Την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές.
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι η Κύπρος προσφέρεται ως μια επιτυχημένη ιστορία οικονομικής μεταρρύθμισης.
Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή του συνεδρίου αναφορικά με την εκτίμησή του ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και σύνεση, «αλλά το συντομότερο».
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε εξάλλου στην οικονομική πρόοδο της χώρας, στην πορεία προς την ανάπτυξη, στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, στις προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και στις υφιστάμενες προκλήσεις.
Η λύση του Κυπριακού, είπε, θα είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, με τεράστια οφέλη στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα αποτελέσει την «πιο σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε».
Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την προοπτική και θα συμβάλει στις προσπάθειες για λύση.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, είπε ότι η Κύπρος προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην έκδοση νέου 10ετους ομόλογου με επιτόκιο 4,5%, το οποίο θεωρείται μεν υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την δια ώρα όμως πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που εξασφάλισε πότε η Κυπριακή Δημοκρατία για τέτοιας διάρκειας ομόλογο.
Έκανε επίσης λόγο για την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος, ενώ είπε ότι και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.
Μίλησε ακολούθως για ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην ανάκαμψη της Κύπρου, αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτή που επικρατούσε το 2013, στην αρχή της διακυβέρνησής του.
Η Κύπρος, είπε, «εισέρχεται σε μια νέα εποχή, εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».
Μιλώντας για την ανεργία, είπε ότι αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, η αντιμετώπιση του οποίου χρειάζεται χρόνο και συστηματική προσπάθεια.
Αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση και είπε ότι αν και τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, έχει αρχίσει πέραν από τη σταθεροποίηση και η καθοδική τους πορεία.
Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και διαθέτουν σήμερα επαρκή κεφάλαια, ενώ η αξιοπιστία και η σταθερότητα έχουν ανακτηθεί.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις, είπε ότι η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει και τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις στην οικονομία.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε στους τομείς της αγοράς εργασίας, του συνταξιοδοτικού, αλλά και στη στόχευση και στον περιορισμό των δημοσιών οφελημάτων, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ είπε ότι έχουν αρχίσει και άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε ότι αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση ανταγωνιστικότητας και στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ η υλοποίησή τους αναμένεται να θέσει πιο στέρεες βάσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η προσέλκυση επενδύσεων είναι εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Ανέφερε εξάλλου ότι στον τομέα αυτό, η Κύπρος έχει κατορθώσει να βελτιώσει τη θέση της ως ανταγωνιστικός προορισμός, ανεβαίνοντας στη μέτρηση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 13 θέσεις αναφορικά με το επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η Κύπρος έχει επισήμως εξέλθει από την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη, ενώ το κράτος μπορεί να απευθύνεται στις αγορές για δανεισμό, είπε ο Πρόεδρος.
Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος προσφέρεται ως μια επιτυχημένη ιστορία οικονομικής μεταρρύθμισης, είπε όμως ότι υπάρχει η ανάγκη να παραμείνουμε αυστηροί στις δημοσιονομικές μας πολιτικές και στα μέτρα που υιοθετήσαμε, για να επιτύχουμε σταθερότητα και προοπτική.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ενεργειακά, είπε εξάλλου ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος και μίλησε για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή προσέγγιση που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική.
Μόνο με τη βελτίωση των σχέσεων με το σύνολο των γειτονικών κρατών θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε σε φυσικούς πόρους, είπε.
Θα συνεχίσουμε, συμπλήρωσε, να χτίζουμε γέφυρες και ταυτόχρονα θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για επανένωση της χώρας.
Ο Πρόεδρος είπε ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις και δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις και ανέφερε ότι καλούμαστε να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να χτίσουμε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, αλλά και τη δημιουργία ενός κράτους απόλυτα εναρμονισμένου με ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Μέσα από εντατική διαβούλευση, σε ένα κλίμα που δημιουργεί συνθήκες συναντίληψης των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προοπτικές για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα σταθερό και σίγουρο μέλλον, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις