ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομήρου: Ανάγκη συγκρότησης εθνικής στρατηγικής για εξάλειψη διαφθοράς και διαπλοκής

Ομήρου: Ανάγκη συγκρότησης εθνικής στρατηγικής για εξάλειψη διαφθοράς και διαπλοκής

Την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής για την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς επίσης και τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο να διερευνά τις υποθέσεις διαφθοράς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα “Θεσμοί σε κρίση - Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς”, που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ, στη Λευκωσία.

“Μια επιτροπή, αποτελούμενη από πρώην ανώτατους δικαστικούς, θα μπορούσε να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και να προτείνει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας, της εντιμότητας και της ηθικής στην πολιτική. Απαιτούν πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών”.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι “το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει το εκκωφαντικά ηχηρό μήνυμα των πολιτών. Να μην αρνούμαστε και να μην απεκδυόμαστε ευθυνών. Να υποβληθούμε στην αναγκαία αυτοκριτική που είναι το πικρό μεν, πλην όμως αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία”.

“Οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται στη βαθμιαία φθορά του πολιτικού συστήματος, στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διαδικασίας, στις λειτουργίες των πολιτικών φορέων, σε φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και ότι οι αλλαγές είναι αδήριτη επιταγή καθώς για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο κ. Ομήρου είπε ότι “ή θα προχωρήσουμε τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ή θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τελική κατάληξη ένα κράτος αναποτελεσματικό και παράλυτο και ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χωρίς επαφή με την κοινωνία”.

Αναφέροντας επίσης ότι “στην Κύπρο, η αποδοκιμασία και η απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή γίνεται κατά κανόνα με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές”, ο κ. Ομήρου είπε ότι “αυτό που χρειάζεται είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία. Αναμόρφωση του κράτους για να είναι υπηρέτης του πολίτη”.

“Σύγκρουση ολομέτωπη με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή. Σύγκρουση με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καθιέρωση, συνέχισε, νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που θα εγκαθιδρύουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και αδιαπέραστους αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι σε επίδοξα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα που έλαβε η Βουλή για πάταξη της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι παρ’ όλο που έχει θεσπιστεί ένα εκτενές νομοθετικό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς, εξακολουθεί να υπάρχει πεδίο για βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ανάγκη εφαρμογής ενός βελτιωμένου μηχανισμού δημοσιοποίησης, αλλά και ελέγχου των στοιχείων των πολιτικών, των κρατικών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων.

Σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στο ασυμβίβαστο, επειδή ο νόμος αυτός παρουσιάζει κενά έχει ανατεθεί, στη βάση απόφασης της Σύσκεψης του Προέδρου και των Αρχηγών και Αντιπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε εξωτερικό συνεργάτη η διενέργεια μελέτης των προνοιών του και η υποβολή εισηγήσεων για βελτίωση και ενίσχυση του νόμου αυτού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “τα τελευταία χρόνια το κακό με την διαπλοκή, την κακοποίηση των θεσμών έχει παραγίνει και πρόσφατα έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας”, προσθέτοντας ότι παρακολουθούμε την κατάπτωση των θεσμών με το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και περιπτώσεις διαπλοκής και διαφθοράς που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ανέφερε ότι “όλα αυτά δηλητηριάζουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας, κάνουν τους πολίτες να γυρνούν την πλάτη στους θεσμούς, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία και να γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα”.

Ανέφερε επίσης ότι “για σύντομο χρονικό διάστημα η Κύπρος απέκτησε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ήμασταν η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ταυτόχρονα ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας αντιμετώπιζαν ποινικές υποθέσεις εναντίον τους” και πρόσθεσε ότι ζήσαμε σκηνές απείρου κάλους να βλέπουμε τον Β. Γενικό Εισαγγελέα να πηγαίνει στο Κακουργιοδικείο και το απόγευμα να πηγαίνει στο γραφείο του για να διώξει άλλους”.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ για εξάλειψη των συνθηκών που ευνοούν τη διαφθορά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλήρης διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, την κατάργηση του προσχηματικού πόθεν έσχες και αντικατάσταση του με ένα ουσιαστικό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων και την αλλαγή του τρόπου διορισμού στους ημικρατικούς οργανισμούς και γενικά σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα, καθιερώνοντας διαφανείς διαδικασίες που θα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των υποψηφίων από μια ανεξάρτητη επιτροπή”.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζουμε με την ενίσχυση των εισαγγελικών αρχών ώστε να μπορούν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που παραμένουν ανοικτές.

“Κτυπάμε τη διαπλοκή στην πολιτική ζωή με την αντιμετώπιση των πολιτικών με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πολίτης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολιτικοί και κόμματα πρέπει να λειτουργούν σε πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας όπως επιβάλει ο δημόσιος ρόλος και λειτουργία τους, με την πλήρη απαγόρευση και της ποινικοποίησης της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις με εξαίρεση των εισφορών των μελών των κομμάτων.

Μόνο έτσι δεν θα ξαναδούμε φαινόμενα τύπου Focus στην πολιτική μας ζωή και θα αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες, πολιτικούς και κόμματα, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top