Στην έκδοση 10ετούς ευρωομολόγου (ΕΜΤΝ), λήξης 2025, προχωρεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), δοκιμάζοντας τις αγορές για τρίτη φορά στη διάρκεια του μνημονίου, μετά και τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο Fitch, την περασμένη Παρασκευή.
Ταυτόχρονα, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους του ΥΠΟΙΚ καλεί σε ανταλλαγή υφιστάμενων ευρωομολόγων, λήξης τη διετία 2019-20, με συνολική αξία 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ, με ομόλογα της νέας έκδοσης.
Είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που η Κύπρος θα δανειστεί από την πρωτογενή αγορά μέσω της πώλησης EMTN διάρκειας 10 ετών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Κυπριακή Δημοκρατία, η ονομαστική αξία του ομολόγου είναι 1.000 ευρώ. Ο χρόνος υποβολής προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15.45 ώρα Λονδίνου (17.45 ώρα Κύπρου), ενώ η ημερομηνία διακανονισμού αναμένεται να καθοριστεί η 4η Νοεμβρίου του 2015. Το ευρωομόλογο θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, το ποσό της έκδοσης θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, αλλά αναμένεται αυτό να είναι μεταξύ των 500 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Την τελευταία στιγμή θα καθοριστεί και η απόδοση του ευρωομολόγου.
Σύμβουλοι της έκδοσης είναι οι Barclays Bank PLC, Goldman Sachs International, HSBC Bank plc
και Nomura International plc.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πρόσκληση προς τους κατόχους υφιστάμενων ευρωομολόγων για ανταλλαγή τους με ομόλογα της νέας έκδοσης της Δημοκρατίας.
Τα ομόλογα που δύναται να χρησιμοποιηθούν στην ανταλλαγή είναι το ομόλογο 750 εκ. ευρώ, λήξης 2019, με κουπόνι 4,75% και δύο ομόλογα, λήξης 2020. Το ένα ομόλογο αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ φέρει επιτόκιο 4,62%, ενώ το άλλο αξίας 100 εκ. ευρώ φέρει επιτόκιο 6,50%.
Η νέα έκδοση χρέους μαζί με τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν το 2016 έχουν στόχο να μεταφέρουν τη λήξη κρατικών ομολόγων από τη διετία 2019-20, συνολική αξίας 4,48 δισ. ευρώ (2019:2,38 δισ. ευρώ, 2020:2,10 δισ. ευρώ) στην τριετία 2023-25, κατά τις οποίες δεν ωριμάζουν μεγάλα ποσά χρέους και είναι μειωμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας.
Πέρα της διασφάλισης έγκαιρης κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Δημοκρατίας, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι επίσης και η μείωση του μέσου κόστους του χρέους, μεσοπρόθεσμα, στα πλαίσια ενός αποδεκτού επιπέδου κινδύνου.
Είναι η δεύτερη φορά εντός του έτους που η Κυπριακή Δημοκρατία θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τον περασμένο Μάιο η Δημοκρατία έκδωσε 7ετές ευρωομόλογο, αξίας ενός δισ. ευρώ με απόδοση 4% και ονομαστικό επιτόκιο 3,87%.
Η νέα έκδοση χρέους ακολουθεί την διπλή αναβάθμιση στο “Β+”, από “Β-”, με θετικές προοπτικές, της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015 ο άλλος μεγάλος διεθνής οίκος Standard and Poor`s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο ΒΒ-, από Β, με επίσης θετικές προοπτικές.
Ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s διατηρεί από τις 14 Νοεμβρίου του 2014 την αξιολόγηση της Κύπρου στη βαθμίδα Β3 με σταθερές προοπτικές. Στις 13 Νοεμβρίου ο οίκος θα ανακοινώσει την απόφαση του σε σχέση με τη νέα αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και αναμένεται να ακολουθήσει τους άλλους δύο οίκους σε αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις