Επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη – Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη – Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εκτεταμένες επιδημίες μόλυνσης από σαλμονέλα που φαίνεται ότι συνδέονται με κατανάλωση σπόρων alfalfa, όπως αναφέρει κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2025, αναφέρθηκαν 509 περιπτώσεις σαλμονέλλωσης σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Η χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Νορβηγία, με 257 περιστατικά, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η επιδημία συνεχίζεται και τα περιστατικά σαλμονέλωσης ενδέχεται να εξακολουθήσουν να εμφανίζονται μέχρι να εντοπιστούν τα σημεία μόλυνσης των σπόρων και να τεθούν υπό έλεγχο.

Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι η αιτία αυτών των λοιμώξεων. Μέσω επιδημιολογικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης πλήρους γονιδιωματικής αλληλούχησης και ιχνηλάτησης τροφίμων, οι σπόροι συνδέθηκαν με έναν συγκεκριμένο προμηθευτή στην Ιταλία, ο οποίος προμηθεύτηκε τους σπόρους του από τρεις παραγωγούς της ίδιας περιοχής. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί πώς μολύνθηκαν οι σπόροι και αν υπήρξε διασταυρούμενη μόλυνση κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η συγκεκριμένη επιδημία περιλαμβάνει πολλαπλά στελέχη της σαλμονέλας, μερικά από τα οποία σπάνια εμφανίζονται στην Ευρώπη. Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών από τις εθνικές έρευνες επιδημιών σε επίπεδο ΕΕ, και ειδικά μέσω δεδομένων πλήρους γονιδιωματικής αλληλούχησης, κατέστη δυνατό να συνδεθούν οι έρευνες με μία κοινή πηγή
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους ή ευπαθή άτομα και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπόρων, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά, σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC και της EFSA. Οι παραγωγοί των σπόρων δε καλούνται να τηρούν αυστηρά τις διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων ώστε να αποτρέψουν τη διάθεση μολυσμένων προϊόντων στους καταναλωτές.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μέχρι τη Δευτέρα η επίσημη ενημέρωση για γεώτρηση στο «Ηλέκτρα» - Δεν απάντησε για τα  απογοητευτικά αποτελέσματα ο Παπαναστασίου

Μέχρι τη Δευτέρα η επίσημη ενημέρωση για γεώτρηση στο «Ηλέκτρα» - Δεν απάντησε για τα απογοητευτικά αποτελέσματα ο Παπαναστασίου

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Ηλέκτρα» στο τεμάχιο 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για δημοσίευμα που αναφέρεται σε απογοητευτικά αποτελέσματα στο «Ηλέκτρα», ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αρκέστηκε να αναφέρει ότι αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE