Ο τέως Ευρωβουλευτής και ιδρυτής του κινήματος «ΑΙΧΜΗ» Δημήτρης Παπαδάκης, μιλά στο «T» για τη συμπόρευση με το Κίνημα Οικολόγων και απαντά στο ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος ενδιαφέρεται για την προεδρία, του νέου σχήματος που θα προκύψει, καθώς για τις σχέσεις του με τους Οικολόγους και για το άνοιγμα προς την κοινωνία. Τι λέει για τη διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και πως σχολιάζει τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα.
Ερ: Το τελευταίο διάστημα απέχετε από δημόσιες παρεμβάσεις. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;
Απ: Την τελευταία περίοδο οφείλω να ομολογήσω ότι βρίσκομαι σε έναν διάλογο για ανταλλαγή απόψεων με το Κίνημα Οικολόγων για πιθανή συμπόρευση, το επόμενο διάστημα. Υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό των συζητήσεων, υπήρξε επικέντρωση στο να συνέλθουν τα συλλογικά όργανα της «ΑΙΧΜΗΣ», ούτως ώστε να έχουμε και τις απαραίτητες συζητήσεις με τους Οικολόγους.
Ερ: H AIXMH πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;
Απ: Αυξάνεται ο αριθμός των μελών της <ΑΙΧΜΗΣ>. Αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ωστόσο υπάρχουν νέες εγγραφές τις οποίες δεν έχουμε επικαιροποιήσει ακόμα, κάτι το οποίο θα πράξουμε μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ερ: Έχουν εγγραφεί στην ΑΙΧΜΗ και πρώην μέλη της ΕΔΕΚ;
Απ: Τα μέλη μας προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους και από την ΕΔΕΚ.
Ερ: Το καταστατικό συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στην «ΑΙΧΜΗ» , ώστε να εγγραφούν τα μέλη της στους Οικολόγους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν θέσεις στην ηγεσία του Κινήματος;
Aπ: Η προσπάθεια δεν είναι για την εγγραφή μας, στο στο Κίνημα Οικολόγων. Η προσπάθεια που γίνεται, είναι να προχωρήσει και η «ΑΙΧΜΗ» και να κουμπώσει σε αυτό το μετεξελιγμένο σχήμα, το οποίο οφείλει να είναι πιο ανοιχτό προς την κοινωνία, για να μπορέσει να προσεγγίσει όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα σήμερα που έχει εξαφανιστεί η πίστη των πολιτών προς τους κομματικούς σχηματισμούς, με έναν τρόπο πειστικό, αξιόπιστο, σοβαρό και συμπεριληπτικό. Δηλαδή χωρίς αποκλεισμούς, εκτός φυσικά από ακραίες τοποθετήσεις, χωράνε όλοι οι πολίτες για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε, για να αλλάξουν πράγματα στον τόπο μας.
Ως «ΑΙΧΜΗ» παρακολουθούμε με ιδιαίτερο σεβασμό τις διαδικασίες του Κινήματος Οικολόγων. Χωρίς να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε. Έχουμε καταθέσει με σαφήνεια τις θέσεις μας, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε για να μπορέσουμε να είμαστε πειστικοί προς την κοινωνία, με έναν νέο σχηματισμό, σε εισαγωγικά τον νέο σχηματισμό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, σε αυτή την προσπάθεια. Από κει και πέρα σαφώς, σε αυτό το νέο σχήμα, πρόθεση δική μας, είναι για να υπάρξει συμμετοχή. Αλλά θέλω να περιμένουμε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων.
Eρ: Η μετεξέλιξη αφορά σε νέο Κίνημα, με νέο όνομα;
Απ: H μετεξέλιξη θα είναι μετεξέλιξη του Κινήματος Οικολόγων και θα κουμπώσουν και άλλες κινήσεις, πάνω σε αυτό. Όπως η ΑΙΧΜΗ, όπως η Κίνηση του Όζ Καραχάν και φιλοδοξούμε και άλλοι πολλοί.
Eρ: Συζητείται η αλλαγή του ονόματος; Θα αλλάξει η βάση του Κινήματος που είναι η Οικολογία
Απ: Ναι, συζητείται η αλλαγή του ονόματος. Σήμερα το Κίνημα Οικολόγων έχει κατοχυρώσει την ενασχόλησή του με τα περιβαλλοντικά θέματα της Κύπρου και κανένας δεν μπορεί να του το αφαιρέσει, είτε Κίνημα Οικολόγων ονομάζεται, είτε κάτι άλλο. Η έμπρακτη απόδειξη όλων αυτών, νομίζω έχει περάσει στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών. Η δική μας φιλοδοξία και εννοώ μαζί με τους Οικολόγους, είναι να πάμε ένα βήμα παρά κάτω. Ξέρετε, η ζωή ειδικά στην πολιτική, έχει κάποιους κύκλους. Εμείς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους και άλλες πολιτικές δυνάμεις, να κάνουμε το βήμα παρακάτω, αφήνοντας πίσω μας και την ιστορία ενός εκάστου, με την καλή έννοια, όχι να τη διαγράψουμε, αλλά προσδοκώντας ότι θα δώσουμε πολύ περισσότερα στην κυπριακή κοινωνία, ειδικότερα σήμερα που έχει τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει.
Ερ: Σας ενδιαφέρει η προεδρία του νέου κινήματος που θα προκύψει;
Απ: Δεν είναι κάτι το οποίο το αποκλείω. Θεωρώ πιο πιθανόν να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον, φτάνει να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις τις οποίες προανέφερα. Δεν βάζουμε όρους και προϋποθέσεις στους φίλους Οικολόγους συναγωνιστές, απλώς είναι η δική μας οπτική γωνία, η οποία πιστεύω ότι ταυτίζεται με πλείστα τόσα μέλη των Οικολόγων, ότι είναι η ώρα ο ιστορικός κύκλος να ανοίξει περαιτέρω με κάποιες κινήσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν να γίνει περισσότερο αποδεκτό στην κοινωνία, το μετεξελιγμένο σχήμα.
Eρ: Άρα οι όποιες κινήσεις, θα πρέπει να γίνουν σύντομα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών
Aπ: Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά, τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν.
Eρ: Πώς σχολιάζετε τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη;
Απ: Η διακυβέρνηση κρίνεται με αρκετά θετικά και με αρκετά αρνητικά. Ξεκίνησε με έναν πολύ ψηλό πήχη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και κατά γενική ομολογία ότι ήταν πολύ δύσκολο να πετύχει τους στόχους τους οποίους ο ίδιος έθεσε. Θυμάστε το 50-50 στο υπουργικό συμβούλιο γυναικών- ανδρών, τους νέους υπουργούς, κλπ. Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν αυτές οι εξαγγελίες, παρά να ήταν ένας στόχος, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι κακό, αλλά να μην θεωρείται ότι κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Το γεγονός επίσης ότι δεν θα είχαν ανάμειξη τα κόμματα που στήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στον καταρτισμό του υπουργικού συμβουλίου, κάτι το οποίο έγινε και μάλιστα με λανθασμένο τρόπο. Από κει και πέρα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, νομίζω ότι οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε ότι οι κινήσεις που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τολμώ να πω, ας συγκρίνουμε και με τους προηγούμενους δύο προέδρους.Τι έκαναν για αυτά τα ζητήματα;
Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Εγώ είμαι της λογικής ότι η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει τα εύσημα εκεί που δρα θετικά και έχει σε πολλούς τομείς θετικά και εκεί όμως που είναι προβληματική, θα πρέπει να της ασκείται έντονη κριτική. Ξέρετε έχουν μάθει τα κόμματα θεωρώντας ότι επειδή είναι στην αντιπολίτευση, ότι θα πρέπει να λιθοβολούν. Αυτά, δεν είναι ατζέντες του 2025. Αυτές είναι ατζέντες του 1960. Ένα κόμμα το οποίο θεωρεί ότι είναι σύγχρονο και ωφέλιμο στην κοινωνία, θα πρέπει να πιστώνει στην κυβέρνηση και μάλιστα να την ενθαρρύνει προς τη θετική κατεύθυνση και βεβαίως να της ασκεί σκληρή κριτική, εκεί και όπου επιβάλλεται. Εξοντωτική κριτική θα έλεγα. Αλλά όχι για ζητήματα επουσιώδη, αλλά ουσιώδη.
Ερ: Πώς είναι να βλέπετε το Ευρωκοινοβούλιο από μακριά, μετά από δύο θητείες;
Απ: Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα. Δυστυχώς, είναι η αίσθηση που είχα στη δεύτερη θητεία, ότι όσο προχωρά ο καιρός, αντί να αυξάνεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, βλέπουμε να αποδυναμώνεται και σαφώς παίζει ρόλο το ότι έχουν εκλεγεί περισσότερες δυνάμεις οι οποίες αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ και αναδεικνύεται το γεγονός της μη ύπαρξης σημαντικής ηγεσίας στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία
• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο
• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις