Η νέα τάση του TikTok που ηρεμεί και βοηθά στον ύπνο – Τι λένε οι ειδικοί για το «grounding»

Η νέα τάση του TikTok που ηρεμεί και βοηθά στον ύπνο – Τι λένε οι ειδικοί για το «grounding»

Έχετε ποτέ βιώσει ένα αίσθημα γαλήνης, περπατώντας ξυπόλητοι σε ένα λιβάδι ή καθώς βυθίζετε τα πόδια σας στο νερό της θάλασσας; Αν ναι, ίσως έχετε έρθει σε επαφή με τη Γη -χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε.

Η πρακτική που αποκαλείται «grounding» ή «γείωση» αναφέρεται στη φυσική και άμεση επαφή με την επιφάνεια του εδάφους. Όπως περιγράφουν ο Dean J. Miller, Λέκτορας στο Appleton Institute, HealthWise Research Group, CQUniversity Australia, και η Charlotte Gupta, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο Ινστιτούτο, σε δημοσίευμά τους στο The Conversation, πρόκειται για μια συνήθεια που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας αυθόρμητα. Με τη σταδιακή στροφή στον αστικό τρόπο ζωής και την απομάκρυνση από τη φύση -μέσω κατοικιών, δρόμων, υποδημάτων και σύγχρονων υποδομών -αυτή η επαφή με το έδαφος έχει μειωθεί αισθητά.

Η γείωση έχει συσχετιστεί με οφέλη όπως η ενίσχυση της ψυχικής διάθεσης, η μείωση του στρες και η ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, τα επιστημονικά τεκμήρια παραμένουν περιορισμένα. Και εν έτει 2025, η ίδια η τεχνολογία -αντί της επιστροφής στη φύση -αποτελεί τον κυριότερο φορέα διάδοσης της γείωσης, μέσω προϊόντων που προωθούνται ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα ως μέσα βελτίωσης της ευεξίας και του ύπνου. Πρόκειται όμως για άλλη μια τάση του TikTok ή μήπως αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν πραγματικά να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα;

Πώς μπορούμε να φέρουμε την ύπαιθρο στο σπίτι μας

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει αγώγιμες ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρικού φορτίου τόσο με τη Γη όσο και με τεχνητές πηγές, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές -αυτό εξηγεί τα περιστασιακά στατικά ηλεκτρικά σοκ. Οι υποστηρικτές της γείωσης ισχυρίζονται ότι με την πρακτική αυτή επιτυγχάνεται η επανένωση του σώματος με το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο του πλανήτη, αποδίδοντας στη διαδικασία θετικές επιδράσεις στη φυσιολογία και την ψυχολογία του ανθρώπου -αν και, όπως σημειώνεται, η βιβλιογραφία είναι ακόμη φτωχή.

Τα προϊόντα γείωσης έρχονται σε ποικιλία μορφών -όπως επιφάνειες εργασίας, στρώματα, σεντόνια και επιθέματα -και έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν τη ροή ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ του οργανισμού και της γήινης επιφάνειας. Ο γειωμένος ακροδέκτης σε μια πρίζα τριών υποδοχών (ο τρίτος, στρογγυλός ακροδέκτης) αποτελεί τη βασική συνιστώσα αυτής της διαδικασίας. Μέσω της οικιακής καλωδίωσης, διασφαλίζεται η ασφαλής απαγωγή ανεπιθύμητης ή επικίνδυνης τάσης στο έδαφος. Οι τεχνολογίες γείωσης αξιοποιούν αυτό το κανάλι ως μέσο σύνδεσης με τη Γη, προσφέροντας τη δυνατότητα «γειωμένης» εμπειρίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Θα μπορούσε η γείωση να βελτιώσει τον ύπνο;

Ο επιστημονικός κλάδος συνεχίζει να διερευνά τις πιθανές επιδράσεις της γείωσης στον ύπνο. Μια πρόσφατη μελέτη του 2025 στην Κορέα εξέτασε 60 άτομα, δίνοντας στους μισούς από αυτούς στρώματα με τεχνολογία γείωσης, ενώ στους υπόλοιπους παρόμοια στρώματα χωρίς ενεργή σύνδεση με τη Γη. Η μελέτη είχε σχεδιαστεί με «διπλά τυφλό» πρωτόκολλο, διασφαλίζοντας ότι ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια ομάδα λάμβανε ποια εκδοχή.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το στρώμα τους 6 ώρες την ημέρα και έφεραν ανιχνευτές ύπνου. Μετά από 31 ημέρες, όσοι είχαν το γειωμένο στρώμα φάνηκε να κοιμούνται περισσότερη ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των συσκευών. Συμπληρωματικά, δόθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης αϋπνίας, ποιότητας ύπνου, υπνηλίας και άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση σε όλες τις κατηγορίες και για τις δύο ομάδες.

Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στις μετρήσεις για την ποιότητα του ύπνου, την ημερήσια υπνηλία ή το στρες. Αν και παρατηρήθηκε μείωση της αϋπνίας στην ομάδα που χρησιμοποιούσε το στρώμα γείωσης, το αρχικό τους επίπεδο αϋπνίας ήταν ήδη υψηλότερο, γεγονός που δυσκολεύει την εξαγωγή σαφούς συμπεράσματος για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.

Μια άλλη μελέτη από την Ταϊβάν, το 2022, εστίασε στη χρήση χαλιών γείωσης σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες περνούσαν 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, πάνω σε χαλιά γείωσης και παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους. Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης.

Όταν εισέρχεται το κέρδος στο προσκήνιο

Η χρήση τεχνολογιών γείωσης δεν περιορίζεται στον ύπνο. Έχει προταθεί πώς βοηθά και στη μείωση πόνου και φλεγμονής. Μελέτη του 2019 έδειξε ότι άτομα που κοιμήθηκαν σε γειωμένα στρώματα μετά από έντονη άσκηση ανέφεραν λιγότερους μυϊκούς πόνους και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη επίδραση της γείωσης στη φυσική απόδοση.

Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσετε σε ένα στρώμα γείωσης; Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η απάντηση είναι «δεν είναι ακόμα γνωστό». Οι έρευνες δεν δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις, οπότε αν νιώθετε ότι σας ωφελεί, μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Ωστόσο, καλό είναι να λάβετε υπόψη πώς τέτοια προϊόντα μπορεί να κοστίζουν ακριβά -ενώ η επαφή με τη φύση είναι δωρεάν. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι η γείωση στο γρασίδι βελτιώνει τον ύπνο, η παραμονή στο φυσικό φως και ο χρόνος στη φύση προσφέρουν σημαντικά οφέλη για το βιολογικό ρολόι και τη διάθεση. Τέλος, αν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα ύπνου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Παραμένει προκλητικός ο Τατάρ - Δεν υπάρχει επιστροφή από πολιτική «δύο κρατών»

Παραμένει προκλητικός ο Τατάρ - Δεν υπάρχει επιστροφή από πολιτική «δύο κρατών»

«Για τη συνεργασία των δύο κρατών πηγαίνω στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει επιστροφή από την πολιτική των «δύο κρατών».

BEST OF TOTHEMAONLINE