Είναι η πρώτη φορά που η χώρα θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. «Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Στην τεράστια πρόοδο που έχει γίνει από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σημασία των σχετική αποφάσεων, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υλοποιεί μία σειρά από ευρωπαϊκές στρατηγικές και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», καταλήγει η ανακοίνωση
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ