Σίγουρα έχεις κάτσει κάποια στιγμή σε λεωφορείο ή μετρό, ήσυχος, με τα ακουστικά σου, όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως αρχίζει να παίζει κάπου πίσω σου πολύ δυνατά μια μουσική ή ένα βίντεο. Καλώς ήρθες στον θαυμαστό (και ανεπιθύμητο) κόσμο του bare beating.
Πρόκειται για τη νέα μάστιγα των δημόσιων χώρων, όπου ταξιδιώτες – εντελώς απροειδοποίητα – αποφασίζουν να γίνουν οι «DJs» της διαδρομής σου.
Το bare beating δεν είναι απλώς ενοχλητικό. Είναι σχεδόν ένα πολιτιστικό σοκ. Είναι η δυνατή μουσική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που σου χαλάει την πρωινή διαδρομή. Είναι το playlist που δεν ζήτησες ποτέ, αλλά παίζει ακριβώς δίπλα σου, λες και κάποιος σκέφτηκε «ο κόσμος πρέπει να ακούσει τι ακούω εγώ».
Αυτή η «μάστιγα» φαινεται μάλιστα πως έχει εξοργίσει επιβάτες τρένων, αεροπλάνων και λεωφορείων σε όλο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ησυχία θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας των δημόσιων συγκοινωνιών, τουλάχιστον στο Λονδίνο, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμα έως και 1.000 λιρών για τέτοιες ηχητικές παραβάσεις.
Επίσης, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έδειξε ότι περίπου δύο στους πέντε Βρετανούς έχουν έρθει συχνά ή περιστασιακά αντιμέτωποι με άτομα που παίζουν μουσική δυνατά στα μέσα, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν θα ένιωθαν άνετα να ζητήσουν από κάποιον να χαμηλώσει την ένταση.
Αν θες, λοιπόν, να παίζεις μουσική από κινητό σου σε δημόσιο χώρο χωρίς ακουστικά, απλά μην το κάνεις. Σεβάσου τον διπλανό σου που απλώς θέλει να πάει στη δουλειά του χωρίς να ακούει drill ή reggaeton στις 08:00 το πρωί.