Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο Υπουργείου έχουν συσταθεί και έχουν πραγματοποιήσει συνεδρίες όλες οι Επιτροπές που προνοούνται βάσει της νομοθεσίας: η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα ενδοσχολικής βίας, η Συντονιστική Επιτροπή Ασφαλούς Σχολείου (ΣΕΑΣ) και η Ομάδα Ασφαλούς Σχολείου (ΟΑΣ). Όλες οι Επιτροπές απαρτίζονται από εκπροσώπους των αρμόδιων Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετέχουν και εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υγείας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και δύο ακαδημαϊκοί.
Στο πλαίσιο των συνεδριών τους, οι Επιτροπές έχουν αναπτύξει το πλαίσιο εργασίας τους, βάσει του οποίου μπορεί να αναφερθεί, συνοπτικά, ότι βρίσκονται εν εξελίξει δράσεις όπως:
i. Ανάπτυξη ενός στοχευμένου Στρατηγικού Σχεδίου του ΥΠΑΝ για τη βία και παραβατικότητα
ii. Ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και εταίρων του ΥΠΑΝ (Στελέχη ΥΠΑΝ, Διευθυντές/Διευθύντριες σχολείων, Μέλη των Επιτροπών Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Συνομοσπονδίες Γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ΠΣΕΜ)
iii. Χαρτογράφηση των πολιτικών/εγκυκλίων/πρωτοκόλλων του ΥΠΑΝ, τα οποία ακολουθούν τα σχολεία για θέματα βίας και παραβατικότητας, με στόχο τη δημιουργία Οδηγού για διευκόλυνση του έργου των σχολείων
iv. Δημιουργία ηλεκτρονικού εργαλείου καταγραφής περιστατικών βίας από τα σχολεία, με στόχο την καταγραφή και την αξιολόγηση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, καθώς και τη διαμόρφωση μίας συνολικής εικόνας για τα περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία
v. Χαρτογράφηση και αξιολόγηση προγραμμάτων που προσφέρουν άτομα, οργανισμοί και φορείς προς μαθητές/μαθήτριες σε θέματα σχετικά με τη βία και παραβατικότητα.
Ταυτόχρονα και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, έχουν δοθεί οδηγίες από το ΥΠΑΝ στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να εναρμονιστούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για αυτές, βάσει της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν οδηγίες για τη σύσταση της Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας, καθώς και για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης του σχολείου, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας.
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας διασυνδέεται πλήρως με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, 2024-2028, καθώς και με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την 01/11/2023 (Αρ. Απόφασης 95.448) και αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία.
Το πλήρες κείμενο της νομοθεσίας είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://sch.cy/mc/387/peri_prolipsis_kai_antimetopisis_endoscholikis_vias_nomoi_2020_2024_enopoiisi.pd