Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στους νέους δασμούς Τραμπ – Στο στόχαστρο Big Tech και αμερικανικές τράπεζες

Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στους νέους δασμούς Τραμπ – Στο στόχαστρο Big Tech και αμερικανικές τράπεζες

Ώρα μηδέν για μετωπική σύγκρουση Ντόναλντ Τραμπ – Ευρώπης και όχι μόνο με αφορμή τις αυριανές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους νέους δασμούς οι οποίοι θα πλήξουν 15 και πλέον χώρες και θα βυθίσει στο χάος το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για αντίποινα κατά των ΗΠΑ, εάν ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς στο μπλοκ.

«Δεν θέλουμε απαραίτητα να προβούμε σε αντίποινα», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εάν χρειαστεί, έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για αντίποινα και θα το χρησιμοποιήσουμε». Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες έχουν παίξει σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες του εμπορικού πολέμου, αντιστοιχίζοντας τους ευρύτερους δασμούς του Τραμπ στα βιομηχανικά μέταλλα με ισοδύναμους δασμούς σε εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Harley-Davidson.

Eύθραυστη εμπορική ισορροπία με κρυφά όπλα

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει περισσότερα αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι εισάγει, η εξάρτησή της από τις αμερικανικές υπηρεσίες της δίνει έναν ιδιαίτερο μοχλό πίεσης σε ενδεχόμενη εμπορική σύγκρουση σημειώνει το Politico.

Η Ε.Ε. παραμένει καθαρός εξαγωγέας σε σημαντικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, με τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις αντίστοιχες εισαγωγές. Όμως, στα πεδία των υπηρεσιών —όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και η φαρμακευτική καινοτομία— η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικούς κολοσσούς. Αυτό το εμπορικό χάσμα σε υπηρεσίες μπορεί να αποτελέσει το κρυφό της όπλο.

Παρά τα επιμέρους ελλείμματα ή πλεονάσματα, το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι σχετικά ισορροπημένο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ετήσιο διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρεί πλεόνασμα μόλις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ποσοστό της τάξης του 3%.

Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια πιο σύνθετη στρατηγική δυναμική. Όπως επισημαίνει ο Τoμπάιας Γκέερκε, ανώτερος ερευνητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, οι αμερικανικές τεχνολογικές πλατφόρμες, οι τραπεζικοί κολοσσοί και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη. «Αν η Ουάσιγκτον το παρατραβήξει, οι Βρυξέλλες μπορούν να σφίξουν τη θηλιά: να επιβάλουν ψηφιακούς φόρους στη Silicon Valley, να περιορίσουν κανονιστικά τη Wall Street ή να φορολογήσουν τις εξαγωγές των αμερικανικών φαρμακευτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το γαλλικό «μπαζούκα»

Την ίδια ώρα η Γαλλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του πιο ισχυρού μέσου εμπορικών αντιποίνων της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες — για πρώτη φορά στην ιστορία — σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιήσει δασμούς προκειμένου να πιέσει άδικα την Ένωση σε αλλαγές πολιτικής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό

Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό

Υπέρ της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τάχθηκαν πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε παρεμβάσεις τους, μετά τη δήλωση της Προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο σύντομης συζήτησης για το Κυπριακό στην Ολομέλεια του σώματος, που συνέρχεται στο Στρασβούργο. Εκ μέρους της ακροδεξιάς, κατά της βάσης λύσης των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκαν ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, και Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.