ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια έντιμη ειρήνη»

Νίκος Αναστασιάδης: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια έντιμη ειρήνη»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως συμμερίζεται τις απόψεις κάποιων που θεωρούν ότι δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τονίζοντας παράλληλα ότι "ήταν, όμως, ως ελέχθην η αδήριτος ανάγκη και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο.”

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι έχει αξιοποιηθεί για πρώτη φορά ο παράγων Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκό κεκτημένο, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποίαν επιδιώκουμε να στηριχθεί έστω και με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η λύση του κυπριακού.

“Δεν ωφελεί αυτή την ώρα να γίνει αποτίμηση των αμαρτιών μετά την ανεξαρτησία,” ανέφερε, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα εκτιμά πως είναι χρήσιμο πάντοτε να σεβόμαστε την Ιστορία, την ηρωική αυτοθυσία των αγωνιστών, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε έτοιμοι για αυτοκριτική των πολιτικών που ακολούθησαν, όχι οι αγωνιστές αλλά η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου διαχρονικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που μιλούσε στο χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου «Μνήμης και τιμής» στον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα, είπε πως δεν είναι εξ εκείνων που πιστεύουν πως ήταν αναπότρεπτη η πορεία προς την καταστροφή που πήραν τα πράγματα μετά το 1960.

Δυστυχώς, συνέχισε , “είτε γιατί υποτιμήσαμε τις διεθνείς συγκυρίες, είτε γιατί υπερτιμήσαμε τις δυνάμεις μας ως προς τις δυνατότητες αντιμετώπισης των όσων μας έδωσαν ή μας επέβαλαν το Σύνταγμα του 1960, από την άλλη με δεδομένα τα υπερπρονόμια των Τουρκοκυπρίων - οι οποίοι υπακούοντας στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, γενικότερα - υπήρξαν συνθήκες που αντί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνύπαρξης, όπως και ο πρότερος βίος των δύο κοινοτήτων για αιώνες, οδήγησαν τα σφάλματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, για να φτάσουμε δυστυχώς στην καταστροφή του ’74”.

O ΠτΔ ανέφερε πως διδασκόμενοι από τα λάθη θα πρέπει να δούμε πώς επιτέλους βλέπουμε στα μάτια τους αγωνιστές και περισσότερο τις μέλλουσες γενεές, για να μπορέσουμε να τους πούμε ότι κάποια στιγμή αποφασίσαμε όλοι μαζί, ύστερα από 41 χρόνια, ότι δεν δεχόμαστε την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

Πως κανένας - όπως είπε- δεν δέχεται την παραμονή κατοχικού στρατού, κανένας δεν δέχεται εγγυήσεις, κανένας δεν δέχεται να συνεχίσει να τουρκοποιείται η κατεχόμενη πατρίδα μας, με κίνδυνο τον οριστικό χαμό ενός μέρους της πατρίδας μας.

Αυτό που υπαγορεύει η Ιστορία, αυτό που αποτελεί μάθημα για όλους μας είναι ένα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να ενώσουμε δυνάμεις, σημειώνοντας πως υπάρχουν τα δεδομένα αφού “ο κοινός στόχος χαράχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, όπου σε μια μακρά σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου καταλήξαμε, με κάποιες διαφωνίες, στους στόχους ή στα πλαίσια που πρέπει να κινείται η λύση, όπως εξ αδηρίτου ανάγκης υπαγορεύθηκε και ακολουθήθηκε μέσα από Συμφωνίες Κορυφής το ’77, το ’79, αλλά και το 2006, το 2014, αλλά και σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με δική μας αίτηση και δικές μας προσφυγές”.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως συμμερίζεται τις απόψεις κάποιων που θεωρούν ότι δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ήταν, όμως, ως ελέχθην, “η αδήριτος ανάγκη και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο,” υπέδειξε.

Διερωτήθηκε ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση και την παραμονή του κατοχικού στρατού ή τη συνέχιση του εποικισμού των κατεχομένων. Πρόσθεσε ακόμη πως αποτελεί υποχρέωση μας να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

“Έχουμε κινητοποιήσει δυνάμεις με επιρροή, έχουμε πριν και πάνω από όλα για πρώτη φορά αξιοποιήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκό κεκτημένο, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποίαν επιδιώκουμε να στηριχθεί έστω και με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η πρώτη νίκη, είπε, ήταν η ένταξή μας στην ΕΕ, η δεύτερη θα έπρεπε να ήταν η εμπλοκή της ΕΕ. Και αν είναι κάτι που έγινε κατορθωτό μέσα από μεθοδευμένη προσπάθεια και με τη συνεργασία όλων είναι, επιτέλους, η εμπλοκή που όλοι παραδέχονται και που και οι Τουρκοκύπριοι δεν αρνούνται ότι αυτές θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές, σημείωσε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως ακούγονται βεβαίως και φωνές, οι οποίες μας βρίσκουν αντίθετους, λέγοντας ωστόσο πως καθήκον μας αποτελεί να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε αυτό το οποίο αποτελεί ακριβώς το βασικό θεμέλιο της ΕΕ, την προστασία δηλαδή, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Να δημιουργήσουμε – όπως είπε- “προϋποθέσεις που να μας επιτρέψουν να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε. Να δούμε μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία και όχι να ανασκαλίζουμε το παρελθόν που, οπωσδήποτε, με τρίτες παρεμβάσεις οδήγησαν τις δύο κοινότητες στα όσα βιώσαμε και στα όσα ακόμα βιώνουμε ευρισκόμενες η μια χωριστά από την άλλη”.

Δεν επιδιώκουμε να επιβληθούμε έναντι ουδενός, τόνισε, προσθέτοντας ότι εκείνο που θέλουμε “είναι να επιβληθεί το δίκαιο το οποίο να αγκαλιάζει και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι να βρεθεί μια λύση που να μην παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ούτε και εκείνες των Τουρκοκυπρίων”.

Αυτό που επιδιώκουμε, σημείωσε, “είναι επιτέλους μια έντιμη ειρήνη, και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, προς όσους αγωνίστηκαν, προς όσους προσδοκούσαν σε μια πατρίδα ελεύθερη”.

Επανέλαβε πως δεν θα κουραστεί να εργάζεται προκειμένου, μέσα από τη συνδρομή και συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων και μέσα από την ενότητα που πρέπει να διακρίνει αυτή την ώρα όλους ως υπέρτατο καθήκον απέναντι στην πατρίδα, να ανατραπεί η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, να σταματήσει η πατρίδα μας να θεωρείται κατεχόμενη, να απαλλαγούμε δηλαδή από τα κατοχικά στρατεύματα, να δώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και να δώσουμε δικαιώματα στους πολίτες μας ανάλογα και ίσα των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφερόμενος στη Χλώρακα, ο ΠτΔ είπε πως στον τόπο μας λίγες περιοχές φέρουν τόσο βαριά τη σφραγίδα της ιστορίας όσο αυτή εδώ η ακτή της Χλώρακας. Εδώ συνέχισε, πήραν σάρκα και οστά οι φλογισμένες ιδέες της αποτίναξης του αποικιακού ζυγού, εδώ δόθηκαν οι πρώτοι αγώνες, από εδώ μπήκε στη χώρα μας ο αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα Διγενής και από εδώ ήρθαν τα πρώτα μέσα – όπλα και πυρομαχικά - που πήραν στα χέρια τους και τίμησαν λεβέντες αγωνιστές.

 

“Εδώ, λοιπόν, σε αυτή την περιοχή που κτίστηκε αργότερα το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η Αγία Λαύρα των Κυπρίων,” πρόσθεσε.

 

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Επιτροπή Ανέγερσης του Μνημείου, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ ‘55-‘59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ ‘55-’59, αλλά και τον καλλιτέχνη δημιουργό του έργου Χρίστο Συμεωνίδη, για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να ανεγείρουν αυτό το εντυπωσιακό έργο που θα απεικονίζει για πάντα το παράθυρο προς τον ορίζοντα του ελεύθερου κόσμου που άνοιξε για τον τόπο μας ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το πέρας της τελετής προσφέρθηκε αναμνηστικό δώρο μια εικόνα της Παναγίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παύλος Χατζημάρκου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία

• Μακάβριο λάθος στη Λάρνακα: Έστειλαν φέρετρο σε κηδεία με… άλλη γυναίκα

• Αλλάζει ώρα στην εκπομπή της Αριστοτέλους ο Alpha - Το πρόγραμμα που «εκτοπίζει» την παρουσιάστρια

• Πώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει το δέρμα σου

• Έξαρση λοιμώξεων: Έτσι μπορείς να ξεχωρίσεις αν νοσείς με RSV, γρίπη, κορωνοϊό ή κοινό κρυολόγημα - Εξηγεί ο Δρ. Καραγιάννης

• Καταδίωξη στην Ποταμιά: Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση



Μπαλάκι ευθυνών ο θάνατος του 24χρονου – «Η πολιτική ηγεσία για να παίξει παιχνίδι γυρεύει εξιλαστήριο θύμα…» - Τα πυρά σε Αστυνομία και Υπ. Υγείας

Μπαλάκι ευθυνών ο θάνατος του 24χρονου – «Η πολιτική ηγεσία για να παίξει παιχνίδι γυρεύει εξιλαστήριο θύμα…» - Τα πυρά σε Αστυνομία και Υπ. Υγείας

Μπαλάκι ευθυνών έγινε η υπόθεση του 24χρονου αλλοδαπού που βρέθηκε νεκρός σε ανοιχτό χώρο στον Στρόβολο, αφού ο δικηγόρος του ιατροδικαστή, Νικόλας Χαραλάμπους ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, μιλώντας στο sigma στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» έριξε πυρά τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στην Αστυνομία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top