ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ζήτησε την διαγραφή του από ΔΗΣΥ ο Διευθυντής του γραφείου του ΠτΔ - Το μήνυμα του προς την Αννίτα
Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, έχει πάρει διαστάσεις εντός του κόμματος, οι οποίες αγγίζουν όπως είναι φυσικό, την ίδια τη λειτουργία του ΔΗΣΥ.
Η ξαφνική κίνηση της Προέδρου του ΔΗΣΥ, αφήνει εκτεθειμένα τα εκατοντάδες μέλη τα οποία καλούνται σήμερα να λάβουν αποφάσεις για ένα ζήτημα, το οποίο ταλανίζει το κόμμα από την επομένη των προεδρικών εκλογών του 2023. Ερωτήματα εγείρονται και για το πώς η Πρόεδρος του κόμματος έλαβε μια τέτοια απόφαση, την οποία θα μπορούσε να λάβει εδώ και καιρό, χωρίς να χρειάζεται καταστατική αλλαγή. Θυμίζουμε τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου, ότι <το θέμα των διαγραφών έχει λήξει>. Ένα ζήτημα, το οποίο είχε κληρονομήσει από τον προκάτοχό της, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και η ίδια παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός του κόμματος, παρά τις παροτρύνσεις στελεχών για διαγραφή των Υπουργών που είναι μέλη του ΔΗΣΥ, δεν λήφθηκε καμία απόφαση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, σε ανάρτησή του κάνει λόγο για προειλημμένη απόφαση και καλεί την Αννίτα Δημητρίου να προχωρήσει και στη δική του διαγραφή.
Ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος που θα ανοίξει τις εργασίες του στις 10 σήμερα το πρωί, θα τεθεί προς ψήφιση- άγνωστο τι θα γίνει μετά την κίνηση της Προέδρου- νέα πρόνοια/τροποποίηση, η οποία θα προνοεί τα εξής:
>Μέλος που κατέρχεται υποψήφιος με άλλο συνδυασμό πλην του ΔΗΣΥ χάνει την ιδιότητα του μέλους
>Μέλος του κόμματος που συμμετέχει σε Κυβέρνηση την οποία δεν στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως Υπουργός, Υφυπουργός ή Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χάνει την ιδιότητα του μέλους
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην πιο πάνω πρόνοια, δεν συμπεριλαμβάνονται Πρόεδροι Ημικρατικών Οργανισμών, οι οποίοι προέρχονται από τον ΔΗΣΥ.
Περιορισμός θητειών
«Αγκάθι» στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το Συνέδριο, είναι και το θέμα Πολιτειακών Αξιωματούχων του κόμματος, για το οποίο αναμένεται να δοθεί μάχη. Η νέα πρόνοια/τροποποίηση θα προνοεί τα εξής:
>Κατάργηση περιορισμού θητειών σε σχέση με τους Βουλευτές
>Κατάργηση θητειών για Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Αντιπροέδρους.
Ενώπιον των συνέδρων αναμένεται να τεθεί κατά πόσο η αλλαγή αυτή, θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού το καταστατικό ψηφίστηκε το 2018, ή από τις βουλευτικές του 2031.
Δικαίωμα Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι
O τρόπος επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Ένα ζήτημα για το οποίο είχαν γίνει έντονες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, με τις απόψεις να διίστανται, κυρίως από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οποία η Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε <παραφιλολογία>. Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου, η κα Δημητρίου ανέφερε πως <έχουμε ακούσει τα πάντα τις τελευταίες μέρες. Έχει αναπτυχθεί μια απίστευτη παραφιλολογία. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι προωθείται όπως ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να είναι αυτόματα ο μόνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση/ εισήγηση, αλλά η επιλογή υποψηφίου να γίνεται από το σύνολο μελών, ή από το Ανώτατο>.
Μία από τις προτάσεις η οποία θα τεθεί ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου, είναι όπως υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον τρόπο που θα λαμβάνεται το χρίσμα του υποψήφιου για την προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που αποφασίζει η βάση του κόμματος, θα πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος κατά τον οποία ένα μέλος έχει εγγραφεί στο κόμμα. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η εξασφάλιση ψήφων εμπιστοσύνης τόσο από τη βάση, όσο και από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.
Η Τροποποίηση η οποία θα τεθεί προς ψήφιση, είναι η εξής:
>H εκλογή του υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας πραγματοποιείται από το σύνολο των μελών του κόμματος, εφόσον συγκεντρώσει 500 υπογραφές από μέλη του κόμματος, αναλογικά ανά επαρχία, εκ των οποίων τουλάχιστον 100 πρέπει να προέρχονται από μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος.
>Εκλογή του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Συμβούλιο, εκτός αν το Ανώτατο αποφασίσει να παραπέμψει την επιλογή σε έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση.
Παρά το γεγονός ότι η Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για την κορύφωση μιας μεγάλης συμπεριληπτικής διαδικασίας, για διαφάνεια και ενότητα αλλά και για ανασυγκρότηση του κόμματος, φαίνεται πως τα <στρατόπεδα> εντός του κόμματος, δεν αφήνει τον ΔΗΣΥ να βγει δυνατός, ούτε μέσα από τις καταστατικές αλλαγές, που θα προκύψουν από τη σημερινή μέρα.
Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου, θα γίνει από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, Ευθύμιο Δίπλαρο. Στη συνέχεια θα γίνει η Ανακήρυξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Γιάννη Καρούσου και το επίσημο μέρος θα κλείσει με την ομιλία από την Πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου.
Στο δεύτερο μέρος, θα γίνει η παρουσίαση και έγκριση καταστατικών τροποποιήσεων, για τις οποίες απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 των παριστάμενων μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου, το οποίο αριθμεί 2,500 μέλη.