ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό»

ΠτΔ: «Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό»

«Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται τα τελευταία τρία χρόνια στην Ουκρανία διαπράχθηκαν στην Κύπρο πριν από ακριβώς 50 χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα. Ανέφερε ότι στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την Λευκωσία να επενδύει ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών ώστε να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο συνιστούν τεκμήρια ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος, για το οποίο η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, είναι υπόλογη στη Διεθνή Κοινότητα.

«Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά τα παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία, που αποδεικνύουν ότι το ζύγι του δικαίου δεν είναι πάντοτε ακριβές. Ίσως γιατί το δίκαιο του ισχυρού ενίοτε κυριαρχεί της ισχύος του δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, στην περίπτωση της Ουκρανίας, πολύ ορθά, επιλέξαμε τη σωστή πλευρά της ιστορίας και στοιχιζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα και στηρίζουμε τον αγώνα για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και κάθε άλλης διεθνούς αναγνωρισμένης χώρας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει έναν δύσκολο αγώνα για άρση των τετελεσμένων της παρανομίας. «Με αιχμή του δόρατος το Διεθνές Δίκαιο προσπαθούμε, εργαζόμαστε, για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας. Εξάλλου, όσα τραγικά ‒εδώ είναι μια άλλη διάσταση του σημερινού διεθνούς επιπέδου‒ βλέπουμε να συμβαίνουν στη γειτονιά μας, στην εύφλεκτη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνουν όσους επιμένουν ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Για εμάς, το status quo, που δημιούργησε η παρανομία, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει το στέρεο έδαφος για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τη χώρα μας και τους νόμιμους πολίτες της», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι, ειδικά για τα μικρά κράτη, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει στον πολυπόθητο στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές. «Η επίτευξη αυτού του στόχου, του στρατηγικού στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, προϋποθέτει και σειρά άλλων παραμέτρων, όπως την ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία των αναγκαίων συνεργειών, των αναγκαίων συνεργασιών, στη βάση πάντα κοινών συμφερόντων, γιατί πολύ απλά το συμφέρον είναι αυτό που καθορίζει τις πολιτικές, ειδικότερα την εξωτερική πολιτική των κρατών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος χαράσει την εξωτερική της πολιτική με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ακολουθείται μια εξωστρεφής εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση, με συνέργειες με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, με αξιοποίηση των άριστων σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, γεγονός που διευρύνει το διπλωματικό αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της χώρα, και, κατ’ επέκταση να βοηθήσει και στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, της βασικής προτεραιότητας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού. «Αξιοποιώντας, λοιπόν, τη γεωγραφική μας θέση, την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, και όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας» είπε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η αποχώρηση του Άσαντ, με τον τρόπο που έφυγε, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μια θετικότατη εξέλιξη.

«Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βάρβαρη συμπεριφορά, την καθημερινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία κατά τη διάρκεια της θητείας του Άσαντ» είπε λέγοντας πως το σημαντικό, δεν είναι απλά να εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, αλλά «να δούμε ποια είναι η επόμενη μέρα στη Συρία και πώς το νέο καθεστώς διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, τη συμπερίληψη όλων των μειονοτήτων, πώς θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κράτος, στο πλαίσιο των θεσμών δημοκρατίας που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, και δεν θα δούμε εξελίξεις που είναι ανησυχητικές».

Είπε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες της περιοχής του τόνισαν ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση θυμίζει την αντίδραση της Δύσης όταν έγινε η Αραβική Άνοιξη. «Θυμάστε όλοι την Αραβική Άνοιξη. Η Αραβική Άνοιξη, όμως, όπως μου ανέφεραν πολύ εύστοχα, για την περιοχή μας, εξελίχθηκε να είναι αραβικός χειμώνας, κι ακόμη έχουμε προβλήματα στη Λιβύη, στη Συρία, σε πολλές χώρες της περιοχής», τόνισε. 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς γνωρίζουν την περιοχή και διατηρούν άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Αποτέλεσμα ήταν στις Βρυξέλλες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ, συμπλήρωσε.

«Στις μείζονες κρίσεις που ταλανίζουν την περιοχή μας η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε παρούσα, κερδίζοντας, με πράξεις και όχι με λόγια, τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναφέρθηκε τόσο στην πρωτοβουλία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, μέσα από την πρωτοβουλία, «Αμάλθεια», όσο και στο Σχέδιο «Εστία» για τον ασφαλή επαναπατρισμό αμάχων από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ. «Η πρόσφατη έναρξη του στρατηγικού διαλόγου των κυβερνήσεων των δύο χωρών ‒και σάς θυμίζω εδώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι κράτος μέλος του NATO και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε στρατηγικό διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, η έρευνα, η τεχνολογία‒ υπηρετεί ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και, παράλληλα, αναδεικνύει και εδραιώνει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή», σημείωσε.

«Ζητούμενο όλης αυτής της προσπάθειας που κάνουμε είναι η εμπέδωση νοοτροπίας συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη γιατί έτυχε τα γειτονικά κράτη να έχουν κακές σχέσεις με την Τουρκία. Τέτοιου είδους σχέσεις δεν θα είχαν καμία συνέχεια. Χτίσαμε τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και βλέπουμε και σήμερα, όπου η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί και πάλι σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αυτή η προσέγγιση, η θετική εξέλιξη για την Τουρκία, δεν επηρεάζει τις σχέσεις τις δικές μας με τα γειτονικά κράτη», τόνισε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι επιμένει πρώτα και πάνω από όλα, σε λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, του διαπραγματευτικού κεκτημένου, που υπάρχει μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και των αρχών και αξιών της ΕΕ και υποστήριξε ότι μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης οι προσπάθειες αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.

«Είμαι ρεαλιστής, δεν υποβαθμίζω ούτε τα προβλήματα ούτε και τις προκλήσεις, αλλά παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια. Η δική μας πλευρά, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επενδύουμε ουσιαστικά σε αυτή τη νέα αυτή προσπάθεια, έχοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για να βάλουμε με αξιώσεις το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης, και να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, γιατί το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία θα προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού αν αντιληφθεί ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού εξυπηρετούνται και δικοί της γεωστρατηγική στόχοι, που αγγίζουν κατά κύριο λόγο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2024, που επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση, στέλνουν και ένα θετικό, αλλά σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. «Η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται και από την πρόοδο στο Κυπριακό, και είναι σημαντική, θεωρώ, η συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι επιδεικνύει ζηλευτές επιδόσεις, και όλοι ανεξαιρέτως οι οίκοι αξιολόγησης την κατατάσσουν, πλέον, σε επενδυτική βαθμίδα με θετική προοπτική. «Μετά από 13 χρόνια, το 2011 ήταν η τελευταία φορά, η κυπριακή οικονομία κατατάσσεται από όλους τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία Α. Οι επιδόσεις αυτές εδραιώνουν τη θέση της Κύπρου ανάμεσα στις πλέον αξιόπιστες οικονομίες της ΕΕ, με ρυθμό ανάπτυξης τον τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε και τυχαία. Είναι επιστέγασμα μιας συντονισμένης και μεθοδικής στρατηγικής, η οποία εστιάζει στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στο κελί ο 57χρονος για την απόπειρα φόνου της συζύγου του - Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

• ΤΖΟΚΕΡ: Συνεχίζουν τα ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Δύο Κύπριοι τυχεροί στη δεύτερη κατηγορία γεμίζουν το πορτοφόλι τους

• Πέθανε ο καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος - Θλίψη στο Frederick

• Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του «The Voice» - Ποιος ο δεύτερος φιναλίστ - Δείτε βίντεο

• Εξελίξεις στην υπόθεση Ποταμιάς: Συνελήφθη 37χρονος - Εντοπίστηκε και εμπλεκόμενο όχημα

• Μελάνια Τραμπ: Με blue black ανδρόγυνο στιλ και εντυπωσιακό καπέλο στη λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη



Ορκίστηκε 47ος πρόεδρος o Ντόναλντ Τραμπ - «Η χρυσή εποχή των ΗΠΑ ξεκινάει αμέσως τώρα»

Ορκίστηκε 47ος πρόεδρος o Ντόναλντ Τραμπ - «Η χρυσή εποχή των ΗΠΑ ξεκινάει αμέσως τώρα»

Πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία κήρυξε την έναρξη της «χρυσής εποχής των ΗΠΑ» -  Ορκίστηκε αντιπρόεδρος ο Τζέι Ντι Βανς, τα παιδιά του κρατούσαν τη Βίβλο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top