οποθέτηση της
Νομικής Υπηρεσίας αναμένεται αναφορικά με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην
Επιτροπή Νομικών για το μέλλον των
συμβασιούχων ειδικών αστυφυλάκων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε μερικούς μήνες.
Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΙΣΟΤΗΤΑ και ΣΑΚ (Σύνδεσμος Αστυνομικών Κύπρου) τέθηκαν διαφορετικές θέσεις, όμως χρειάζονται αμφότερες τη δέουσα εξέταση από τη νομική υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, μιλώντας εκ μέρους και του ΣΑΚ και της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι το μήνυμα που δόθηκε είναι ξεκάθαρο, ζητώντας οι ειδικοί αστυφύλακες να παραμείνουν στην υπηρεσία. «Βάσει της εμπειρίας που έχουν επιμένουμε και θα επιμένουμε μέχρι τέλους να παραμείνουν στο σώμα αυτό, γιατί απέδειξαν και κρίθηκαν ικανοί να υπηρετούν αυτό το σώμα», είπε ο κ. Γεωργίου.
«Οι νομικές γνωματεύσεις, όπως είπαμε και όπως ειπώθηκε και στην Επιτροπή, είναι σαν το ζυμάρι και μπορούν αν διευθυνθούν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να εξευρεθεί κάποια λύση για να παραμείνουν οι συνάδελφοι που έχουν την εμπειρία αυτή».
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε, επίσης, ότι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών απασχόλησε και το θέμα των 65 αστυνομικών που δεν έχουν περάσει ακόμα από τη διαδικασία αναβάθμισης κλίμακας, από ειδικοί αστυνομικοί σε κανονικοί αστυνομικοί μέσω εξετάσεων. «Αναμένουμε και για τα δύο θέματα σύντομα να κληθούμε ξανά στην Επιτροπή», είπε ο κ. Γεωργίου.
Ο Νίκος Λοϊζίδης, εκ μέρους της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι πρέπει «να ξεκαθαρίσουμε και να μην κοροϊδεύουμε κανένα, ούτε τους ίδιους τους ανθρώπους, ούτε τις 297 οικογένειες, ότι η απόφαση έχει παρθεί και ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η σύμβασή τους».
Είπε ότι η ΙΣΟΤΗΤΑ έθεσε την πρόταση να υπάρξει μοριοδότηση όσων συμβασιούχων θελήσουν να παρακαθήσουν σε εξετάσεις, αφού έχουν ανοίξει επιπλέον 300 θέσεις για το 2025, όπως είπε. «Αναμένουμε τη Νομική Υπηρεσία να μας δώσει μαζί με το Υπουργείο αν υπάρχει τρόπος μοριοδότησης των συμβασιούχων για τις εξετάσεις ειδικών αστυνομικών», ανέφερε.
«Θέση της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ είναι ότι, από τη στιγμή που θα υπάρξει μοριοδότηση, θα πρέπει να είναι για όλες τις εξετάσεις που θα προκηρυχθούν για να έχουν συνεχώς την ευκαιρία και όχι μόνο για μία φορά», πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης, εξηγώντας ότι ζητήθηκε επιπρόσθετα, όταν οι ειδικοί αστυνομικοί δίνουν εξετάσεις για να γίνουν αστυνομικοί, να υπάρξει παρόμοια μοριοδότηση και γι’ αυτούς.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ζητούμενο είναι να διατηρηθούν στις τάξεις της αστυνομίας οι 300 συμβασιούχοι που ασχολούνταν με το μεταναστευτικό. «Είχαμε καταθέσει πάρα πολλές λύσεις μαζί με τις συντεχνίες των αστυνομικών, έτσι ώστε αυτά τα πρόσωπα τα οποία έχουν επιτελέσει άριστα τα καθήκοντά τους να διατηρηθούν τους τα αστυνομικό σώμα λόγω και της εκπαίδευσης αλλά και των γνώσεων που έχουν λάβει», είπε ο Βουλευτής.
«Αυτό το οποίο έχουμε αντιληφθεί είναι η αρνητική πρόθεση και αρνητική πολιτική βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης», συνέχισε ο κ. Σωτηρίου. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι τα νομικά ζητήματα «θα μπορούσαν να λυθούν πάρα πολύ εύκολα, όπως έχουν λυθεί σε άλλες περιπτώσεις».
Απαντώντας σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι το ερχόμενο Αύγουστο θα τερματιστεί η σύμβαση για 200 από τους 300. «Εμείς αυτό το οποίο είχαμε ζητήσει είναι να ανανεωθεί ή να δοθεί δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους λόγω της εκπαίδευσης και γνώσης που έχουν να μοριοδοτηθούν για να παραμείνουν τα αστυνομικό σώμα, εφόσον το επιθυμούν», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ