Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για ΑΠΕ

Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για ΑΠΕ

Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο και ακόμα επτά κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο εντός της προθεσμίας τους κανόνες της ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου διαδικασιών επί παραβάσει για τον Φεβρουάριο.

Η αιτιολογημένη γνώμη είναι το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου από τα κράτη μέλη. Εφόσον ένα κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για το πακέτο παραβάσεων Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο (INFR(2024)0213), τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/2413, τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Η τροποποίηση προβλέπει νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για ενσωμάτωση πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων, ενώ κατοχυρώνει το ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποθήκευση και οι σχετικές υποδομές δικτύου πρέπει να θεωρούνται έργα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Προβλέπεται ακόμα υποχρέωση για τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου θα ισχύουν συντομότερες προθεσμίες για την έκδοση αδειών λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Η προθεσμία για τη μεταφορά των διατάξεων αυτών στο εθνικό δίκαιο ήταν η 1η Ιουλίου 2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Αφού εξέτασε τις απαντήσεις τους, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες προς την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο μεταφέρουν κάθε διάταξη της οδηγίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Κυπριακό: «Τουρνέ» Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα - Στην Άγκυρα το κλειδί για τη διάσκεψη στην Ελβετία

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κα Ντι Κάρλο η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Λευκωσία, αναμένεται να συζητήσει με την Ελληνική κυβέρνηση τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE