Στο πανηγυρικό του λόγο κατά τους εορτασμούς του Δήμου Αγίας Νάπας για την εθνική επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1950, που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορική στιγμή της Κύπρου μας».
Πρόσθεσε ότι «με τους αγώνες του Ελληνισμού να καθοδηγούν τα βήματά μας και με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για την απελευθέρωση της δικής μας πατρίδας. Χωρίς να εφησυχάζουμε, διεκδικούμε μέσω του διαλόγου την επανένωση του τόπου και του λαού μας» είπε.
Εργαζόμαστε, συνέχισε ,«για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, που θα μας οδηγήσουν σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες δεν μειώνουν στο ελάχιστο τον πόθο μας για επίλυση του Κυπριακού».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, ακόμα, πως «οι επίπονες προσπάθειες και οι διεκδικήσεις μας οδήγησαν στην πρόσφατη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη. Με το ίδιο πείσμα και την ίδια επιμονή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να εργάζεται με ρεαλισμό, έτσι ώστε τα απορρέοντα από τη συνάντηση της Γενεύης να αποτελέσουν την απαρχή για τον τερματισμό της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων και την επανένωση της πατρίδας μας», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση που θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο όπως είπε «την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς την επανέναρξη του διαλόγου. Ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι σαφής και ξεκάθαρος, δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια Κύπρο ελεύθερη, πραγματικά ανεξάρτητη και επανενωμένη», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα πως «μοναδικός μας σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε για τις νέες γενιές όλων των νόμιμων Κυπρίων μια πατρίδα ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, μια Κύπρο της προόδου, σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Ένα κράτος με αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνή ρόλο σταθεροποιητή στην πολυτάραχη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε.
Τα διδάγματα του αγώνα της ΕΟΚΑ και η αυτοθυσία των παλληκαριών μας, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «αποτελούν για όλους εμάς την πυξίδα στη δύσκολη πορεία που έχουμε να διανύσουμε. Τα 50 και πλέον χρόνια κατοχής της πατρίδας μας δεν μας επιτρέπουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για δικαίωση και επανένωση. Έχουμε χρέος απέναντι στη θυσία των ηρώων μας να διατηρήσουμε την ελευθερία που με το αίμα τους μας χάρισαν»
Όπως ανέφερε «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές να παραμείνουμε το ίδιο ακλόνητοι μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, για να τους προσφέρουμε την ελπίδα για μια Κύπρο ειρηνική και δημοκρατική. Αυτή θα είναι και η πραγματική δικαίωση των ηρώων μας, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε ουσιαστικά και πραγματικά την ιστορία μας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως «70 χρόνια μετά από την ιστορική εκείνη μέρα της 1ης Απριλίου του 1955, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της τόλμης και της ανιδιοτέλειας των ηρώων μας. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν εκείνο το ξημέρωμα της 1ης Απριλίου δεν ήταν παρά η οργή ενός ολόκληρου λαού, που σύσσωμος σαν μια γροθιά ύψωσε ανάστημα απέναντι στους Άγγλους δυνάστες του, σηματοδοτώντας την απαρχή της ενδοξότερης στιγμής της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας».
Πρόσθεσε ότι «τα ονόματά τους ανεξίτηλα χαραγμένα με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας της Κύπρου, ο Γρηγόρης, ο Μάτσης, ο Δράκος, ο Ευαγόρας, ο Λένας, ο Κάρυος, ο Πίττας, ο Μόδεστος, γνωστοί και άγνωστοι, νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, μαθητές, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικού υπόβαθρου, εμπνευσμένοι από το φως της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καθοδηγούμενοι από τον πόθο για ελευθερία, δήλωσαν παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας και έτρεξαν προς προάσπισή της".
Οδηγούμενοι από τα υψηλά ιδανικά του Ελληνισμού, τη δημοκρατία και την ελευθερία, βροντοφώναξαν '"ή ταν ή επί τας», αψήφησαν την υπεροχή του εχθρού και ρίχθηκαν σε μια μάχη άνιση, σκληρή και παράτολμη, μα συνάμα ανεπανάληπτη και ηρωική και πέτυχαν εκείνο που για όλους έμοιαζε ακατόρθωτο, την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.