ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφυγες μετά από 17 χρόνια στις Βάσεις Δεκέλειας ζητούν μετεγκατάσταση στη Βρετανία

Πρόσφυγες μετά από 17 χρόνια στις Βάσεις Δεκέλειας ζητούν μετεγκατάσταση στη Βρετανία

Έξι οικογένειες προσφύγων που ζουν στο έδαφος της βρετανικής βάσης στη Δεκέλεια εδώ και 17 χρόνια επιδιώκουν τη δικαστική επανεξέταση της αίτησής τους για μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αίτηση που έχουν απορρίψει οι βρετανικές αρχές.

Οι περιπτώσεις των προσφύγων αυτών, που είχαν φτάσει μέσω θαλάσσης σε έδαφος των βάσεων το 1998, επανήλθαν στη δημοσιότητα μετά από την πρόσφατη άφιξη στο Ακρωτήρι των 114 κατά βάση Σύρων προσφύγων.
 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, oι συγκεκριμένες οικογένειες θεωρούν ότι οι επανειλημμένες αρνήσεις της βρετανικής κυβέρνησης να τους επιτρέψει τη μεταφορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίκειται στη διεθνή συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες.
 
To 1998 συνολικά 75 πρόσφυγες από χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν είχαν διασωθεί από τις βρετανικές αρχές της βάσης του Ακρωτηρίου όταν η βάρκα που τους μετέφερε προς την Ιταλία βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών.
 
Η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε το καθεστώς των ανθρώπων αυτών ως προσφύγων το 1999 και το 2000 μεταφέρθηκαν στην περιοχή Richmond Village της βάσης Δεκέλειας, όπου αρκετοί από αυτούς ζουν έκτοτε έχοντας φτιάξει οικογένειες και μια νέα ζωή.
 
Το 2001 ορισμένοι έκαναν αίτηση ώστε να μετεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από τότε δεν έχουν λάβει θετική απάντηση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές.
 
Ένας Σουδανός πρόσφυγας μιλά στην Guardian και λέει ότι η ζωή του έχει «χαραμιστεί» στον απομονωμένο οικισμό στη Δεκέλεια, καθώς και ότι ο ίδιος θέλει να ζήσει στη Βρετανία και να εργαστεί σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά που έχει εν τω μεταξύ αποκτήσει.
 
Ο ίδιος προσθέτει ότι το 2005 οι αρχές των βρετανικών βάσεων προσπάθησαν να πιέσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από το υπό βρετανική κυριαρχία έδαφος της Δεκέλειας «κλείνοντας το τοπικό σχολείο, καταστρέφοντας την παιδική χαρά και στερώντας την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη». Όσο για το ενδεχόμενο να ζήσουν σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι δε θέλουν να πάνε εκεί διότι δεν έχουν «εγγυήσεις» από την κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.
 
Η Βρετανίδα δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να αρνείται το δικαίωμα σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επανεξέταση του αιτήματος των πελατών της έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Μάρτιο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top