Tο πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας για άλλη μια φορά την Αγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβεβαίωσε επίσης για μια ακόμη φορά ότι η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.
Σε ομιλία το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, την οποία διάβασε ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στο έργο της ΔΕΑ, λέγοντας ότι η στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Επιτροπή με κανέναν τρόπο δεν υποδηλώνει και την ικανοποίησή μας για τους ρυθμούς ή και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
"Για να ευοδωθεί με επιτυχία το έργο της ΔΕΑ, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων, της τουρκικής εισβολής, όπως και της περιόδου 1963-‘67 ακόμα αγνοούνται. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία, κατά κύριο λόγο, οφείλονται στην έλλειψη ικανοποιητικής συνεργασίας της τουρκικής πλευράς", ανέφερε.
Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται και να προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο το θέμα, έτσι ώστε να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της ΔΕΑ και να της παράσχει την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει από πλευράς Αγκυρας η αναμενόμενη ανταπόκριση στο αίτημα του ΓΓ των ΗΕ για να κατατεθούν στη ΔΕΑ όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τα πεδία των μαχών μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Κάλεσε ακόμη την Τουρκία να υλοποιήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για το πρόβλημα των αγνοουμένων, όπως επίσης και των προνοιών των ενδιάμεσων ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας επίσης ότι η πλευρά μας ζητά από όλες τις χώρες και ειδικά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους προς την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στο σημαντικό πρόβλημα των μετακινήσεων οστών από πολλούς πρωτογενείς χώρους ταφής στις κατεχόμενες περιοχές, όπως των αγνοουμένων της Άσσιας, Κορνόκηπου, Αγίου Ιλαρίωνα αλλά και αλλού, σημειώνοντας ότι οι μετακινήσεις αυτές "έγιναν σκόπιμα και οργανωμένα μετά από οδηγίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, όπως επίσης, φυσικά, να προκαλείται και τεράστιος ψυχολογικός πόνος στους συγγενείς των αγνοουμένων, αφού σε αυτούς παραδίδονται μόνο τεμάχια μικρών οστών των αγαπημένων τους".
"Θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω την πάγια θέση μας ότι η παράδοση μεμονωμένων οστών ή ακόμα και ολοκληρωμένων λειψάνων δεν αποτελεί για εμάς σωστή και πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων. Οι οικογένειες δικαιούνται και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλες τις πτυχές της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων", ανέφερε.
Σε άλλο σημεία της ομιλίας του, ο ΠτΔ ανέφερε ότι παράλληλα με το πρόγραμμα της ΔΕΑ, λειτουργεί από το 1999 και το πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόγραμμα αφορά την εκταφή και αναγνώριση λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών που τάφηκαν ως «άγνωστοι» στις ελεύθερες περιοχές.
"Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η ανεύρεση και εκταφή λειψάνων των Ελλαδιτών αδελφών μας που επέβαιναν στο καταρριφθέν από φίλια πυρά αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ τον τραγικό Ιούλιο του 1974. Από πλευράς κυβέρνησης, και στην περίπτωση του προγράμματος αυτού, καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, για ολοκλήρωση του προγράμματος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στον ειρηνικό διάλογο και με αποφασιστικότητα θα εργαστεί για μία λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία θα προέλθει στη βάση του κοινού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, των Συμφωνιών του 1977 και του 1979, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 και του κοινού ανακοινωθέντος της 14ης Φεβρουαρίου του 2014.
"Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα μέχρι που η πατρίδα μας να επανενωθεί και να γίνει μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που να χωρά όλους, και Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, και να διασφαλίζει τις προοπτικές του μέλλοντος, της ειρήνης και της δημιουργίας", ανέφερε ο ΠτΔ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των αγνοουμένων.
Υπενθύμισε ότι το ζήτημα έχει ήδη περιληφθεί σε κοινή δήλωση των ηγετών τον περασμένο Μάιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου και ότι η επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».
"Υπενθυμίζω ότι στην ίδια ανακοίνωση απευθύνθηκε έκκληση, έτσι ώστε οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους χωρίς δισταγμό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας", επεσήμανε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος.
Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Βουλής
-------------------------------------------------
Σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν Υπουργοί της Κυβέρνησης, άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις, δημοτικές αρχές και άλλα οργανωμένα σύνολα και σύνδεσμοι.
Το θέμα των αγνοουμένων είναι υπόθεση ολονών μας και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σήμερα, μέρα των αγνοουμένων, ήταν καθήκον και υποχρέωσή μας να προσευχηθούμε “να φανερωθούν επιτέλους ( οι αγνοούμενοι) αλλά και να δώσουν οι τουρκικές αρχές όλες τις πληροφορίες για τους αγνοούμενους μας, είναι ζωντανοί ή έχουν εκτελεστεί από τους Τούρκους στρατιώτες”.
“Μας απασχολεί αυτό το θέμα και είναι απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας διότι εκείνη μπορεί να διατάξει και να δοθούν όλα στην δημοσιότητα, να υπάρξει μια διαφάνεια, πώς έχουν φύγει από τη ζωή όσοι έφυγαν και αν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη, να τους ελευθερώσουν για να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειές τους”, ανέφερε.
Διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλουν και τα Ηνωμένα Εθνη και οι ισχυροί της γης να απονείμουν δικαιοσύνη και να πιέζουν εκεί που πρέπει να πιέζουν “και όχι να θέλουν να κλείσουν όπως-όπως το εθνικό μας θέμα και να είναι πάντοτε μια εστία ανωμαλίας εδώ”.
“Διότι αλίμονο αν δεν στηριχθεί πάνω σε πραγματικά δεδομένα, δημοκρατικά φιλελεύθερα, να γίνει οποιαδήποτε λύση απαράδεκτη, σίγουρα δεν πρόκειται να είναι βιώσιμη και θα έχουμε παρατράγουδα που θα είναι αχρείαστα, αρκετά υπέφερε ο λαός μας και δεν θέλουμε συνέχεια αυτών των απαράδεκτων καταστάσεων, εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να δώσει ένα θετικό τέλος και για τους αγνοούμενους και για τις οικογένειές τους και για όλο το λαό”, ανέφερε ο Αρχιεπισκοπός.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι η πλέον τραγική πτυχή της τραγωδίας του 1974 και η συμπαράταξή μας με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας είναι πλήρης και απόλυτη.
“Δυστυχώς με ευθύνη της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, 41 χρόνια μετά την τραγωδία του `74, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας και επαρκής και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των μελών των οικογενειών τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι γιατί αρνείται ακόμη να επιτρέψει έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, αλλά και γιατί αρνείται να επιτρέψει το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού για να διαφανεί κάτω από ποιες συνθήκες αγνοούνται μέχρι σήμερα εκατοντάδες Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών”, δήλωσε.
`Οπως είπε ο κ. Ομήρου, τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας ,επαναβεβαιώνουμε την σταθερή και απόλυτη θέση μας ότι στεκόμαστε δίπλα από τους συγγενείς των αγνοουμένων μας για την πλήρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις