Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Πρόθεση είναι να κατεβούμε με ένα πλήρες ψηφοδέλτιο» - Το όραμα, η απήχηση σε άλλα κόμματα και οι θέσεις
20.05.2025 - 14:31
Για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, τις θέσεις του «ΑΛΜΑ» και την προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα μίλησε μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
«Το όραμα μας που είναι να αλλάξουμε την Κύπρο γιατί θεωρούμε (ότι αυτή η Κύπρος που ζούμε σήμερα είναι μια Κύπρος που οι πολίτες, απογοητεύονται, είναι αηδιασμένοι σε μεγάλο βαθμό από αυτό το υφιστάμενο σύστημα», ανέφερε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
«Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την Κύπρο, θεωρούμε ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει μέχρι το 2033. θεωρούμε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση αυτό το όραμά μας να λάβει τη μορφή ενός προγράμματος διακυβέρνησης και αυτό σημαίνει πενταετία. Όμως και η παρουσία στη Βουλή θεωρούμε ότι είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να υποβοηθήσει την μετέπειτα εκτελεστική εξουσία πάντοτε νοουμένου ότι τον τελικό και τον πρώτο και τον βασικό λόγο έχουν οι πολίτες», πρόσθεσε.
Το όραμα
«Το όραμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αλλάξουμε την Κύπρο και όταν λέω να αλλάξουμε την Κύπρο η διαφθορά είναι ένα βασικό συστατικό αυτής της προσπάθειας. Άρα βασική μας προσπάθεια είναι αυτή και τα επιμέρους θέματα είναι αυτά, στα οποία θεωρούμε ότι θα έχουμε απόψεις, πάντοτε έχοντας κατά νου ότι το σύνθημά μας και το όραμα μας είναι να αλλάξουμε την Κύπρο».
Βουλευτικές Εκλογές
Για τις Βουλευτικές Εκλογές, επεσήμανε ότι «η πρόθεση είναι να κατεβούμε με ένα πλήρες ψηφοδέλτιο για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως. Δεν βλέπω λόγο γιατί να μην ηγηθώ, δεν έχει κάποιο λόγο να μην ηγηθώ, αυτό θα το συζητήσουμε όταν γίνουμε κόμμα και αποκτήσουμε πλέον και όργανα συλλογικά. Όμως δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην ηγηθώ αυτής της προσπάθειας αν αυτό κρίνουμε ότι θα βοηθήσει».
Σε σχέση με την απουσία ηχηρών ονομάτων, όπως για παράδειγμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, εξήγησε ότι «δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν υφιστάμενοι βουλευτές που είναι μέλη κόμματος στη συγκέντρωση δεν μπορεί κάποιος βουλευτής κόμματος (3:21) να παραστεί σε μια συγκέντρωση μιας ομάδας πολιτών, η οποία εξαγγέλλει την πρόθεσή της για δημιουργία κόμματος.Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα, είναι δυνατόν κάποιος να είναι μέλος κόμματος, να αποτελεί βουλευτή κόμματος χωρίς να έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του και να εμφανιστεί σε μια κίνηση πολιτών και να πει ότι εγώ τώρα ξεκινώ πρωτοβουλία για να κάνω ένα άλλο κόμμα και να παραμένει βουλευτής του κόμματος. […] Δεν ήταν το ζητούμενο μας και δεν ξέρω αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα πάρω τους βουλευτές ενός κόμματος και θα τους βαπτίσω νέο κίνημα και το παλιό θα το παρουσιάσουμε ως καινούριο, γιατί ο κόσμος έχει αντίληψη».
Συμπλήρωσε ότι «εμείς αυτό που λέμε είναι ότι όσοι έχουν αυτό το κοινό όραμα μαζί μας, από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται του δημοκρατικού τόξου, το τονίζω αυτό και το είπα και χθες, είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν μαζί μας, δεν μας πειράζει που θα έχουμε και δεξιούς και αριστερούς και κεντρώους, δεν μας πειράζει που θα έχουμε και θρησκευόμενους και άθεους, δεν μας πειράζει αυτά».
Κυπριακό
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Δεν αποδεχόμαστε καμία λύση που δεν διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και που δεν σέβεται απόλυτα το κοινοτικό δίκαιο. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε επιλεκτικά ποια ψηφίσματα του ΟΗΕ μας συμφέρουν και ποια όχι. Όλα αποτελούν μέρος ενός συνολικού πλαισίου που είναι το ισχυρό μας εργαλείο.
Δεν μπορεί να καλείται ο κυπριακός λαός να αποδεχτεί μια λύση που δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου, ούτε βεβαίως μια λύση που θα θέτει την Κύπρο υπό τουρκική επιρροή ή θα παραχωρεί στην Τουρκία επεμβατικά δικαιώματα.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, να ξεκαθαρίσουμε πως το "όχι" που ειπώθηκε τότε δεν ήταν απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο που προέβλεπε επεμβατικά δικαιώματα και άλλες απαράδεκτες πρόνοιες. Ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ηγήθηκε του "όχι", προχώρησε το 2006 σε συμφωνία που μιλούσε ρητά για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η θέση μας παρέμεινε σταθερή.
Σήμερα, η Τουρκία δεν δέχεται καν να συζητήσει οτιδήποτε εκτός από λύση δύο κρατών. Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά στο τραπέζι για να αξιολογήσουμε. Επομένως, το σημαντικό για μας είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές μας και να θέτουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο επίκεντρο κάθε προσέγγισης.
Δημόσια ασφάλεια
Το φαινόμενο της ανασφάλειας που βιώνει ο Κύπριος πολίτης σήμερα είναι τραγικό. Δεν είναι απλώς θέμα αισθήματος, αλλά της ίδιας της ουσιαστικής ασφάλειας. Η έξαρση της βίας, των κλοπών, των επιθέσεων, και του οργανωμένου εγκλήματος αντανακλά ένα διαλυμένο κράτος. Η αστυνομία, που είναι ο βασικός κρίκος στην αλυσίδα της ασφάλειας, είναι ένας μηχανισμός με σοβαρά προβλήματα – από διαφθορά μέχρι έλλειψη επαγγελματισμού.
Έχω αρθρογραφήσει για το θέμα. Στην Κύπρο, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας παύονται ή διορίζονται με ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο. Αυτό αποτελεί θεσμική στρέβλωση.Δεν γίνεται ένα όργανο επιβολής του νόμου να είναι άμεσα εξαρτημένο από την πολιτική εξουσία. Ο διορισμός και η παύση θα έπρεπε να γίνονται από ανεξάρτητα, τεχνοκρατικά όργανα – όχι από πολιτικά πρόσωπα. Το είχα επισημάνει και στην ομάδα GRECO που επισκέφθηκε την Κύπρο το 2023, και το κατέγραψαν στην έκθεσή τους.
Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το κράτος πρέπει να είναι αποτελεσματικό παντού – στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία. Και ειδικά στην αστυνομία, είναι ζήτημα κουλτούρας, εκπαίδευσης και τελικά λογοδοσίας. Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στην ατιμωρησία.
Δικαιοσύνη
Το δικαστικό σύστημα δεν είναι διεφθαρμένο με την έννοια της συστηματικής μίζας. Δεν είναι όμως και ανεπηρέαστο. Ανήκει σε μια κοινωνία με τις αδυναμίες της, με τις εξαρτήσεις της. Είναι ένα κλειστό σύστημα που χρειάζεται βελτίωση, επιτάχυνση και εξυγίανση. Οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και οι ανεπαρκείς ποινές πλήττουν την εμπιστοσύνη του πολίτη.
Ανθρώπινα δικαιώματα – ΛΟΑΤΚΙ+ και ισότητα φύλων
Στον πυρήνα των θέσεών μας βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα ζητήματα όπως ο ισότιμος γάμος, η τεκνοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και η ισότητα των φύλων, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών είναι θεμελιώδεις αρχές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λονδίνο, σηματοδοτώντας την έναρξη της εμβληματικής εκστρατείας για επαναπατρισμού ταλέντου στην Κύπρο, «Minds in Cyprus», με την πρώτη μεγάλη εκδήλωση να πραγματοποιείται αύριο, 21 Μαΐου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.