Με ταυτοποίηση μελλοντικών πρωτοβουλιών που θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις «βαθιές και ιστορικές σχέσεις» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, συμφωνία αναζήτησης νέων ευκαιριών συνεργασίας και δέσμευση στενής συνεργασίας για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη επισκόπηση του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών που διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο μεταξύ διευρυμένων διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Σε κοινή δήλωση των δύο πλευρών αναφέρονται ως τομείς επί των οποίων συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας οι εξής: η εξωτερική και περιφερειακή πολιτική, η άμυνα και η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η καινοτομία, το εμπόριο και η ευημερία, οι ναυτιλιακές υποθέσεις, το κλίμα και η φύση, η επιβολή του νόμου και η πάταξη του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, οι νομικές και δικαστικές υποθέσεις και οι προξενικές υποθέσεις και οι σχέσεις μεταξύ των λαών.
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ανδρέας Κακουρής και η Γενική Διευθύντρια Ευρώπης στο Foreign Office ντέιμ Ντέμπορα Μπρόνερτ στάθηκαν στις κοινές επιδιώξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής το προηγούμενο 12μηνο, με αναφορά στη στήριξη της Ουκρανίας και στην καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου χρήματος, αναφέρει η δήλωση.
Επίσης έγινε αναφορά στην κοινή και στιβαρή στάση έναντι της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στα κυπριακής πρωτοβουλίας προγράμματα Αμάλθεια και Εστία.
Επισημάνθηκε ως καίρια κοινή επιδίωξη η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενώ χαιρετίστηκε η επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου για επανεκκίνηση της σχέσης του με την ΕΕ και η βούληση εφαρμογής αποφάσεων της Κοινοπολιτείας.
Ως προς την άμυνα και την ασφάλεια τονίστηκαν οι πολλές συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών και αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και η ισχυρή συνεργασία σε στρατιωτικές ασκήσεις, ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων, αμυντική εκπαίδευση και ανταλλαγή ειδίκευσης. Συμφωνήθηκε δε η αναβάθμιση του διμερούς Μνημονίου Συναντίληψης για την άμυνα.
Στον τομέα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας χαιρετίστηκε η επίλυση του ζητήματος με την έκδοση βίζας σε Κύπριους δασκάλους για τα παροικιακά σχολεία στη Βρετανία και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας πανεπιστημίων και πολιτιστικών οργανισμών των δύο χωρών. Συμφωνήθηκεη αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο εμπόριο σημειώθηκε η συνεργασία των αντίστοιχων Υπουργείων και οι μελλοντικές συζητήσεις για αύξηση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αντιστοίχως καταγράφηκαν οι μέχρι τώρα συμπράξεις και οι δυνατότητες περαιτέρω κοινών δράσεων στους υπόλοιπους επιμέρους τομείς συζήτησης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θρήνος για τον Αγγλοκύπριο Κρίστοφερ - «Έσβησε» ξαφνικά ο 34χρονος - Δείτε φωτογραφία
• «Έσβησε» 12χρονη σε τροχαίο με τη μητέρα της στα κατεχόμενα - Επτά νεκροί μέσα στην εβδομάδα
• Σαν να μην υπήρξε ποτέ ο Νίκος Αναστασιάδης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις