Η δημιουργία μιας κακής τράπεζας στην Κύπρο με τη χρήση κρατικών κονδυλίων θα απαιτούσε ένα δεύτερο πρόγραμμα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για αντιμετώπιση του πολύ ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 150% του ΑΕΠ και λόγω του υψηλού χρέους της χώρας η Κύπρος δεν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές για χρηματοδότηση της εταιρείας αυτής για αγορά ενός σημαντικού αριθμού περιουσιακών στοιχείων και ως εκ τούτου θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα.
Σημείωσαν ακόμη πως ακόμη και η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για στήριξη αυτού του σχήματος θα επιδείνωνε σοβαρά τα δημόσια οικονομικά.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν πως θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος για να υπάρξουν σημάδια ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης θα επιφέρουν καρπούς και θα μειώσουν τα ΜΕΔ.
Αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία από ένα τουλάχιστον οίκο
Παράλληλα και ενώ η Κύπρος ετοιμάζεται για ολοκλήρωση του μνημονίου, εγείρεται το θέμα του κατά πόσον τα κυπριακά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις, τόνισαν ότι θα χρειαστεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των κυπριακών ομολόγων, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια άρση της εξαίρεσης των κυπριακών ομολόγων θα είναι δύσκολη.
Σημείωσε δε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αν ένας από τους τέσσερις οίκους αναβαθμίσει τα κυπριακά ομόλογα στην επενδυτική κατηγορία, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την επιλογή είτε της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (PCL), είτε με την επιλογή του δεύτερου προληπτικού προγράμματος (ECCL), που στην ουσία αφορά ένα «λάιτ» πρόγραμμα, χωρίς το ίδιο αυστηρούς όρους με ένα μνημόνιο.
Σε σχέση με την καθαρή έξοδο από την αγορά, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ίδιος έχει μικτά αισθήματα σημειώνοντας ένα προληπτικό πρόγραμμα όπως το ECCL θα μπορούσε να προστατεύσει την Κύπρο για αρκετό καιρό.
Υπογράμμισε ότι η «καθαρή» έξοδος επιβάλλει υπευθυνότητα διότι μια επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων μετά την έξοδο από μνημόνιο θα επιφέρει μεγαλύτερο ρίσκο.
Σε σχέση με την τελευταία έκδοση ομολόγου, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η σημαντική διαφορά από το αντίστοιχο γερμανικό 10ετες (spread) αποδίδεται στο πολύ ψηλό ποσοστό των ΜΕΔ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις