Καταψηφίστηκαν επίσης τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην τελική ευθεία το πλαφόν στο νερό - Σήμερα στην ολομέλεια για ψήφιση
Με τη νομοθεσία που ψήφισε η Ολομέλεια παρέχεται η εξουσία στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με διάταγμά του να καθορίζει τις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης του νερού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπου εξ αντικειμένου δεν δύναται να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.
Τα προϊόντα αφορούν το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500ml, το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750ml, το πόσιμο νερό σε ποτήρι των 500ml ή/και το πόσιμο νερό σε ποτήρι των 750ml και η υποχρέωση αφορά συγκεκριμένα σημεία πώλησης εντός αεροδρομίων, λιμανιών, αθλητικών χώρων, παραλιών, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, νοσηλευτηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων, θεματικών πάρκων ή/και ζωολογικών κήπων.
Στο νόμο διευκρινίζεται η πρόνοια που προβλέπει ότι η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει μόνο για όρθιους καταναλωτές και προβλέπεται ότι αυτή δεν αφορά καθήμενους καταναλωτές προς τους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).
Σε ότι αφορά τις παραλίες περιλαμβάνονται όλες οι αδειοδοτημένες παραλίες των τοπικών αρχών με εγκεκριμένα σχέδια χρήσης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών και τις παραλίες όπου λόγω της μορφολογίας του σημείου ή/και του απομονωμένου χαρακτήρα, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.
Αυξήθηκε επίσης η προβλεπόμενη μέγιστη ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή που δύναται να επιβληθεί από δικαστήριο σε πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε διάταξη του νόμου ή πρόνοια των κανονισμών ή διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού από ένα σε δύο έτη και από €5.000 σε €15.000, αντίστοιχα, ώστε η μέγιστη χρηματική ποινή που δύναται να επιβάλει το δικαστήριο να μην είναι μικρότερη από το μέγιστο διοικητικό πρόστιμο που δύναται να επιβάλει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Διαγράφηκε επίσης ο ορισμός του όρου «επιχείρηση» της ενδεικτικής αναφοράς ότι αυτός περιλαμβάνει κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και αυτόματους πωλητές και της εξουσίας του Υπουργού Ενέργειας να τροποποιεί με διάταγμά του τα παραρτήματα του προτεινόμενου νόμου.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι με το πλαφόν αντιμετωπίζεται η κοινωνική ανισότητα και αισχροκέρδεια και ειδικά σε περιόδους δύσκολες για τους πολίτες. Ανέφερε ότι το νερό είναι ένα βασικό αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό, προσθέτοντας ότι σε όλους τους δημόσιους χώρους έπρεπε να υπήρχαν βρύσες. Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή μειώνονται και τα πλαστικά.
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών ανέφερε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλους τους δημόσιους χώρους και ειδικά στα σχολεία υπάρχουν βρύσες και διερωτήθηκε γιατί στην Κύπρο υστερούμε, καθώς και ότι υπάρχει μάλιστα ευρωπαϊκή οδηγία για το δικαίωμα πρόσβασης σε νερό (right to water). Αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της χρήσης πλαστικών με το συγκεκριμένο μέτρο.
Ο Σταύρος Παπαδούρης, επίσης Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι για ένα απλό θέμα έγιναν πολλές συνεδριάσεις και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι αφορά ρύθμιση σε χώρους όπου δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Ανέφερε εξάλλου ότι η Βουλή κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις, ωστόσο επήλθαν πολλές αλλαγές με προσθήκη προνοιών και εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνονται καταχρήσεις.
Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις ολιγοπωλίων και μονοπωλίων παρατηρείται εκμετάλλευση και με το νομοσχέδιο γίνεται μια κίνηση προς τα εμπρός. Ανέφερε ότι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και για άλλα αγαθά προς αποφυγή αισχροκέρδειας.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρο προστασίας των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια ειδικά σε δομές χωρίς εναλλακτική επιλογή. Το νερό, είπε, δεν ειναι πολυτέλεια αλλά βασικό αγαθό.
Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο παρέχεται προστασία και στήριξη στους καταναλωτές σε περιόδους που τα οικονομικά τους είναι σε δυσχερή κατάσταση. Ανέφερε ότι σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί ότι ο Υπουργός με τα διατάγματα λειτουργεί καταχρηστικά, η Βουλή είναι εδώ να τα δει στην πορεία. Ανέφερε εξάλλου ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.
Ο Κώστας Κώστα, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο αλλά δεν θα επιλύσει την αισχροκέρδεια. Εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι άλλο ένα πυροτέχνημα, όπως το e-kalathi. Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι εδώ και 8 μήνες κάποια μέλη της Επιτροπής Εμπορίου άκουσαν βαριές κουβέντες και τα εξ αμάξης γιατί συγκρούστηκαν με συμφέροντα, θέλοντας να πετύχουν κάτι καλό για τον κόσμο. Αναφέρθηκε στις τροπολογίες που καταθέτει το ΑΚΕΛ για προστασία του κόσμου.
Ο Κυριάκος Χατζηγιάννη, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής άκουσαν πολλά κατά τη συζήτηση και ανέφερε ότι «δεν κάνεις ανόητες νομοθεσίες και βεγγαλικά για να τα βάλεις με την αγορά». Η αγορά είπε, καθορίζεται με την ζήτηση και την προσφορά και έτσι καθορίζονται και οι τιμές και διερωτήθηκε γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν και στο ηλεκτρικό ρεύμα που είναι κλειστή αγορά. Ο κ. Χατζηγιάννη τάχθηκε κατά της νομοθεσίας.
Ο Γιώργος Λουκαϊδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι αν δεν περάσουν οι τροπολογίες του κόμματός του για λογικές τιμές σε σημεία με τεράστια αισχροκέρδεια, τότε «θα κάνουμε μια τρύπα μέσα στο νερό».
Ο Νίκος Σύκας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες της Επιτροπής Εμπορίου και στις επικρίσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πλαφόν και τις καθυστερήσεις. Μίλησε για τη φιλοσοφία της προσφοράς και ζήτησης αλλά την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στο ότι είναι ένα βασικό αγαθό το νερό.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ανεξάρτητα των τροπολογιών, καταψηφίζει το ν/σ γιατί τα πλαφόν δεν λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά μετακυλούν το κόστος σε άλλα προϊόντα, δίνοντας το παράδειγμα της διπλάσιας τιμής στο σάντουιτς. Ανέφερε ότι τα νοικοκυριά γονατίζουν από το κόστος σε ενοίκια, στεγαστικά, ηλεκτρικό ρεύμα και υπεραγορές «αλλά θα λύσουμε το πρόβλημα με τα επικοινωνιακά πλαφόν και το e-kalathi».
Τροπολογίες που καταψηφίστηκαν
Με την πρώτη προτεινόμενη τροπολογία που συνυπέγραψαν οι Βουλευτές ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, Γιαννάκης Γαβριήλ και Ανδρέας Πασιουρτίδης, καθώς και ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σκοπείτο όπως ο Υπουργός Εμπορίου υποχρεούται στο διάταγμα που εκδίδει για τον καθορισμό ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης, να συμπεριλάβει όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που καθορίζονται στο παράρτημα Α του προτεινόμενου νόμου, χωρίς να επαφίεται στη διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει τα προϊόντα για τα οποία θα καθορίσει ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης.
Υπενθυμίζεται ότι στο παράρτημα Α του νομοσχεδίου το οποίο είχε δύο συσκευασίες νερού των 500 ml και 750 ml, περιλήφθηκαν μετά από εισηγήσεις βουλευτών και οι συσκευασίες των 300ml και του 1L.
Στη δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ προτείνετο όπως στο παράρτημα Α του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει τα προϊόντα για τα οποία ο υπουργός δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης να προστεθεί και το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία οποιασδήποτε άλλης ποσότητας που δεν προβλέπεται ήδη στο παράρτημα, η οποία βρίσκεται είτε εντός, είτε και εκτός ψυγείου.
Στην τρίτη τροπολογία επίσης του ΑΚΕΛ προβλέπετο να επιβληθεί υποχρέωση στις επιχειρήσεις να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον όλες οι συσκευασίες νερού το οποίο εμφιαλώνεται στη Δημοκρατία και διατίθενται προς πώληση, δεν θα υπερβαίνουν την προβλεπόμενη στο διάταγμα ανώτατη τιμή.
Επίσης, προβλέπετο ότι οι συγκεκριμένες συσκευασίες θα διατίθενται σε επαρκή ποσότητα στα σημεία που πώλησης που θα προβλέπονται στο διάταγμα του Υπουργού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ