Washington Post: Η Τουρκία υποδαυλίζει τον εμφύλιο στο Σουδάν - Παραδίδει όπλα και πυρομαχικά παρά τις κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Washington Post: Η Τουρκία υποδαυλίζει τον εμφύλιο στο Σουδάν - Παραδίδει όπλα και πυρομαχικά παρά τις κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Στην αποκάλυψη ότι μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, η Baykar, παραβίασε τις κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ στο Νταρφούρ στέλνοντας όπλα στον στρατό του Σουδάν με αποτέλεσμα να υποδαυλίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, προχώρησε η Washington Post.

Στην έκθεση που δημοσίευσε η Washington Post, η Baykar κατηγορείται ότι έστειλε όπλα και πυρομαχικά στον σουδανικό στρατό στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2024.

Κατά το δημοσίευμα, τα πρώτα όπλα, που ήταν μέρος μιας σύμβασης ύψους 110,7 εκατ. ευρώ μεταξύ της Baykar και της υπηρεσίας προμηθειών του σουδανικού στρατού (Defense Industries System-DIS), προσγειώθηκαν με αεροπλάνο τον Αύγουστο στο Πορτ Σουδάν. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει, μάλιστα, πως επιβεβαίωσε ότι η τελευταία τέτοια πτήση έφτασε στο Σουδάν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Κατά την Washington Post η σύμβαση, που υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή της DIS, τον Μιργκάνι Ιντρίς Σουλεϊμάν, είχε ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2023, πέντε μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μέρος της σύμβασης ήταν η παράδοση έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2, τριών επίγειων σταθμών ελέγχου και 600 πυραυλικών κεφαλών προβλέποντας, επίσης, ότι 48 εργαζόμενοι θα παρείχαν «τεχνική υποστήριξη στη χώρα».

Οι Σουδανοί αξιωματούχοι φέρονται να ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Baykar κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 9 Σεπτεμβρίου ότι «η Τουρκία είχε γίνει η χώρα που τους υποστήριξε περισσότερο», σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της τουρκικής εταιρείας.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μετά από μια διαμάχη για την εξουσία που ακολούθησε μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, του πρώην αναπληρωτή του, ο οποίος ηγήθηκε των αντίπαλων παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με 14 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί και την πείνα να έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE