Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Θεολόγο, Θεόδωρο Κυριακού για να αναλύσει τα πνευματικά οφέλη που προσφέρονται από τη νηστεία, καθώς και με τον Κλινικό Διαιτολόγο, Ανδρέα Χρίστου ο οποίος αναφέρθηκε στα σωματικά οφέλη.
Πνευματικά οφέλη
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Κυριακού, «η νηστεία είναι πνευματική άσκηση και σκοπός της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να καθαρθούν από τα πάθη τους».
Παράλληλα ανέφερε ότι, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε την νηστεία ως δίαιτα αφού η δίαιτα αφορά την απώλεια βάρους ενώ η νηστεία αφορά την πρόοδο στην πνευματική ζωή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι ,«Είναι τραγικό το γεγονός ότι η νηστεία έγινε αντικείμενο διαφήμισης» και πρόσθεσε ότι, «δεν μπορεί ένας τρόπος άσκησης όπως η νηστεία να είναι αντικείμενο διαφημιστικών επιλογών».
Όπως δήλωσε, «το “ανέκδοτο” είναι και το γεγονός ότι κάποιοι αναζητούν νηστίσιμα υποκατάστατα π.χ. τυριού, γάλακτος κλπ.», σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται σε άτομα που για λόγους υγείας ακολουθούν ορθά τις οδηγίες του γιατρού».
Από την άλλη πλευρά, ο Κλινικός Διαιτολόγος, Ανδρέας Χρίστου, αναφέρθηκε στα οφέλη που προσφέρονται από την νηστεία σημειώνοντας ωστόσο ότι, «εξαρτάται από τον τρόπο που θα ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος να νηστέψει» και εξήγησε πως, «νηστεία είναι από τα επεξεργασμένα τρόφιμα μέχρι όσπρια και σαλάτες».
Σωματικά οφέλη
Σαφώς, όπως σημείωσε, «υπάρχουν οφέλη αλλά και αρνητικά από την θρησκευτική νηστεία» και εξήγησε ότι, «όσον αφορά την νηστεία του Πάσχα, δεν περιλαμβάνει το ψάρι ωστόσο περιλαμβάνει κάποια θαλασσινά όπως τα μαλάκια και οστρακοειδή».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, «σε περίπτωση που οι πιστοί αποφύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και στραφούν προς τα τρόφιμα που υπάρχουν στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, τότε θα αποκομίσουν πολλά θρεπτικά οφέλη και να βελτιώσουν αρκετά τους δείκτες υγείας τους».
Επίσης ανέφερε ότι, «η αποφυγή των ζωικών τροφίμων τα οποία περιλαμβάνουν λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν οι υπηρετικοί δείκτες και να μειωθεί η ολική χοληστερόλη, η LBL και τα τριγλυκερίδια» και σημείωσε ότι, «όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν νοουμένου ότι προβαίνουν σε μια υγιεινή εκδοχή της θρησκευτικής νηστείας».
Αρνητικά – Πιθανές ελλείψεις στον οργανισμό
Αντίθετα ο Κλινικός Διαιτολόγος σημείωσε ότι, «μια από τις πιο μεγάλες δυσκολίες στη θρησκευτική νηστεία και ειδικά σε αυτή του Πάσχα είναι η έλλειψη πρωτεΐνης, η οποία είναι αρκετά χαμηλή στα άτομα που νηστεύουν την συγκεκριμένη περίοδο διότι βρίσκεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα που απαγορεύονται με εξαίρεση τα θαλασσινά τα οποία δεν είναι τόσο κοινά τρόφιμα και είναι και περισσότερα ακριβά».
Όπως σημείωσε, «τα όσπρια είναι μια πηγή πρωτεΐνης για την περίοδο της θρησκείας» και πρόσθεσε ότι, «η σόγια είναι μια άλλη εναλλακτική επιλογή η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο δημοφιλής ως τρόφιμο στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι, «η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κορεσμού και σε αυξημένη όρεξη».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, όπου, «σε πολλά άτομα η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αντί σε μείωση» και σημείωσε ότι, «ένας κύριος λόγος είναι η πρωτεΐνη».
Βιταμίνη Β12
Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στην βιταμίνη Β12 η οποία βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα και ανέφερε ότι, «η διάρκεια της νηστείας δεν αρκεί για να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε Β12», ωστόσο όπως σημείωσε, «η αποκοπή των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ενώ σε άτομα που έχουν ήδη ή βρίσκονται σε κίνδυνο για έλλειψη τότε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα».
Σίδηρος
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στο σώμα από την θρησκευτική νηστεία, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «είναι η έλλειψη σιδήρου, ειδικά σε γυναίκες προ εμμηνοπαυσιακές οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου λόγω της εμμηνόρροιας» και πρόσθεσε ότι, «και ο σίδηρος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα ζωικά τρόφιμα».
Ασβέστιο
Επίσης ο Κλινικός Διαιτολόγος, αναφέρθηκε στην έλλειψη ασβεστίου λόγω της νηστείας και σημείωσε ότι, «δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα ως έλλειψη γενικότερα» και πρόσθεσε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο από αυτή την έλλειψη είναι οι ηλικιωμένοι που ενέχουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «οι νηστείες τείνουν να είναι πολύ ψηλές σε υδατάνθρακες και συνεπάγεται ότι μπορεί να είναι χαμηλές σε πρωτεΐνη και διαιτητικά λιπαρά ειδικά αν οι πιστοί που νηστεύουν αυστηρά αφού στη νηστεία του Πάσχα απαγορεύεται το λάδι με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται στον οργανισμό κάποια υγιεινά λιπαρά» ενώ θα πρέπει, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να καταναλώνονται άλλες πηγές υγιεινών λιπαρών όπως οι ξηροί καρποί, η ταχίνι και το φυστικοβούτηρο».
Καταληκτικά, ανέφερε ότι, «κατά την διάρκεια της θρησκευτικής νηστείας θα πρέπει οι πιστοί να τρέφονται υγιεινά με ολοκληρωμένα γεύματα, να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να τρέφονται με περισσότερα όσπρια, μαλάκια και οστρακοειδή, να βάζουν στη διατροφή τους υγιεινά λιπαρά και αν υπάρχει κίνδυνος για έλλειψη θρεπτικών συστατικών να λαμβάνουν κάποια συμπληρώματα», κατέληξε.