«Η καλύτερη συζήτηση»: Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τι είπε με τον Τραμπ στο Βατικανό - Τι σηματοδοτεί η στροφή στις σχέσεις τους

«Η καλύτερη συζήτηση»: Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τι είπε με τον Τραμπ στο Βατικανό - Τι σηματοδοτεί η στροφή στις σχέσεις τους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό, ήταν η «καλύτερη» μέχρι στιγμής, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τις αμερικανικές κυρώσεις και την αεροπορική άμυνα του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η συνομιλία στο Βατικανό που έγινε στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου αποτέλεσε τομή για τις μεταξύ τους σχέσεις.

«Ήταν ίσως η πιο σύντομη, αλλά η πιο ουσιαστική συνομιλία που είχαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για τις αμερικανικές κυρώσεις και την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. «Μίλησα για την ποσότητα [όπλων], και μου είπε ότι θα δουλέψουν πάνω σε αυτό — αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία για τα ορυκτά
Η συνάντηση φαίνεται πως αποτέλεσε καταλύτη για τη σύναψη μιας κρίσιμης συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο για την από κοινού εκμετάλλευση στρατηγικών ορυκτών. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου, στο οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσφέρουν και στρατιωτική συνδρομή.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η επιτυχία της συμφωνίας διέψευσε τις ρωσικές κατηγορίες περί απροθυμίας της Ουκρανίας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. «Είμαι βέβαιος ότι μετά τη συνάντησή μας στο Βατικανό, ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε.

Εκεχειρία 30 ημερών με όρους
Οι δύο ηγέτες φέρονται να συμφώνησαν ότι μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών είναι «το σωστό πρώτο βήμα» προς την ειρήνη. Η στάση αυτή διαφοροποιείται από τη μονομερή πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανακωχή από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως ανεπαρκής.

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του να δημιουργηθεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ώστε να βγει ο Πούτιν από την απομόνωση στις 9 Μαΐου», δήλωσε ο Ζελένσκι. Η Ρωσία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συμβολική ισχύ της Ημέρας της Νίκης για να αποκαταστήσει την εικόνα της στη διεθνή σκηνή, με ηγέτες όπως ο Σι Τζινπίνγκ και ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να αναμένονται στη Μόσχα.

Προειδοποιήσεις και απειλές
Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για όσα συμβούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «απειλητικές».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε ότι η πρόταση για τριήμερη ανακωχή αποτελεί «τεστ ειλικρίνειας» για την ουκρανική κυβέρνηση, καλώντας το Κίεβο να προχωρήσει σε «σαφείς και κατηγορηματικές δηλώσεις» υπέρ της ειρήνης.

Η επαναπροσέγγιση Τραμπ - Ζελένσκι δημιουργεί νέα δυναμική στη διαπραγματευτική στρατηγική της Ουκρανίας, ενώ η στρατηγική συμφωνία για τα ορυκτά ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στις γεωοικονομικές ισορροπίες. Την ώρα που ο Πούτιν επιδιώκει τελετουργική επιβεβαίωση ισχύος, το Κίεβο φαίνεται να χτίζει μεθοδικά μια νέα αρχιτεκτονική συμμαχιών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Π. Αλαμπρίτης στο «T»: «Δεν θα γίνουμε ΕΛΑΜ για να καλύψουμε οποιονδήποτε θέλει να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ... Η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Λευκωσίας»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης αναλύει τις θέσεις του, σε ότι αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και για τον ΔΗΣΥ. Απαντά σε όσους έφυγαν από τους κόλπους του ΔΗΣΥ και προσχώρησαν στο ΕΛΑΜ, λέγοντας πως καλύτερα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, παρά να έχουμε κάποιους που είναι λίγο εντός, λίγο εκτός.