Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν από Κύπριους Ευρωβουλευτές που απάντησαν, ανταποκρινόμενοι σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση προόδου της Τουρκίας και ποια συγκεκριμένα μέτρα ή πολιτικές πρέπει να ενισχυθούν από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου για να προωθηθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κύπρο.
Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να αξιοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να εντείνει την πίεση προς την Άγκυρα, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς.
"Επιμένω ότι η συζήτηση γύρω από την κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι μια θεωρητική διαδικασία. Είναι πολιτική αναγκαιότητα. Είναι ζήτημα σεβασμού των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωτίστως, ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Κύπρο", υπενθυμίζοντας ότι η "Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, η αδιάκοπη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και η διαρκής επιθετική ρητορική απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες".
Το Ευρωκοινοβούλιο, είπε, "οφείλει να αξιοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να εντείνει την πίεση προς την Άγκυρα. Αυτό σημαίνει σαφή μηνύματα σε επίπεδο έκθεσης προόδου, αλλά και συνέπεια σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και τελωνειακής ένωσης. Η προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική υπευθυνότητας. Δηλαδή προϋποθέσεις για κάθε βήμα προόδου και σαφείς κυρώσεις σε κάθε απόκλιση".
Ο κ. Φουρλάς είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει τη θεσμική της φωνή, σε συνεργασία με άλλους εταίρους που έχουν παρόμοια ανησυχία για τις δημοκρατικές εκτροπές στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο περνούν μέσα από μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και αυτό είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, όχι διμερές πρόβλημα.
"Χρειάζεται ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στο πεδίο, όχι μόνο θεσμικά αλλά και πολιτικά. Και χρειάζεται επιμονή, ώστε η Τουρκία να λογοδοτήσει και να προσαρμοστεί, όχι να αμείβεται για τη στασιμότητα", συμπλήρωσε.
Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση, με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, "στην κατοχική δύναμη για να σεβαστεί το παγκόσμιο και τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διατηρώντας στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο και αμφισβητώντας την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη καταδικάσει επανειλημμένα την Άγκυρα και έχει καταστήσει σαφές ότι η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας εξαρτάται από τον σεβασμό των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη".
Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία που δημιουργείται από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, από την οποία η Τουρκία επιθυμεί να επωφεληθεί", είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, σημειώνοντας ότι "η κατοχική χώρα δεν μπορεί να συμμετέχει στους σχεδιασμούς ασφαλείας εφόσον συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας".
Η ΕΕ, τόνισε, "πρέπει να συνδέσει κάθε πρόοδο με μετρήσιμα βήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την άμεση διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και να στηρίξει ενεργά τη διπλωματική και αμυντική θωράκιση της Κύπρου με πρακτικά μέτρα και εγγυήσεις ασφαλείας".
Μόνο με αυτό τον τρόπο, είπε, "θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετέχει στον σχεδιασμό ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να υποχωρήσει από τις παράνομες, επεκτατικές της πολιτικές κατά της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας".
Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL, είπε ότι η συζήτηση για την Έκθεση για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, ήταν "η κορύφωση μιας κοπιώδους προσπάθειας που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες. Μιας προσπάθειας κατά την οποία, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, διασφαλίσαμε, με στήριξη του εισηγητή και άλλων πολιτικών ομάδων, τη συμπερίληψη, ανάμεσα σε άλλα, όλων των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Όπως οι αναφορές για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης τους κυπριακού προβλήματος, η απόρριψη της λύσης 2 κρατών, η παράδοση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, η ανάγκη διαλεύκανσης της τύχης των αγνοουμένων, η απόσπαση των Τουρκοκυπρίων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Άγκυρας. Θετικά είναι επίσης όσα αναφέρονται για τα ελληνοτουρκικά, ο σεβασμός των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η αναγνώριση από την Τουρκία όλων των κρατών-μελών. Όπως επίσης και η έντονη κριτική στην Τουρκία για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Η πραγματικότητα όμως, σε ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, είναι διαφορετική, σημείωσε. "Αυτή τη στιγμή οι θεσμοί θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο. Της ανοίγουν πόρτες για μια αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση και απελευθέρωση των θεωρήσεων. Της προσφέρουν μια στρατηγική εταιρική σχέση αντί ένταξης, δηλαδή περισσότερα προνόμια χωρίς υποχρεώσεις".
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, ως ΑΚΕΛ, αλλά και ως Ομάδα της Αριστεράς, ανέφερε, "συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για επηρεασμό αυτής της πορείας που οι θεσμοί φαίνεται να επιλέγουν. Τονίζοντας, με κάθε ευκαιρία, ότι είναι αδιανόητο να βασίζεις την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μια χώρα που συνεχίζει να κατέχει, παράνομα, ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο. Που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή. Που υποσκάπτει την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης της χώρας με τους γείτονές της αλλά και με την ίδια την Ένωση".