, αλλά ως εργαλείο στήριξης, καθοδήγησης, αναγνώρισης και επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Η πρόταση ενισχύει το ρόλο του διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας, αναβαθμίζει το προφίλ του επιθεωρητή σε αξιολογητή και σύμβουλο και προάγει ένα μοντέλο συνεργασίας, εμπιστοσύνης και συνεχούς ανατροφοδότησης».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη μεταρρύθμιση, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ξεκινήσει κύκλο παρουσιάσεων, με την πρώτη να πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ενώ επόμενες παρουσιάσεις θα γίνουν στη Λάρνακα στις 28 Μαΐου και στη Λεμεσό στις 4 Ιουνίου.

Κλείνοντας, ο κ. Λετυμπιώτης απηύθυνε κάλεσμα σε ολόκληρη την κοινωνία να στηρίξει τη μεταρρύθμιση: «Δεν είναι τεχνικό το διακύβευμα. Είναι βαθιά ανθρώπινο. Είναι το μέλλον των παιδιών μας. Και τους οφείλουμε μια Παιδεία αντάξια των ονείρων τους».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απαντά η Κυβέρνηση στις επικρίσεις ΑΚΕΛ: Η πολιτική αδράνεια έχει ταυτιστεί με το κόμμα

Απαντά η Κυβέρνηση στις επικρίσεις ΑΚΕΛ: Η πολιτική αδράνεια έχει ταυτιστεί με το κόμμα

Μετά τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΑΚΕΛ αναφορικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων TAKATA, η Κυβέρνηση προχωρεί σε απάντηση μέσω γραπτής δήλωσης του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.