Ανάγκη για ανάδοχες οικογένειες – Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την διαδικασία, τις μορφές και τον ρόλο του «Hope for Children»

Ανάγκη για ανάδοχες οικογένειες – Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την διαδικασία, τις μορφές και τον ρόλο του «Hope for Children»

Αυξημένες είναι οι ανάγκες για ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες μπορούν μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης, και εφόσον εγκριθούν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να φιλοξενήσουν παιδιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι οι βιολογικοί τους γονείς μπορέσουν και πάλι να αναλάβουν την επιμέλεια τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline η Συντονίστρια του Τμήματος Ανάδοχων Οικογενειών του «Hope For Children» CRC Policy Center, Μαριάννα Σάββα, ανέλυσε όλα όσα αφορούν την αναδοχή παιδιών.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «η αναδοχή είναι μια εναλλακτική μορφή παιδικής προστασίας η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής οικογενειακής ζωής σε παιδιά που αδυνατούν να μεγαλώσουν με την βιολογική οικογένεια τους για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι οι γονείς τους να μπορέσουν και πάλι να τα αναλάβουν».

Παράλληλα, «τα παιδιά μετακινούνται από την οικογένεια τους λόγω παραμέλησης, κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης ή λόγω χρόνιας ασθένειας των γονιών τους η οποία δεν τους επιτρέπει να τα φροντίσουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και πρόσθεσε πως, «σε κάθε μια από αυτές τις συνθήκες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν την αρμοδιότητα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και φροντίδα αυτών των παιδιών για όσο διάστημα χρειαστεί και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν την βιολογική τους οικογένεια με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και πάλι την φροντίδα των παιδιών τους».

Όπως εξήγησε, «η αναδοχή είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση και στόχος παραμένει τα παιδιά να επιστρέψουν στην βιολογική τους οικογένεια» και πρόσθεσε ότι, «όλες οι οικογένειες που συμμετέχουν σε αυτό τον θεσμό, γνωρίζουν και κατανοούν από πριν πως λειτουργεί η αναδοχή καθώς λαμβάνουν ενημέρωση και καθοδήγηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Παρόλα αυτά, σίγουρα δημιουργούνται σχέσεις ζωής και αναπτύσσονται συναισθήματα και από τις δύο πλευρές».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «οι επαγγελματίες που εργάζονται στο Τμήμα Ανάδοχων Οικογενειών του “Hope for Children” παρέχουν ψυχοκοινωνική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη στους ανάδοχους γονείς, ακόμα και την στιγμή του αποχωρισμού».

Η διαφορά με την υιοθεσία

Όπως εξήγησε η κ. Σάββα, «η αναδοχή έχει ουσιαστική διαφορά με την υιοθεσία», και συμπλήρωσε πως, «η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη που καθιστά ένα παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με τη φυσική του οικογένεια μόνιμο μέλος της οικογένειας που το υιοθετεί ως να έχει γεννηθεί σε αυτήν ενώ η αναδοχή έχει να κάνει με την παροχή φροντίδας και σταθερότητας σε ένα παιδί, για όσο διάστημα το έχει ανάγκη.»

Η διαδικασία αναδοχής

Η κ. Σάββα εξήγησε την διαδικασία αναδοχής και σημείωσε πως, «όταν κάποιο άτομο θελήσει να γίνει ανάδοχος γονέας και καλείται να ανοίξει την αγκαλιά του και να προσφέρει θαλπωρή και φροντίδα σε ένα παιδί, χρειάζεται να υποβάλει τη σχετική αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της περιοχής του. Στη συνέχεια η οι υποψήφιοι ανάδοχοι παραπέμπονται στο “Hope For Children” για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης τους από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο σε συνεργασία µε τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπηρεσιών».

Επίσης συμπλήρωσε πως, «οι οικογένειες αξιολογούνται, εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται από το “Hope for Children” έπειτα από το πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί μεταξύ του οργανισμού και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας» και πρόσθεσε πως, «κάθε οικογένεια ή μονήρης άτομο που αιτείται να γίνει ανάδοχος γονέας, πριν την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης έρχεται σε επικοινωνία με κοινωνικό λειτουργό ώστε να προβούν σε συνάντηση και να λάβει γνώση για τον θεσμό της αναδοχής και την διαφορά της από την υιοθεσία καθώς και τις μορφές της».

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και στη περίπτωση που οι υποψήφιοι εγκριθούν, ακολουθεί μία σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία τους και να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν γονικές δεξιότητες, το τραύμα κλπ. ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση».

Η κ. Σάββα εξήγησε ότι, «όταν υπάρξει ανάγκη για μετακίνηση ενός παιδιού γίνεται προσπάθεια για συνταίριασμα του με την ανάδοχη οικογένεια, να ταιριάζουν δηλαδή τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του παιδιού και της ανάδοχης οικογένειας» και πρόσθεσε πως, «αρχικά γίνεται μια γνωριμία και μετά γίνεται σταδιακά η τοποθέτηση παιδιού στην οικογένεια, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια οι αρμόδιοι λειτουργοί του HFC και των YKE παρακολουθούν την πορεία της αναδοχής».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα με την κ. Σάββα ότι, «στόχος είναι όταν μετακινείται ένα παιδί από την οικογένεια του, να πάει σε μια οικογένεια στην οποία θα λάβει όλα όσα στερήθηκε και χωρίς να επαναληφθούν περιστατικά που βίωσε στο παρελθόν. Γι’ αυτό τον λόγο ο Οργανισμός και οι ΥΚΕ βρίσκονται αρκετά κοντά στις οικογένειες καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας ακόμη και με κατ’ οίκον επισκέψεις όταν υπάρξουν λόγοι που θεωρεί ο αρμόδιος επαγγελματίας ότι χρειάζεται» και συμπλήρωσε πως, «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ανάδοχες οικογένειες συνεχίζουν την ζωή τους χωρίς δυσκολίες και λαμβάνουν όλα όσα έχουν στερηθεί».

Επίσης σημείωσε ότι, «οι ανάδοχοι γονείς λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες είναι ο νόμιμος κηδεμόνας των παιδιών, για τις βασικές ανάγκες του παιδιού, ωστόσο το κράτος καλύπτει και επιπλέον ανάγκες που μπορεί εκτάκτως να προκύψουν».

Η χρονική περίοδος της διαδικασίας

Ερωτηθείσα για την χρονική περίοδο που διαρκεί μια διαδικασία αναδοχής, η κ. Σάββα σημείωσε πως, «εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ωστόσο όπως εξήγησε, «η διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει από έξι μέχρι και οκτώ μήνες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υποψηφίων και τον αριθμό των συναντήσεων που δεν υπερβαίνουν τις έξι με κοινωνικό λειτουργό και 2-3 συναντήσεις με ψυχολόγο».

Οι μορφές αναδοχής

Η έκτακτη

Αφορά περιπτώσεις που οι γονείς τελούν υπό κράτηση για σύντομο διάστημα ή χρειάζεται να νοσηλευτούν άμεσα ή για περιπτώσεις που το παιδί επιβάλλεται να μετακινηθεί άμεσα από την οικογένειά του λόγω συγκεκριμένης κατάστασης.

Η βραχυπρόθεσμη

Αφορά φιλοξενία παιδιού από ένα βράδυ μέχρι μερικούς μήνες.

Η μακροπρόθεσμη

Αφορά φιλοξενία παιδιού που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στην βιολογική τους οικογένεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η αναδοχή φιλοξενίας

Αφορά την φιλοξενία παιδιών που ζουν σε παιδικές στέγες ή σε εφηβικούς ξενώνες σε ανάδοχες οικογένειες για να περάσουν τις γιορτές τους, τα καλοκαίρια τους ή τα Σαββατοκύριακα τους.

Η ημερήσια αναδοχή

Αφορά την ημερήσια φιλοξενία ενός παιδιού, για κάποιες ώρες ανάλογα με τις ανάγκες του, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Συγγενική αναδοχή

Αφορά αναδοχή παιδιού από μέλη του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος.

Ερωτηθείσα αν δίνεται προτεραιότητα σε άτομα του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του για αναδοχή του παιδιού, η κ. Σάββα ανέφερε πως, «πάντα δίνεται προτεραιότητα σε άτομο στην ευρύτερη του οικογένεια ή άτομα που το παιδί γνωρίζει όμως δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον ή εάν υπάρχει, ενδέχεται να µην επιθυμεί να εμπλακεί».

Όπως σημείωσε, « για τον λόγο αυτό υπάρχουν αρκετά παιδιά που ζουν με οικογένειες που δεν γνώριζαν προηγουμένως και βλέπουμε ότι αυτή είναι η μαγεία που προσφέρει η αναδοχή, να φέρνει κοντά ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην γνωρίζονταν ποτέ και καταλήγουν να είναι οικογένεια» και πρόσθεσε πως, «όσο διάστημα κρατήσει η αναδοχή, δημιουργεί σχέσεις ζωής».

Ανάγκη για ανάδοχες οικογένειες

Ερωτηθείσα η κ. Σάββα αν υπάρχει ανάγκη για ανάδοχες οικογένειες ανέφερε πως, «παρόλο που υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός οικογενειών που ξεπερνά τις 300, για όλες τις μορφές αναδοχής εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περισσότερες».

Επιπρόσθετα σημείωσε πως, «οι ανάγκες είναι αυξανόμενες και καλούμε τον κόσμο να γνωρίσει καλύτερα τον θεσμό της αναδοχής».

Ο ρόλος του «Hope for Children»

Καταληκτικά η κ. Σάββα αναφέρθηκε στον ρόλο που επιτελεί το «Hope for Children», στον θεσμό της αναδοχής και σημείωσε πως, «ο οργανισμός από το 2018 έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για υλοποίηση του προγράμματος αναδοχής παιδιών υπό τη νομική φροντίδα της διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με τη συγχρηματοδότηση των ΥΚΕ. Το Hope For Children είναι υπεύθυνο για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον θεσμό της αναδοχής και παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης, εκπαίδευσης και στήριξης σε ανάδοχες οικογένειες.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον θεσμό της αναδοχής μπορεί να επικοινωνήσει με το “Hope For Children” CRC Policy Center στο 22103234 ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ενημέρωσε τον Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησαν για  την κυπριακή προεδρία το 2026

Ενημέρωσε τον Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησαν για την κυπριακή προεδρία το 2026

Με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσιεθ συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Μαδρίτη.