Πώς ένας καρχαρίας... ξεκλειδώνει το μυστικό της μακροζωίας του ανθρώπου

Πώς ένας καρχαρίας... ξεκλειδώνει το μυστικό της μακροζωίας του ανθρώπου

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ήταν η πρώτη που ανέλυσε το DNA του καρχαρία της Γροιλανδίας, καταφέρνοντας να αλληλουχήσει περίπου το 92% του, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την παράταση της ανθρώπινης ζωής. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτά τα είδη ζώων είναι τα μακροβιότερα σπονδυλωτά, ζουν κατά μέσο όρο 400 χρόνια, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 272 και 500 ετών.

Αυτή η μελέτη επέτρεψε, εκτός από τη γνώση της δομής και της εσωτερικής τους λειτουργίας, να διερευνήσει γιατί αυτά τα ζώα έχουν την ικανότητα να ζήσουν τόσα πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονιδίωμα αυτού του ζώου είναι εξαιρετικά μεγάλο, διπλάσιο από αυτό του ανθρώπινου γονιδιώματος και μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου τύπου καρχαρία.

Η αναγεννητική ικανότητα του DNA

Ο κύριος λόγος για αυτό το μεγάλο μέγεθος DNA είναι η ικανότητά του να το επιδιορθώνει, χαρακτηριστικό που βρέθηκε και σε άλλα είδη όπως ο τυφλοπόντικας ή κάποια είδη χελωνών. Από την άλλη, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας αναπτύσσονται με πολύ αργό ρυθμό, λιγότερο από ένα εκατοστό ετησίως, φτάνοντας ακόμη και τα 6 μέτρα και η σεξουαλική τους ωριμότητα επιτυγχάνεται στα 100 χρόνια.

Προς το παρόν, οι ερευνητές ψάχνουν να αναλύσουν περαιτέρω το DNA του καρχαρία της Γροιλανδίας , ενώ συγκρίνουν επίσης το γονιδίωμά του με άλλα είδη καρχαριών και μικρότερης διάρκειας ζωής, προκειμένου να βρουν κάποια πρόσθετα στοιχεία αυτού του χαρακτηριστικού.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Στην τεράστια πρόοδο που έχει γίνει από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, για το συγκεκριμένο θέμα.

BEST OF TOTHEMAONLINE