Καρκίνος Μαστού: Πώς διαχειριζόμαστε τις αλλαγές που συνοδεύουν την ασθένεια

Καρκίνος Μαστού: Πώς διαχειριζόμαστε τις αλλαγές που συνοδεύουν την ασθένεια

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Η νόσος δεν επηρεάζει μόνο την ίδια την ασθενή, αλλά και το περιβάλλον της, καθώς οι ρόλοι και οι ισορροπίες στις σχέσεις της μεταβάλλονται σημαντικά, στα διάφορα επίπεδα της ζωής της.

Οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η ασθενής μπορεί να είναι σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και πρακτικές, ξεκινούν ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης και συνεχίζονται με την έναρξη των θεραπειών αλλά και έπειτα, μετά την ολοκλήρωση τους.

Η αρχική διάγνωση προκαλεί συχνά ένα συναισθηματικό μούδιασμα, μπορεί να ακολουθήσει η αβεβαιότητα για το μέλλον, ο φόβος για τη ζωή, ο θυμός ή η ενοχή για αυτό που συνέβη και το άγχος για τις θεραπείες.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία, συνοδεύονται συχνά από ορισμένες παρενέργειες, όπως χρόνιο πόνο, κόπωση, μειωμένη όρεξη, απώλεια μαλλιών (αλωπεκία), κ.α. Οι αλλαγές στην εμφάνιση και το σώμα αποτελούν μια εξίσου σημαντική πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί μια ασθενής και μπορεί να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ψυχική δυσφορία, καθώς και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές της σχέσεις, με το αίσθημα της ντροπής να κυριαρχεί.

Μεγάλη επιβάρυνση δέχεται και ο τομέας των διαπροσωπικών σχέσεων της γυναίκας. Η οικογένεια και οι φίλοι ενδέχεται να μην ξέρουν πώς να την υποστηρίξουν, τι να πουν ή τι να κάνουν για να τη βοηθήσουν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απόσταση ή παρεξηγήσεις. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που η γυναίκα έχει παιδιά, η ανησυχία για το πώς θα επηρεαστούν τα μέλη της οικογένειας αυξάνει την πίεση που αισθάνεται.

Επιπλέον, οι ασθενείς συχνά έρχονται αντιμέτωπες και με οικονομικές πιέσεις, είτε λόγω του κόστους των θεραπειών, είτε λόγω της απομάκρυνσης τους από την εργασία, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πώς, όμως, μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές;

Η διαχείριση των αλλαγών στη ζωή μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Όλα τα παραπάνω συναισθήματα που αναφέρθηκε ότι μπορεί να βιώσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ασθένειας είναι φυσιολογικά, καθώς αποτελούν σημάδι ότι βιώνει κάτι καινούριο και ότι αντιμετωπίζει μια πρόκληση που συνεπάγεται την απώλεια της σταθερότητας και του ελέγχου που είχε μέχρι τώρα στην καθημερινότητα της. Μέσα από την αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης η ασθενής μπορεί να βρει τον χώρο και τον χρόνο να μοιραστεί ανοιχτά όσα την απασχολούν, με σκοπό να ανακουφιστεί συναισθηματικά, να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Με ανοιχτή επικοινωνία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να γίνουν πιο ουσιαστικές.

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σταδιακά, εφόσον η ασθενής το επιθυμεί, και με ευελιξία από τον εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν. Παράλληλα, η διατήρηση ενός δικτύου υποστήριξης ή η ενθάρρυνση για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής της ασθενούς.

Σε κάθε στάδιο της διάγνωσης και της θεραπείας, οι αλλαγές φαίνονται αναπόφευκτες. Ωστόσο, με σωστή ενημέρωση και υποστήριξη από ειδικούς και ένα δίκτυο αγαπημένων προσώπων, κάθε γυναίκα μπορεί να βρει τον τρόπο να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει, με σκοπό να τις διαχειριστεί και να συνεχίσει τη ζωή της όπως η ίδια επιθυμεί.

Στο Άλμα Ζωής λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης (210 8 253 253, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00) στην οποία μπορούν να καλέσουν τόσο ασθενείς με καρκίνο μαστού όσο και φροντιστές για στήριξη και ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά καθώς και οι ήρεμοι αιθέρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, στην Κάσο, βόρεια της Κρήτης, αλλά και η αντίδραση της Άγκυρας στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές, «δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».

BEST OF TOTHEMAONLINE