Πότε ο αστυνομικός βάσει της νομοθεσίας μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού;

Πότε ο αστυνομικός βάσει της νομοθεσίας μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού;

Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση στην Ποταμιά που διαπράχθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2025 στην οποία κατέληξε στον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ανοικτό χώρο στην Ακρόπολη.

Το ThemaOnline έθεσε το ερώτημα στην Αστυνομία για το πότε μπορούν τα μέλη της Αστυνομίας να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού τους οπλισμού.

Αρχικά αναφέρεται, ότι οι Αστυνομικές Διατάξεις αποτελούν εσωτερικές οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας προς τα μέλη του Σώματος με σκοπό τον χειρισμό διαφόρων επεισοδίων/περιστατικών και ως εκ τούτου δεν ενδείκνυται η δημοσιοποίηση τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ενέργειες που αναφέρονται στις Αστυνομικές Διατάξεις δεν είναι εξαντλητικές αλλά ανάλογες με την κάθε περίπτωση.

Συγκρεκριμένα, τα μέλη της Αστυνομίας να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού τους οπλισμού, αναφέρεται ότι αυτό ρυθμίζεται αρχικά από το άρθρο 7(3) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του άρθρου 17 του Ποινικού Κώδικα (Κεφ. 154) καθώς επίσης και του άρθρου 6 του περί Αστυνομίας Νόμου (Ν.73(Ι)/2004).

Στο άρθρο 7 (3) του Συντάγματος αναφέρεται ότι, η αποστέρηση της ζωής προσώπου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό καθίσταται επιβεβλημένο και ταυτόχρονα η χρήση βίας είναι απόλυτα αναγκαία και συνεπώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης για:

- Άμυνα προσώπου ή περιουσίας για να αποτραπεί ανάλογο και διαφορετικά αναπότρεπτο και ανεπανόρθωτο κακό. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ποινικού Κώδικα (Κεφ. 154), τα μέλη της Αστυνομίας μπορούν να πυροβολούν εναντίον προσώπου όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης για vα αποτραπούν συνέπειες, οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν διαφορετικά και, αv δεν αποτραπούν, θα επιφέρουν αναπότρεπτο και ανεπανόρθωτο κακό στα ίδια τα μέλη ή σε άλλα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν νοουμένου ότι το αποτέλεσμα του πυροβολισμού δεν θα υπερβεί εκείνο που είναι εύλογα αναγκαίο vα γίνει και δεν θα είναι δυσανάλογο από το κακό που θα αποτραπεί.

- Διενέργεια σύλληψης ή παρεμπόδιση απόδρασης προσώπου που βρίσκεται υπό νόμιμη κράτηση. Ο πυροβολισμός προσώπου για τη διενέργεια σύλληψης ή παρεμπόδιση απόδρασης, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Φυλακών Κανονισμών, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις μόνο από το προσωπικό των Φυλακών για να παρεμποδιστεί η απόδραση φυλακισμένου από τις φυλακές. Ο πυροβολισμός προσώπου σε περίπτωση σύλληψης ή παρεμπόδισης απόδρασης δεν επιτρέπεται από τα μέλη της Αστυνομίας παρά μόνο όταν η απόδραση θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

- Ενέργειες που γίνονται με σκοπό την καταστολή ταραχών. Η χρήση όπλου από μέλη της Αστυνομίας με σκοπό την καταστολή ταραχών επιτρέπεται με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 74 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρεται στη διάλυση οχλαγωγών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για αναγνώριση του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής της ΕΛΔΥΚ και ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τις αδελφικές και ακλόνητες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE