ΠτΔ: Πακέτο πάνω από 660 εκατομμύρια ευρώ για τη Λεμεσό - Ο ολιστικός σχεδιασμός και τα έργα οικονομικής ανάπτυξης
Με πακέτο έργων σε κάθε τομέα πολιτικής απάντησε ο Πρόεδρος στις προκλήσεις της Λεμεσού
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος, κάθε χρόνο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα ενήλικα θηλυκά άτομα βγαίνουν από τη θάλασσα κατά τις νυχτερινές ώρες σε παραλίες με ησυχία και χωρίς φωτισμό, για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Πολλές φορές όμως αναγκάζονται, λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αυτή και να γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στη θάλασσα, καταστρέφοντάς τα.
Σημειώνεται ότι μόνο ένα με δύο στα χίλια από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν θα επιζήσουν, για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν, και ως εκ τούτου, η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλίσουμε την παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδους που φιλοξενεί το νησί μας.
Το Τμήμα προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς, και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας- Τοξεύτρας, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή/και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μία ώρα πριν από τη δύση του ήλιου, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροντούφεκο κ.λπ., εκτός με το καλάμι από ακτή).
Επίσης, επισημαίνεται ότι η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην προστατευόμενη περιοχή μέχρι το βάθος των 20 μέτρων απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης τον Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.
Υπενθυμίζεται επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται σε όλες τις παραλίες η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες, το μάζεμα του καβουριού της άμμου (Ocypode cursor)από την παραλία, τo οποίo είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο, η ρύπανση (απόρριψη σκουπιδιών) και το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κ.τ.λ.).
Τονίζεται πως η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας, όπως είναι τα δύο αυτά είδη θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta και Chelonia mydas, αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.
Τέλος, αναφέρεται ότι λόγω και της έναρξης της περιόδου φωλεοποίησης, προγραμματίζεται σύντομα καθαρισμός στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας-Τοξεύτρας από το ΤΑΘΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Life-Adapts σε συνεργασία με τον Μ.Κ.Ο. Medtracs, που υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Κύπρο, καθώς και σε συνεργασία με την εταιρεία Marine & Environmental Research (MER) Lab, στο πλαίσιο του προγράμματος Lara-Toxeftra CARE Plan.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις