ΕΛΛΑΔΑ

Με το βλέμμα στο Eurogroup η Ελλάδα την Δευτέρα (09//11)

Με το βλέμμα στο Eurogroup η Ελλάδα την Δευτέρα (09//11)

Μάχη ώστε να αποτραπεί το πλήρες αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup δίνει η κυβέρνηση, μετά και τις χθεσινές επικοινωνίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη συζητήσει περαιτέρω υποχωρήσεις για ένα έντιμο συμβιβασμό, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και σαφής: «Με κοινωνική αποσταθεροποίηση, που θα οδηγήσει και σε πολιτική αποσταθεροποίηση, το ίδιο το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και που η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει απολύτως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τίθεται εν αμφιβόλω».

Ταυτόχρονα δε πρόσθεσε πως «η ελληνική πρόταση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδειξε κατανόηση, ο Πρόεδρος Ολάντ συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε με νόημα: «Συμφωνείστε με τους θεσμούς, εγώ θα μιλήσω με τον Σόιμπλε»

Έως το πρωί σήμερα, άλυτα παρέμεναν οι 100 δόσεις, οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κατάργηση των κατώτατων τιμών στα γενόσημα, η κατάργηση του αγγελιόσημου, αλλά και για το πώς το ΤΧΣ θα αξιολογεί τις διοικήσεις τραπεζών στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η Αθήνα επιδιώκει, παρά το κλίμα που καλλιεργείται, να εμφανιστεί στο Eurogroup έτοιμη για συμφωνία, ίσως πλην του θέματος της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην δεχθεί μια ολομέτωπη επίθεση στο Eurogroup, που θα χαλάσει το κλίμα συνεργασίας κυβέρνησης και δανειστών, που είχε επιτευχθεί μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

Στο Eurogroup, άλλωστε, καιροφυλακτεί και ο Σόιμπλε, γι’ αυτό και τόσο ευρωπαϊκές πηγές, όσο και η Αθήνα μιλούν για ένα «κρίσιμο πολιτικό τεστ» σήμερα στις Βρυξέλλες

Στη Σύνοδο της Μάλτας;

Σε περίπτωση αδιεξόδου σήμερα, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει εκ νέου το θέμα στην άτυπη Σύνοδο της Τετάρτης στη Μάλτα, με θέμα το προσφυγικό.

Θετικοί για την επίσκεψη στην Τουρκία

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, υπήρξαν, επίσης, ιδιαίτερα θετικοί για την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, σε ενημέρωση πρωτίστως για το προσφυγικό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top