Η Λευκωσία η οποία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, ευελπιστεί πως η διαδικασία για το κυπριακό, θα συνεχιστεί από εκεί που διακόπηκε το 2017, αν και αυτό το σενάριο, δύσκολα θα το δούμε να πραγματοποιείται, με δεδομένη τη θέση της τουρκικής κα τουρκοκυπριακής πλευράς, για λύση δύο κρατών.
Το δεύτερο σενάριο, αφορά στον διορισμό από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ Ειδικού ή προσωπικού Απεσταλμένου για το κυπριακό και η συνέχιση της συζήτησης πάνω στα ΜΟΕ κυρίως για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, μια προσπάθεια που θα έχει τον λεγόμενο οδικό χάρτη, μέχρι κάποιου χρονικού διαστήματος, που δεν αποκλείεται να είναι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, τον Οκτώβρη.
Το τρίτο σενάριο παραπέμπει σε ναυάγιο, κάτι το οποίο θεωρείται απομακρυσμένο. Στόχος των ΗΕ είναι να παραμείνει ζωντανή η προσπάθεια αναζήτησης λύσης του κυπριακού, μέσα από το οποίο θα διασωθεί το γόητρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ίδιου του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος έχει ενώπιον του αρκετά ανοιχτά μέτωπα, όπως το Ουκρανικό και τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και στη Συρία, χωρίς ωστόσο να επιτύχει κάτι ουσιαστικό.
Η Τουρκία από την άλλη, η οποία έχει στην ατζέντα της, τα ευρωτουρκικά, θα επιδιώξει να κάνει ελιγμούς κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς, ένα σενάριο το οποίο η Λευκωσία έχει επεξεργαστεί, τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά αλλάξει πλεύση, θέλοντας να δείξει «καλή θέληση» σε ότι αφορά στη συνέχιση της διαδικασίας και με τι αναταλλάγματα.
Στο κάδρο της διάσκεψης έχει μπει και η ΕΕ. Στη Γενεύη βρίσκεται από τη Δευτέρα η Ευρωπαία απεσταλμένη Τζούλια Μπερτεζόλο, η οποία είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά. Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαία Αξιωματούχος, μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις εργασίες της πενταμερούς.
Το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Γενεύη, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό σημείο της πρώτης ημέρας της διάσκεψης, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να αναφέρει στους δημοσιογράφους, ότι οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες πριν το δείπνο, σχετικά με την επιθυμία της ΕΕ για ενεργή εμπλοκή στο κυπριακό.
Η Λευκωσία κατατάσσει την εν λόγω επιστολή, η οποία ήταν με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Ερσίν Τατάρ, σε μια κίνηση υψηλής σημασίας και αξίας τόσο ως προς τη χρονική στιγμή, αλλά ως προς το περιεχόμενο και τα μηνύματα που αυτή, περιέχει.
Τα σημαντικότερα σημεία που περιέχονται σε αυτή την επιστολή που έχει παραληφθεί από τον ΓΓ των ΗΕ, είναι η επαναβεβαίωση της θέσης της ΕΕ, της προσήλωσης της ΕΕ στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου εντός του πλαισίου των ΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Εκφράζεται, επίσης, μέσω της επιστολής, η ελπίδα και η προσδοκία ότι αυτή η πολυμερής διάσκεψη θα επιφέρει περαιτέρω πρόοδο και θα ανοίξει τον δρόμο προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και η ΕΕ εκφράζει την ετοιμότητα της, για ακόμη μια φορά, να διαδραματίσει τον ρόλο της, να συμβάλει ενεργά, αλλά και να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της για στήριξη της διαδικασίας που ηγείται ο ΓΓ των ΗΕ.
Τέλος, αναδεικνύει και υπογραμμίζει το Κυπριακό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που έχει τεράστια σημασία για την ίδια την ΕΕ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντόνιο Κόστα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ακολούθως είχε επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα όσο και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και οι δυο εξέφρασαν τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία και ο ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η ώρα της κρίσης
Κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα της διάσκεψης, θα κριθεί το μέλλον της διαδικασίας για το κυπριακό. Οι συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ ξεκινούν το πρωί, όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει διμερείς επαφές με όλες τις αντιπροσωπείες, αφήνοντας τελευταία τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που όπως έχει εξηγηθεί από διάφορες διπλωματικές πηγές, ο ΓΓ των ΗΕ θα θέλει να ακούσει κυρίως την Τουρκία και τον Ερσίν Τατάρ, πριν συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πριν από τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα. Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια της Συνόδου.