Απαντώντας σε ερώτηση της Κωνσταντίνας Δημητρίου, ανέφερε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η έκθεση σε εντερόκοκκους και αν θα πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν ήδη κολυμπήσει στα συγκεκριμένα νερά. «Άτομα που είναι ευπαθείς ομάδες, οπωσδήποτε δεν πρέπει να κολυμπήσουν, αν και είναι σοφότερο να μην κολυμπήσει κανείς» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να πράξουν όσοι έχουν ήδη κολυμπήσει στα μολυσμένα νερά, ο κ. Βωνιάτης διευκρίνισε: «Εάν έχουν κάποια συμπτώματα, πυρετό ή συμπτώματα ουρολοίμωξης κυρίως, θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες αναλύσεις και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους».
«Δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας» υπογράμμισε ο κ. Βωνιάτης, χαρακτηρίζοντας ορθή την ενέργεια των Βρετανικών Βάσεων να εκδώσουν προειδοποίηση.
Ερωτηθείς αν υπήρξαν παλαιότερα παρόμοια περιστατικά σε παραλίες, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για ρύπανση μεγάλης κλίμακας, πιθανότατα από απόβλητα πλοίων.
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να καθαρίσει το θαλασσινό νερό, σημείωσε πως δεν είναι ο πλέον αρμόδιος για να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο εκτίμησε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και πρόσθεσε πως, χάρη στην κίνηση των υδάτων, η μόλυνση θα αραιωθεί σταδιακά.
Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο να επεκταθεί η μόλυνση και σε άλλες παραλίες, διευκρίνισε πως αυτό δεν είναι εφικτό από τη συγκεκριμένη περιοχή, παρά μόνο «αν βάζουμε απόβλητα στις θάλασσές μας».