Η νέα χρονιά σηματοδοτεί και νέες αλλαγές στην πολιτική σκηνή του τόπου. Τα κόμματα στην πλειοψηφία τους, κατάφεραν να επιβιώσουν αγκομαχώντας, έχοντας στο ενεργητικό τους ζημιές παρά κέρδη.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η χρονιά δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές, είναι όμως πάρα πολύ σημαντική για τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα προετοιμαστούν για τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Το 2024 ήταν μια χρονιά που αρκετοί από τους Προέδρους κομμάτων δεν θα ήθελαν να θυμούνται.
Ξεκινώντας από το ΑΚΕΛ που απώλεσε αρκετή από τη δύναμή του, όπως και ο ΔΗΣΥ που αν και βρίσκεται στην πρώτη θέση, τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος, εξακολουθούν να δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που κάθε άλλο παρά δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον. Στην αντίπερα όχθη, τα λεγόμενα κόμματα της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, καταβάλλουν προσπάθειες να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως η συμπόρευση με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, μόνο αρνητικές επιπτώσεις έφερε, μέχρι στιγμής.
Ο ΔΗΣΥ ξεκινά τη νέα χρονιά με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου, το οποίο θα εκλέξει τον Αντιπρόεδρο στη θέση του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα και εντάχθηκε στο ΕΛΑΜ. Στην Πινδάρου, οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος δεν έχουν κλείσει, όση προσπάθεια και αν καταβάλλεται, από την Αννίτα Δημητρίου. Οι φωνές για άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αυξάνονται και η «ηγετική» παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου σε θέματα της επικαιρότητας, φέρνουν σε δύσκολη θέση την νέα ηγεσία του κόμματος. Για την Αννίτα Δημητρίου, το στοίχημα είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2026 και αν θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Από την άλλη, έχει να διαχειριστεί και τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές και οι οποίοι προειδοποιούν για δημιουργία κόμματος.
Το ΑΚΕΛ το οποίο προχωρεί στην πραγματοποίηση του 24ου Συνεδρίου στις 20 με 22 Ιουνίου, θα αναδείξει τη νέα ηγεσία, με τον Στέφανο Στεφάνου να διεκδικεί εκ νέου τη θέση του ΓΓ. Το ΑΚΕΛ, το μόνο κόμμα με ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και με σκληρή αντιπολιτευτική διάθεση, έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των θητειών, με επιφανή στελέχη του κόμματος, να μην είναι σε θέση να επαναδιεκδικήσουν βουλευτική έδρα, αφού έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες, όπως προβλέπει το καταστατικό. Το κόμμα της Αριστεράς έχει ήδη κάνει άνοιγμα προς την κοινωνία, συνεργαζόμενο με την Κοινωνική Συμμαχία. Το στοίχημα ωστόσο, είναι κατά πόσο θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί, σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον.
Το ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο κόμμα του λεγόμενου κεντρώου χώρου, χάνει για πρώτη φορά την τρίτη θέση από το ΕΛΑΜ, το οποίο όλο και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην πολιτική σκηνή. Τα εσωτερικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι φωνές αντιπολίτευσης μέσα στο ίδιο του το κόμμα κυρίως για το κυπριακό, αλλά και για την ανύπαρκτη ουσιαστικά συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται να εξακολουθεί να γυρίζει την πλάτη στους υποστηρικτές του, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο διαφάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις του κόμματος, οι οποίες δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν ούτε τα μέλη τους.
Στην ΕΔΕΚ, οι Ευρωεκλογές του 2024 ήταν ένας εφιάλτης, αφού έχασε τη μοναδική έδρα στην Ευρωβουλή. Τα εσωτερικά προβλήματα και η παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου και Δημήτρη Παπαδάκη, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν με το ζήτημα του μητρώου των μελών, δίχασαν το κόμμα. Η συνεργασία της ΕΔΕΚ με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως έχει ημερομηνία λήξης λόγω κυπριακού, με το κόμμα των Σοσιαλιστών να είναι κάθετα ενάντια στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ακόμα και η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου για αλλαγή διαδικασίας στο κυπριακό, πέφτει στο κενό. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο οποίος θα παραδώσει τα ηνία του κόμματος το 2026, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ή εάν θα αποχωρήσει νωρίτερα.
Η ΔΗΠΑ, μετά το σοκ που υπέστη στις ευρωεκλογές του 2024 και την εσωτερική διαμάχη με στελέχη τα οποία επέρριπταν την ευθύνη στην ανύπαρκτη συνεργασία με την κυβέρνηση, γυρίζει σελίδα, ξεκινώντας από τα διενέργεια Πολιτικού Συνεδρίου, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ή αρχές Μαρτίου. Στόχος του Μάριου Καρογιάν, είναι να δώσει ένα νέο στίγμα στο κόμμα, με στόχο να διαφοροποιηθεί από άλλα κόμματα, ενισχύοντας την ταυτότητά του. Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΗΠΑ, είναι κατά πόσο θα καταφέρει να διατηρήσει τις έδρες στη βουλή, στις επόμενες εκλογές.
Η επιστροφή του Χρίστου Κληρίδη και η Δημοκρατική Αλλαγή
Η απόφαση του Χρίστου Κληρίδη να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, σηματοδοτεί ίσως κάποιες αλλαγές, που θα διαφανούν στο εγγύς μέλλον. Ο νομικός του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εξήγγειλε τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αλλαγής, κάνοντας αναφορά σε όλους τους τομείς οι οποίοι πάσχουν, σε μια Κύπρο «κατ’ όνομα Ευρωπαϊκή». Η απόφαση του Χρίστου Κληρίδη για δημιουργία πολιτικής κίνησης, έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ασκούνται πιέσεις στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για να ηγηθεί ενός πολιτικού κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος απορρίπτει κάτι τέτοιο.
Η χρονιά που μόλις διανύουμε αναμένεται να φέρει αρκετές ανατροπές, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, τον Μάιο του 2026. Μέχρι τότε, θα δούμε νέα κόμματα να εμφανίζονται ακόμα και στον Αριστερό χώρο, αλλά ίσως δούμε και συγχωνεύσεις κομμάτων και κινήσεων, όπως οι Οικολόγοι με την ΑΙΧΜΗ του Δημήτρη Παπαδάκη, που η συνεργασία των δύο δοκιμάστηκε στις Ευρωεκλογές.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και αρκετά επίπονη, για όλα τα κόμματα τα οποία φαίνεται πως εμφανίζουν κόπωση και δύσκολα πείθουν το εκλογικό σώμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυτά τα ζώδια θα έχουν φέτος την ευκαιρία να αλλάξουν δουλειά
• Ιερέας στα Τρίκαλα έριξε κατά λάθος τον Σταυρό στο κεφάλι πιστού - Δείτε βίντεο
• Αποκάλυψη - Φίλη Ευγενίας: «Μου είχε πει ότι μάλωσαν και της έσπασε τα δόντια»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις