Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι έναντι του Αμερικανού ομολόγου του, ενώ την δια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Τραμπ από το να βιαστεί να συνάψει συμφωνία για την ειρήνη με όρους που, πιθανότατα, θα «ρίχνουν» την Ουκρανία.
Ο Πούτιν εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και αυτό είναι το βασικό σημείο που του δίνει ισχύ στις διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρεί ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα μέχρι το τέλος του έτους και να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ).
Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν πιθανότατα δεν θα προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις κατά τη συνομιλία του με τον Τραμπ, προκαλώντας ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιέσει για μια ταχεία διευθέτηση, ανεξαρτήτως του κόστους για την Ουκρανία. Ο Τραμπ επιδιώκει να κλείσει τη σύγκρουση, που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο της, μέσω απευθείας διαλόγου με τον Πούτιν, χωρίς ωστόσο ο Ρώσος ηγέτης να έχει δείξει σημάδια πρόθεσης για τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά αλλά σταθερά στο πεδίο της μάχης.
Διπλωματική πίεση
Η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων πηγάζει από τις πληροφορίες ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος για έναν μακροχρόνιο πόλεμο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πρόσθετες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο άτομα κοντά στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να προσπαθεί να κρατήσει τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν στον Τραμπ ότι ο Πούτιν μπορεί να τον οδηγεί σε μια επικίνδυνη παγίδα, όπως ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνομιλία, εμφανίστηκε εξαντλημένος από τις πρόσφατες εξελίξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι είχαν εξασφαλίσει δέσμευση από τον Τραμπ για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν συμφωνούσε σε εκεχειρία, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.
Πιθανές οι κυρώσεις από την Ουάσινγκτον
Παρά την πίεση της Ουάσινγκτον, ο Πούτιν δείχνει απρόθυμος να υποχωρήσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος φέρεται να είναι αποφασισμένος να τερματίσει τον πόλεμο, ενδέχεται να επιτρέψει την προώθηση ενός νομοσχεδίου για νέες κυρώσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, εάν η Ρωσία δεν δείξει διαλλακτικότητα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε την Κυριακή ότι η ρωσική πλευρά έχει λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για πιθανές κυρώσεις, μιλώντας στο CBS.
Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πέρασε μια ημέρα παίζοντας γκολφ με τον Γκράχαμ και τον Τραμπ τον Μάρτιο, δήλωσε σε συνέδριο στο Ταλίν ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» πως ο Γκράχαμ θα προωθήσει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, αναλόγως του αποτελέσματος των συνομιλιών Πούτιν-Τραμπ τη Δευτέρα.
Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας
Παρά την αυτοπεποίθηση του Πούτιν, οι στρατιωτικές του δυνατότητες αμφισβητούνται ευρέως από τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές αναλύσεις δείχνουν ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους μέχρι το τέλος του έτους. «Η πιθανότητα η Ρωσία να κατακτήσει αυτές τις τέσσερις περιοχές μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος ερευνητής για τον χερσαίο πόλεμο στο International Institute for Strategic Studies.
Παρά τις προκλήσεις, Ρώσοι διαπραγματευτές έθεσαν τις σκληρές απαιτήσεις του Πούτιν στους Ουκρανούς, στις πρόσφατες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως δικές της, παρά το γεγονός ότι δεν τις έχει καταλάβει πλήρως.