Το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών κινδύνων, της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος, όπως διαφάνηκε στην ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, που πραγματοποίησαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή, για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Πληθυσμού μέσω της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Δραστηριότητας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στόχος της ημερίδας ήταν η συμμετοχή και συνεργασία διαφόρων φορέων, ακαδημαϊκών, υπηρεσιακών και άλλων για την παρουσίαση και μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο και την εξέταση των υφιστάμενων δημογραφικών και επιδημιολογικών στοιχείων με στόχο την καταγραφή των απόψεων και εισηγήσεων τους στην ανάπτυξη των βασικών πυλώνων και την Συγγραφή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ποιότητα Ζωής του Πληθυσμού μέσω της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Δραστηριότητας.
Εξετάζοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την υγεία μέσα από μια ολιστική και διεπιστημονική αντιμετώπιση των ευρύτερων κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας (Social Determinants of Health) έχει διαφανεί ότι το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών κινδύνων, της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.
Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (39%). Οι περιβαλλοντικοί καθοριστικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση (μικρού μεγέθους αιωρούμενα σωματίδια και έκθεση στο όζον) είναι επίσης σημαντικές αιτίες θνησιμότητας στην Κύπρο.
Επίσης, βάσει του προφίλ υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, έχει διαφανεί ότι μόνο το 22% περίπου των ενηλίκων Κυπρίων αναφέρει ότι πληροί τη σύσταση του ΠΟΥ για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό της ΕΕ (33%).
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρά από το 2014, ενώ οι μέσοι όροι της ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρώς την ίδια περίοδο (OECD/European Observatory on Health Systems and Policies, 2023).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απώτερος στόχος της Δημόσιας Υγείας είναι η βελτίωση της Υγείας για όλους, και συνάμα η μείωση των Ανισοτήτων Υγείας («Health for All»).
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καθώς και η Εθνική Επιτροπή για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής μέσω της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Δραστηριότητας με την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα στοχεύει στην προώθηση μέτρων, δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών Δημόσιας Υγείας, με συλλογικό και συμπεριληπτικό τρόπο καθώς για την εφαρμογή τους απαιτείται τόσο η σύμπνοια του κρατικού μηχανισμού όσο και η διατομεακή συνεργασία στη βάση της φιλοσοφίας του ΠΟΥ «Health in All Policies».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις