Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει στο Reuters ότι τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερωθούν θα παραδοθούν σύντομα.
Η Χαμάς είχε επικαλεστεί τεχνικές δυσκολίες ως δικαιολογία για την μη έγκαιρη δημοσιοποίηση της λίστας των ομήρων που θα απελευθερώσει.
Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι παραδόθηκε η λίστα.
Αμέσως ακολούθησε η πρώτη παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου καθώς ο Ισραηλινός υπουργός εθνικής ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ αποχώρησε από την αντιδρώντας στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο ακροδεξιός υπουργός είχε προηγουμένως επικρίνει τη συμφωνία ως υποχώρηση στη Χαμάς και είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί αν εγκριθεί.
Δύο άλλοι υπουργοί από το κόμμα Ότζμα Γεχουντίτ του παραιτήθηκαν επίσης για τη συμφωνία.
Αν και το κόμμα δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία μέχρις ότου το Τελ Αβίβ λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν με το ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά τη Γάζα.
«Ο πρωθυπουργός διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις (IDF) ότι η εκεχειρία, που θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 08:30, δεν θα ξεκινήσει μέχρις ότου το Ισραήλ να έχει τον κατάλογο των απαχθέντων που θα απελευθερωθούν, τον οποίον η Χαμάς έχει δεσμευθεί να παράσχει», αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Παγωμάρα και αισιοδοξία
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι το Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα δημιούργησε μια παγωμάρα ότι η εκεχειρία δεν θα τεθεί σε ισχύ.
Το γεγονός ότι η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των ονομάτων, αντί να κατηγορεί το Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι ενθαρρυντικό.
Οι ομάδες διαμεσολάβησης γνώριζαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν επισφαλής, γνώριζαν ότι θα υπήρχαν προσκρούσεις στο δρόμο και ενθάρρυναν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να παραμείνουν ήρεμοι καθώς οι όποιες δυσκολίες επεξεργάζονται.
ΠΗΓΗ: CNN.gr