Οι εξηγήσεις του ΔΣΜΚ για τις περικοπές φωτοβολταϊκών σε οικίες - Οι λόγοι που έχουν αυξηθεί

Οι εξηγήσεις του ΔΣΜΚ για τις περικοπές φωτοβολταϊκών σε οικίες - Οι λόγοι που έχουν αυξηθεί

Απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρουν καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και αφορούν στις αποκοπές παραγωγής που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, δίνει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται δέκτης ερωτημάτων από πολίτες και διευκρινίσει πως «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στην μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και προβαίνει πάντα μόνο στις απόλυτα αναγκαίες περικοπές/αποκοπές της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ λαμβάνοντας όμως πάντοτε υπόψη της διαφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Ο ΔΣΜΚ, παρά τις καθημερινές μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά την διαχείρισης της συνεχώς αυξανόμενης διείσδυσης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, έχει γίνει κατορθωτό κατά το έτος 2024 η παραγωγής των ΑΠΕ να ξεπεράσει σε κάποιες περιόδους το 70% της συνολικής ζήτησης.»

Γιατί γίνονται περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρισμού από μικρά εμπορικά ή οικιστικά φωτοβολταϊκά συστήματα;

Οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά από φωτοβολταικά ή αιολικά συστήματα. Το δίκτυο έχει ανάγκη από εφεδρείες και άλλες υπηρεσίες (επικουρικές υπηρεσίες) τις οποίες τα εν λόγω συστήματα δεν μπορούν να προσφέρουν.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη εφεδρείας για τις περιπτώσεις βλαβών ή απότομης απώλειας ισχύος από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό μπορεί να καλύπτεται μόνο από συμβατικές μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτεταμένων προβλημάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο χείριστο σενάριο ολικής σβέσης του συστήματος (blackout).

Προκειμένου να αποφεύγεται ο πιο πάνω κίνδυνος διενεργείται καθημερινά προγραμματισμός παραγωγής για την επόμενη ημέρα ανάλογα με τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν. Για παράδειγμα, σε μία δεδομένη στιγμή η συνολική ζήτηση της Κύπρου ανέρχεται στα 550 MW και η ελάχιστη αναγκαία παραγωγή από συμβατικές μονάδες έχει υπολογιστεί στα 300 MW τότε οποιαδήποτε παραγωγή από ΑΠΕ πέραν των 250 MW αναγκαστικά περικόπτεται.

Σε όλους τους μήνες με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς, η μέγιστη ημερήσια ζήτηση ισχύος παρατηρείται κατά τις απογευματινές ώρες όπου η παραγωγή των ΑΠΕ είναι σχεδόν  μηδαμινή. Προκειμένου λοιπόν, να ικανοποιείται η ζήτηση ισχύος των καταναλωτών, προγραμματίζονται συμβατικές μονάδες να λειτουργούν αυτές τις περιόδους ειδάλλως θα διακοπτόταν η παροχή σε καταναλωτές.

Με δεδομένο ότι η μέση ζήτηση ισχύος σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 600 ΜW τις καθημερινές και 500 MW τα Σαββατοκύριακα ή αργίες και ήδη υπάρχει εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ 957MW (800 MW Φωτοβολταϊκά  συστήματα (βλ. πίνακα πιο κάτω) και 157 MW Αιολικά Πάρκα), είναι αντιληπτό ότι σε περιπτώσεις χαμηλής ζήτησης, στην απουσία ανεξάρτητων συστημάτων αποθήκευσης, χρειάζεται να αποκόπτεται ηλεκτρική ισχύς από ΑΠΕ για να διαφυλαχθεί το ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης. Τέτοια συστήματα αποθήκευσης παρέχουν κάποιες σημαντικές υπηρεσίες δικτύου τις οποίες, υπό άλλες συνθήκες μπορούν να προσφέρουν μόνο οι συμβατικές μονάδες.

Σειρά που ακολουθείται από τους δύο Διαχειριστές για τις περικοπές και αποκοπές παραγωγής από ΑΠΕ

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι περικοπές πρώτα ξεκινούν από τα μεγαλύτερα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα) και μόνο όταν εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ, τότε υποχρεωτικά  εφαρμόζονται αποκοπές και σε μικρότερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών Φωτοβολταϊκών.

Γιατί έχουν αυξηθεί οι αποκοπές παραγωγής από μικρά εμπορικά και οικιακά συστήματα φέτος;

Από ανάλυση των καταγεγραμμένων στοιχείων για τις αποκοπές σε Φωτοβολταϊκά Συστήματα που ελέγχονται με τηλεχειρισμό[1] κατά το έτος 2024 και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2025 έχουν καταδειχθεί τα πιο κάτω:

  • Έτος 2024: Πραγματοποιήθηκαν περικοπές σε ΦΒ συστήματα που ελέγχονται με τηλεχειρισμό (Ripple/IoT), σε 20 διαφορετικές ημέρες:
    • Σε 8 ημέρες κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2024 και
    • Σε 12 ημέρες κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου
  • Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2024: Δεν πραγματοποιήθηκαν περικοπές σε συστήματα Ripple/IoT.
  • Ιανουάριος 2025: Πραγματοποιήθηκαν αποκοπές σε 9 διαφορετικές ημέρες.
  • Φεβρουάριος 2025: Πραγματοποιήθηκαν αποκοπές και τις 3 πρώτες ημέρες του μήνα.

Μπορεί να λεχθεί ότι κατά το 2024 οι αποκοπές σε μικρά εμπορικά και οικιακά συστήματα μέσω των συστημάτων τηλεχειρισμού Ripple/IoT ήταν πολύ περιορισμένες. Έχει εκτιμηθεί ότι η απώλεια δυνητικής παραγωγής τους ήταν της τάξης του 1%.

Από πληροφόρηση που λήφθηκε από τον ΔΣΔ, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσον το δυνατό δικαιότερη κατανομή των αποκοπών στις οικιακές εγκαταστάσεις και να μην επηρεάζονται συνεχώς τα ίδια συστήματα, τα μικρά εμπορικά και οικιακά ΦΒ συστήματα έχουν διαχωριστεί σε αριθμό ομάδων και γίνεται προσπάθεια να αποκόπτονται εκ περιτροπής, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα δυνατό. Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης, για την πιο πάνω περίοδο του 2025, παρόλο που πραγματοποιήθηκαν αποκοπές σε 12 διαφορετικές ημέρες, μια ομάδα αποκόπηκε κατά το μέγιστο 5 φορές.

Είναι επίσης εμφανές από τα πιο πάνω στοιχεία ότι φέτος είναι αυξημένες οι αντίστοιχες αποκοπές. Αυτό οφείλεται σε δύο κύριους λόγους:

1/ Τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον Ιανουάριο του 2025 και κατ’ επέκταση τη χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και

2/ Τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ΦΒ Συστημάτων στο Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρου, και κυρίως των μικρών εμπορικών και οικιακών συστημάτων που ελέγχονται μέσω συστήματος τηλεχειρισμού Ripple/IoT.

Με βάση στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) έχει καταγραφεί μια αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος όλων των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων κατά τον Ιανουάριο του 2025 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024 που ανήλθε σε 21% και μια αύξηση της τάξης του 54% σε μικρά εμπορικά και οικιακά συστήματα που ελέγχονται από το Rippe/IoT.

Τα στοιχεία συνοψίζονται στον πιο κάτω πίνακα:

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

Ό,τι κρίνει η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο ότι μπορεί να βοηθήσει, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κα ντι Κάρλο θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.