Απορρίφθηκε έφεση σε υπόθεση της Marfin – Επικυρώθηκε πρόστιμο €50.000

Απορρίφθηκε έφεση σε υπόθεση της Marfin – Επικυρώθηκε πρόστιμο €50.000

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε έφεση που καταχωρήθηκε εκ μέρους του Ταμείου Προνοίας της πρώην Marfin Popular Bank Public Co Ltd (πρώην Λαϊκή Τράπεζα), επικυρώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για επιβολή διοικητικού προστίμου συνολικού ύψους €50.000.

Η υπόθεση αφορά παραπλανητικές πληροφορίες που περιλήφθηκαν στο Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας, ημερομηνίας 1 Σεπτεμβρίου 2010, αναφορικά με την επένδυση της σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), καθώς και με την εφαρμογή του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι η μη αναφορά της υποβάθμισης των ΟΕΔ σε επίπεδο «σκουπίδια» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και η ανακριβής δήλωση περί εφαρμογής του Κώδικα, συνιστούσαν σοβαρές παραλείψεις που μπορούσαν να επηρεάσουν τους επενδυτές.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορά δημόσια προσφορά που πραγματοποιήθηκε με βάση το ενημερωτικό δελτίο της 1ης Σεπτεμβρίου 2010 και απευθυνόταν στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Marfin Popular Bank. Η εμπλοκή του Ταμείου, ως περιορισμένου κύκλου αποδεκτών εντός της ίδιας της τράπεζας, θεωρήθηκε μετριαστικός παράγοντας από την Επιτροπή, καθώς η προσφορά δεν απευθυνόταν στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της διαδικασίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απορρίπτοντας όλους τους λόγους της έφεσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν ισχυρισμοί για έλλειψη ακρόασης, πλημμελή αιτιολόγηση, παραβίαση της αρχής της ισότητας και νομική πλάνη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιχειρηματολογία των εφεσειόντων ότι δεν είχαν γνώση των ευρημάτων της Επιτροπής ώστε να τα αμφισβητήσουν επαρκώς. Το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν, σημειώνοντας πως δεν προέκυψε ούτε κατά την πρωτόδικη διαδικασία ούτε κατ’ έφεση ότι υπήρξε αμφισβήτηση των βασικών διαπιστώσεων της Επιτροπής, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή της κύρωσης.

Τέλος, κρίθηκε ότι οι ισχυρισμοί περί παραβίασης της αρχής της ισότητας βασίστηκαν σε μεταγενέστερα γεγονότα και δεν μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για την ανατροπή της προσβαλλόμενης απόφασης.

Η Έφεση απορρίφθηκε και επιδικάζονται έξοδα προς όφελος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύψους €4.000 (πλέον ΦΠΑ αν υπάρχει).

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Ζοζέφ Αούν, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ύψιστη ανησυχία του για τις αδιάκριτες ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE