Απορρίπτει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί χαώδους κατάστασης στις Κεντρικές Φυλακές, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Αννα Αριστοτέλους, σημειώνοντας πως τα όποια περιστατικά προκύπτουν διερευνώνται άμεσα, χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση συγκάλυψης.
Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Αριστοτέλους υπογραμμίζει πως δεν ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις Φυλακές και αναφέρεται σε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπισή τους. Παράλληλα επισημαίνει, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την ανέγερση νέων Φυλακών και πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την προώθηση νέας δομής στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα για χαώδη κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, λόγω περιστατικών που σχετίζονται με ναρκωτικά, κινητά, βιασμούς και απόπειρες αυτοκτονιών, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως έχει την εντύπωση ότι κανένας δεν συμμερίζεται μια τέτοια άποψη, πλην από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους επιμένουν να ισχυρίζονται ότι επικρατεί χαώδης κατάσταση, όπως είπε. Πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε κριτική, η οποία γίνεται με αφορμή ένα περιστατικό, εφόσον είναι καλόπιστη, δεν μπορεί να δικαιολογεί τον οποιοδήποτε ισχυρισμό για χαώδη κατάσταση στις Φυλακές.
Επεσήμανε πως αναφορές που έχουν γίνει για “κουκούλωμα” διαφόρων τέτοιων υποθέσεων δεν αφορούν την παρούσα Διεύθυνση. “Όλες οι περιπτώσεις διερευνώνται άμεσα και όχι επιλεκτικά, χωρίς να επιδεικνύεται οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης ή διάκρισης. Όσον αφορά τα ναρκωτικά και τα τηλέφωνα, αλλά και γενικότερα όσα αναφέρετε, είναι θέματα που απασχολούν όλες τις Φυλακές του κόσμου σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, για όλες τις κατηγορίες κρατουμένων και ανεξάρτητα με το βαθμό ασφάλειας των φυλακών”, ανέφερε.
Σημείωσε πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις Φυλακές, καθορίστηκαν διαδικασίες οι οποίες ήταν ανύπαρκτες, και μέσα από τις οποίες αξιολογείται ο κάθε νεοεισερχόμενος και διαπιστώνονται οι ανάγκες και ιδιαιτερότητές του, ώστε να βοηθηθεί να εγκλιματιστεί το συντομότερο δυνατό στο περιβάλλον των Φυλακών.
Ανέφερε πως ενώ προηγουμένως καταγράφονταν, κάθε 2-3 μέρες, αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας, “καταφέραμε να μειώσουμε τα φαινόμενα αυτά στο ελάχιστο, αφού στη διάρκεια ενός χρόνου, είχαμε μόνο μια απόπειρα αυτοκτονίας με πρόθεση, η οποία δεν ήταν προβλέψιμη και έγινε λόγω ερωτικής απογοήτευσης και την οποία ευτυχώς προλάβαμε, με την ενεργοποίηση των δεσμοφυλάκων και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα πρόληψης τέτοιων φαινομένων”.
Πρόσθεσε πως από τη συνέντευξη κάθε κρατουμένου που λαμβάνεται με την εισδοχή του, και τα διάφορα έγγραφα όπως απόφαση δικαστηρίου, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, έκθεση ψυχιάτρου κτλ συλλέγονται αρκετές πληροφορίες “τις οποίες αξιολογούμε, και λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και ελέγχου του κινδύνου, καθώς και στήριξης των ατόμων που παρουσιάζουν τάσεις αυτοκαταστροφής και απόπειρας αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να μειώσουμε κατά 99.99% τέτοια περιστατικά”.
Επιπρόσθετα, είπε, σημαντική είναι η λειτουργία της Πτέρυγας 10 για την παρακολούθηση επικίνδυνων ψυχιατρικών περιπτώσεων, όπου οι κρατούμενοι επιβλέπονται από δεσμοφύλακες που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης τέτοιων ατόμων και πρόληψης αποπειρών αυτοκτονίας.
Η κ. Αριστοτέλους επεσήμανε πως ποτέ δεν ισχυρίστηκε, ούτε και σήμερα ισχυρίζεται, ότι στις Φυλακές δεν υπάρχουν προβλήματα, αφού ο εγκλεισμός και ο περιορισμός της ελευθερίας τόσο μεγάλου αριθμού προσώπων με διαφορετικές αντιλήψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές αποτελεί πρόβλημα.
“Είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε στον ίδιο χώρο διάφορες κατηγορίες φυλακισμένων που σε άλλες χώρες διαχωρίζονται ακόμα και σε ξεχωριστές Φυλακές, γεγονός το οποίο διευκολύνει το έργο τους. Άνδρες, γυναίκες, νεαροί, πρόσωπα που βρίσκονται στη Φυλακή για εντάλματα προστίμων, για οικονομικά εγκλήματα, σοβαρά αδικήματα, μικροαδικήματα, κάποιοι με ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα συμβιώνουν στον ίδιο χώρο”, επεσήμανε.
Είπε πως όταν αυτό ενδείκνυται, με βάση τις υποδείξεις των ψυχιάτρων, κρατούμενοι με ψυχικά προβλήματα παραπέμπονται για θεραπεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Πρόσθεσε πως η Πτέρυγα 4, η οποία πριν την ανάληψη των καθηκόντων της χρησιμοποιείτο ως τιμωρητήριο, μετατράπηκε σε Πτέρυγα για τους ευάλωτους κρατούμενους, καθώς και για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία τους στην Πτέρυγα 10, ως ένα μεταβατικό στάδιο, προτού ενταχθούν στις μεγάλες Πτέρυγες με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους. Ανέφερε πως αρχίζει επίσης η εφαρμογή Προγράμματος Απεξάρτησης από ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και εργοθεραπευτή.
Πρόσθεσε πως μέχρι τον Αύγουστο του 2016 αναμένεται να εγκατασταθεί σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και πως αναμένεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για να προχωρήσει η εγκατάσταση αψίδας με ιονίζουσα ακτινοβολία για έλεγχο της μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.
Ερωτηθείσα για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, η κ. Αριστοτέλους είπε πως πρόκειται για ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα, η λύση του οποίου δεν είναι εύκολη, εάν δεν ανεγερθούν νέες Φυλακές με μεγαλύτερη χωρητικότητα, και εάν δεν εφαρμοστούν εναλλακτικές ποινές φυλάκισης.
Είπε πως στις περιπτώσεις που άτομα οδηγούνται στις Φυλακές, στα πλαίσια εκτέλεσης ενταλμάτων προστίμων, “ερχόμαστε άμεσα σε διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να γίνεται διακανονισμός καταβολής των ενταλμάτων με δόσεις και να εξασφαλιστεί η αποφυλάκιση τους με αναστολή εκτέλεσης”.
Οπως σημείωσε, στόχος είναι τα άτομα αυτά να εντάσσονται για όσο χρόνο παραμένουν εκεί στην Ανοικτή Φυλακή και πως μελετάται η ένταξή τους στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων, ώστε να μπορούν να εργάζονται στην ελεύθερη κοινωνία.
Ερωτηθείσα σε σχέση με τα προγράμματα για τους φυλακισμένους, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε πως “η συνεχής προσπάθεια για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας μας και της νέας προσέγγισης του Τμήματος Φυλακών για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος”.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αυξήθηκαν οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους φυλακισμένους και η συμμετοχή τους σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Φυλακών, ενώ δημιουργήθηκε και μικτή θεατρική ομάδα ανδρών και γυναικών κρατουμένων.
Επεσήμανε πως από το Μάρτιο του 2015 τέθηκαν στόχοι για αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πως από τη χρονιά 2015-2016 το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όσον αφορά την πιστοποίηση των μαθημάτων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των Φυλακών και τις συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ανέφερε πως την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά προγράμματα της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, με στόχο την παροχή της δυνατότητας στους κρατούμενους να αποκτήσουν απολυτήριο τεχνικής σχολής και πιστοποιημένη επαγγελματική γνώση σε τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούν να απορροφηθούν σχετικά εύκολα με την αποφυλάκισή τους. Παράλληλα θα δίδεται η ευκαιρία σε κρατούμενους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο ή λύκειο να παρακαθίσουν σε κατατακτήριες εξετάσεις και να αποκτήσουν απολυτήριο, παρακολουθώντας ενισχυτική διδασκαλία και μελετώντας σε προσωπικό τους χρόνο, ανέφερε.
Επίσης, όπως είπε, σχεδιάζονται προγράμματα σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας και, σε συνεργασία με την ΑΝΑΔ, προωθείται η πιστοποίηση του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών ως Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ακόμη, ενθαρρύνονται κρατούμενοι να εγγραφούν σε πανεπιστήμια για σπουδές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως μάθησης και με τη μέθοδο tutoring. Τρεις από τους 6 κρατούμενους - φοιτητές σπουδάζουν νομικά, ανέφερε, με πολύ καλά αποτελέσματα και, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και από άλλους κρατούμενους για φοίτηση σε πανεπιστήμια, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές και με άλλα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα το 2015-2016 να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών σε 12.
Σε ό,τι αφορά τους νεαρούς κρατούμενους, η κ. Αριστοτέλους είπε πως από το Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε ένα ειδικό σωφρονιστικό πρόγραμμα για κρατούμενους μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων και πως στόχος είναι η κοινωνική ένταξη και ενίσχυση της μάθησης και απασχολησιμότητας των νέων, μετά την αποφυλάκισή τους.
Επίσης, ομάδα από μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες - εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν καταρτισθεί σε θέματα νεανικής παραβατικότητας προσφέρει εθελοντικά μαθήματα στην ομάδα των νεαρών κρατουμένων με στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, την απόκτηση βασικών γνώσεων, την ανάπτυξη του προβληματισμού, της κριτικής σκέψης, της έκφρασης, των δεξιοτήτων κ.λπ.
Περαιτέρω, ανέφερε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προχωρά με την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα καθορίζονται διάφορα επίπεδα παρεμβάσεων με σκοπό το σωφρονισμό των νεαρών παραβατών, ώστε ο εγκλεισμός στη Φυλακή να αποτελεί το έσχατο μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς κρατούμενους, που αποτελούν, όπως, είπε περίπου το 55% των κρατουμένων, ανέφερε πως “εισηγηθήκαμε - και αυτό εξετάζεται με τον Γενικό Εισαγγελέα - το ενδεχόμενο αντί να παραμένουν στη Φυλακή με σκοπό να καταδικαστούν για τη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος και στη συνέχεια να απελαθούν, να απελαύνονται αμέσως μετά τη σύλληψη τους και να τίθενται στο Stop List για να απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία”.
“Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε περαιτέρω μείωση των κρατουμένων, αλλά και εξοικονόμηση κόστους, αφού ο εγκλεισμός τους στις Φυλακές δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του σωφρονισμού, δημιουργεί δυσανάλογο οικονομικό κόστος από τη στιγμή της κράτησης τους στις Φυλακές με όλα τα συνεπακόλουθα, όπως υπερπληθυσμός, κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό, διαμονή, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά τους σε νοσοκομεία και άλλα”, σημείωσε.
Η κ. Αριστοτέλους είπε εξάλλου πως υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στις Φυλακές, παρόλο ότι η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει προσφέρει τη δυνατότητα συμπλήρωσης όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής μέχρι τη θέση Επιθεωρητή. “Είχαμε ζητήσει, με βάση μελέτη, την πλήρωση των 36 κενών θέσεων, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί, και αναμένουμε σε κάποιο στάδιο μόλις τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, να ζητηθούν νέες πρόσθετες θέσεις ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του τμήματος”, ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη πως αναμένεται μελέτη από εμπειρογνώμονες της Εθνικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έχουν καταθέσει προκαταρκτικές απόψεις, για τη νέα δομή που πρέπει να πάρει το σωφρονιστικό ίδρυμα “έχοντας κατά νου ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για τον εκσυχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Με την ολοκλήρωση της νομοθεσίας και των Κανονισμών, αλλά και από τα συμπεράσματα της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων θα επαναξιολογηθούν όλες οι ανάγκες των Φυλακών”, επεσήμανε.
Για την εκπαίδευση του προσωπικού, είπε πως έχει γίνει αποδεκτό αίτημα που υπέβαλε, στη βάση μελέτης, για αύξηση του κονδυλίου για τις εκπαιδεύσεις των δεσμοφυλάκων, που πριν ανερχόταν στις 6.000 ευρώ για 400 δεσμοφύλακες.
Σημείωσε, εξάλλου, πως υπάρχει συνεργασία με το Κολέγιο Φυλακών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με άλλες υπηρεσίες και πανεπιστήμια για καθορισμό ειδικών προγραμμάτων για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθώς και για διάφορες εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και προγράμματα που θα πραγματοποιούνται στη Σχολή Δεσμοφυλάκων και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, εντάσσεται και η ίδρυση Σχολής Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, απόφαση η οποία άρχισε να υλοποιείται, ώστε οι φυλακές να αποκτήσουν τη δική τους εκπαιδευτική σχολή και να μην εξαρτώνται από άλλες υπηρεσίες.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις